Leguma evitată de mulți români, deși este o bombă de vitamine. Poate ajuta la tratarea mai multor afecțiuni grave. Este folosită adesea în mâncăruri, dar se poate consuma și crudă.
Pentru o alimentație echilibrată, e nevoie de un consum regulat de fructe și legume. Unele dintre ele conțin foarte multe vitamine și minerale și sunt recomandate de mulți specialiști în nutriție.
O legumă cunoscută pentru beneficiile sale pentru sănătate, care e utilizată în multe rețete datorită faptului că ajută la îmbunătățirea aromei, este evitată de mulți români.
Este vorba despre ceapă, care conține multe substanțe nutritive și compuși medicinali. Are o concentrație mare de vitamine, minerale și antioxidanți, dar foarte puține calorii.
Indiferent dacă e vorba despre ceapă roșie, albă sau galbenă, toate au beneficii importante pentru sănătate. În 100 de grame de ceapă se regăsesc aproximativ 38 – 42 de calorii, 1 gram de proteine și 1 – 2 grame de fibre, precum și o cantitate mare de potasiu, vitamina C și vitaminele B.
Datorită conținutului de vitamina C, ceapa contribuie la întărirea sistemului imunitar și la creșterea producției de colagen. Totodată, poate îmbunătăți absorbția fierului.
Vitaminele B, aici fiind incluse folatul și B6, pot ajuta la producția de energie, la crearea de globule roșii și la funcția nervoasă. Datorită conținutului de potasiu, ceapa contribuie la funcția celulară, la echilibrul fluidelor și contracțiile musculare.
Un alt beneficiu al acestei legume este abilitatea de susținere a sănătății inimii. Ceapa e bogată în antioxidanți flavonoizi, cum ar fi quercetina, iar aceștia reduc inflamațiile și duc la scăderea colesterolului rău (LDL). Mai mult, pot regla tensiunea arterială.
Potrivit studiilor, consumul regulat de ceapă poate să reducă riscul de a dezvolta boli de inimă. Leguma scade nivelul de trigliceride și ajută la îmbunătățirea funcției cardiovasculare generale.
Consumul de ceapă are beneficii și pentru sănătatea digestivă. Această legumă reprezintă o sursă naturală de prebiotice, adică un tip de fibre ce favorizează dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice.
Prebioticele ajută la îmbunătățirea digestiei, la sporirea absorbției nutrienților și la întărirea sistemului imunitar. Consumul de ceapă poate contribui și la reducerea inflamației, dar și la o sănătate intestinală generală mai bună.
Persoanele care au sisteme digestive sensibile pot consuma ceapă gătită. Aceasta reprezintă o variantă mai “blândă” pentru stomac, comparativ cu ceapa crudă.
Deși este cunoscut faptul că produsele lactate pot ajuta la sănătatea oaselor, și ceapa poate reprezenta o alternativă în acest sens. Dacă această legumă e consumată în mod regulat, poate duce la creșterea densității minerale osoase, iar riscul de osteoporoză este redus, mai ales în cazul femeilor aflate la menopauză.
În plus, antioxidanții din ceapă pot ajuta la diminuarea pierderii osoase. Aceștia pot susține și sănătatea generală a scheletului, conform cercetărilor.
Ceapa e bogată în antioxidanți, cu minimum 17 tipuri diferite de flavonoide. Aceștia contribuie la combaterea stresului oxidativ, care poate duce la deteriorarea celulelor și la îmbătrânire, dar și la dezvoltarea unor boli grave, cum ar fi cancerul, potrivit dcmedical.ro.
Leguma are și compuși ce conțin sulf, precum onionina A și alcina. Aceștia au un potențial în inhibarea creșterii tumorilor, dar și în reducerea riscului de a dezvolta unele tipuri de cancer, precum cel de stomac și cel colorectal.
În același timp, ceapa are și proprietăți antibacteriene naturale, care contribuie la combaterea bacteriilor dăunătoare, cum ar fi E.coli sau Staphylococcus aureus.
Datorită conținutului de vitamine, minerale și antioxidanți și prebiotice, ceapa reprezintă una dintre cele mai sănătoase legume. Poate ajuta la menținerea sănătății inimii, a intestinelor și a oaselor, dar poate reduce și riscul de a dezvolta boli cronice.
Având în vedere proprietățile nutritive pe care le are, ceapa este un aliment pe care mulți ar trebui să-l consume regulat. Există, însă, și unele riscuri ale acestei legume.
Persoanele care suferă de sindromul intestinului iritabil (IBS) nu ar trebui să consume ceapă crudă. Acest lucru e valabil și pentru cei care au sensibilitate la FODMAP-uri, întrucât fructanii din ceapă le pot provoca disconfort digestiv.
Există, însă, o soluție pentru a evita aceste efecte. Ceapa poate fi gătită și nu consumată crudă, deoarece va fi mai ușor de digerat.