Life

Leguma pe care să nu o mănânci crudă. Mulți sunt tentați să o facă, dar aceasta poate fi toxică

Nu toate legumele pot fi consumate crude. Astfel, este esențial să știm câteva detalii despre ele înainte de a încerca să le mâncăm.
17.04.2025 | 13:03
Leguma pe care sa nu o mananci cruda Multi sunt tentati sa o faca dar aceasta poate fi toxica
Leguma pe care să nu o mănânci crudă. Sursă foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Leguma pe care nu trebuie să o mănânci crudă completează perfect numeroase rețete. Sunt însă și persoane tentate să o consume fără să o gătească neapărat. Ce trebuie însă să știm despre ea?

Leguma pe care să nu o mănânci crudă

Poate nu știai, dar există legume care conțin în mod natural anumite toxine astfel încât să se protejeze de dăunători și prădători. Iar pentru oameni, o mare parte dintre acești compuși sunt toxici.

ADVERTISEMENT

În momentul în care legumele sunt gătite însă, unele toxine sunt neutralizate prin încălzire. Care sunt însă acestea? Fasolea este leguma pe care nu trebuie să o mănânci crudă. Aceasta conține fazină, care face parte din grupul lectinelor.

Vorbim practic despre un compus proteic care protejează planta de prădători. Pe de altă parte, chiar și cantități mici, compusul este toxic pentru om. Cum acționează? Fazina interferează cu transportul oxigenului în sângele nostru și cu absorbția nutrienților în intestine.

ADVERTISEMENT

Și se pare că fasolea roșie crudă, dar și fasolea verde sunt unele dintre cele mai periculoase. Astfel, evită să le consumi. În caz contrar te poți confrunta cu tulburări gastrointestinale, febră, convulsii și șoc. Și în general, simptomele apar la aproape trei ore după consum.

Ce poți să pățești dacă mănânci cartofi cruzi

Nici cartoful nu trebuie consumat crud. Se prepară în diferite moduri, iar cartofii copți, ori prăjiți sau fierți sunt chiar delicioși. Pe de altă parte, consumată crudă, această legumă e un adevărat pericol.

ADVERTISEMENT

Care e motivul? Cartofii cruzi conțin în mod natural solanină, care este toxică pentru oameni. Solanina protejează planta de paraziți, dar și de agenți patogeni, iar un kilogram de cartofi proaspeți conține mai puțin de 100 miligrame de solanină.

ADVERTISEMENT

Ce poți să pățești dacă ai mâncat cartofi cruzi? Otrăvirea ușoară cu solanină poate provoca o senzație de arsură în gât, dar și tulburări gastrointestinale. Dacă vorbim însă de o otrăvire severă, aceasta poate duce inclusiv la afectarea conștienței.

Năutul trebuie de asemenea gătit și nu trebuie consumat crud. Acesta conține acid cianhidric. Astfel, recomandat ar fi să evităm experimentele și să preparăm aceste legume dacă vrem să le consumăm și să nu existe probleme.