În ultima vreme, românii au început să se preocupe din ce în ce mai mult de agricultură. O leguma i-a convins pe toți că este momentul să își îndrepte atenția către acest domeniu. Cei care au început să o cultive, nu regretă deloc alegerea făcută.
Cu toții știm că legumele sunt esențiale pentru o alimentație sănătoasă. Românii sunt mari consumatori de legume și, potrivit statisticilor, una dintre ele ocupă un loc fruntaș în topul preferințelor.
Se spune despre români că mănâncă mulți cartofi. Ei bine, pe lângă cartofi, pe locul doi regăsim varza. Faptul că este consumată în cantități mari i-a făcut pe agricultori să își îndrepte atenția asupra ei.
Anul 2024 este un an foarte bun pentru cultivatorii de varză. Datorită cererii, cantitatea de varză cultivată în 2024 este mai mare cu 20% față de anul precedent.
Statisticile arată că românii sunt mari consumatori de varză. Anual, un singur român consumă 45 de kilograme de varză. Asta nu poate decât să-i bucure pe legumicultori.
Cererea este mare și din partea restaurantelor. Fiind o legumă versatilă, nu este de mirare că este gătită în diverse feluri. Lunar, unele restaurante consumă tone întregi de varză.
Varza ocupă un loc special în meniul restaurantelor din întreaga țară. Fie că vorbim de preparate tradiționale, fie de reinterpretări, toate sunt pe placul clienților care plătesc oricât pentru un fel de mâncare bine gătit.
Potrivit statisticilor, producția de varză din România depășește 600.000 de tone. Fermierii au început să cunoască preferințelor românilor, așa că s-au axat pe soiurile cele mai cumpărate.
În prezent, în piață, un kilogram de varză costă între 3 și 4 lei. Românii sunt mulțumiți de acest preț și îl consideră unul decent. Legumicultorii au de gând să nu mărească prețul pentru a se asigura că nu rămân cu varza necumpărată.
Varza este una dintre legumele care are o mulțime de beneficii pentru organism. Aceasta nu este doar inamicul kilogramelor în plus, ci poate ajuta și la combaterea cancerului. Varza contribuie la îmbunătățirea digestiei și este foarte bună pentru inimă, datorită proprietăților antiinflamatorii.