După ce a muncit o bună perioadă în Germania, un bărbat din Târgu Mureș s-a întors în România și a decis să-și deschidă o afacere cu ”leguma regilor”. Nu mare i-a fost mirarea când a văzut câtă cerere de cumpărare are.
Ferencz Demeter, un cetățean din comuna Filpişu Mic, Târgu Mureș, îi ademenește pe mulți români cu producția lui de sparanghel. Tuturor, el le vinde 1 kg cu 40 de lei, potrivit Observator.
În acest weekend, a fost mare aglomerație la taraba lui din Bulevardul Cetăţii, deoarece leguma este nu doar gustoasă, ci și bogată în vitamine extrem de benefice organismului nostru.
Ferencz Demeter se laudă cu două hectare și jumătate de teren, pe care a plantat sparanghel. De la an, la an, a observat că românii sunt tot mai interesați de ”leguma regilor” și nu se uită la preț.
”A fost şi este o plantă care se încadrează în primele 10 plante ca importanţă, atât alimentară cât şi – aş putea zice – terapeutică.
Acest produs, în afara faptului că are un gust excelent, are şi o cantitate mare de vitamine începând de la complexul A, B, B1, B2, B3, B12, K si E”, a declarat Liviu Todoran, de profesie doctor specialist în Alimentație Publică.
Sparanghelul este foarte căutat de bucătari, în special. Aceștia prepară leguma fie pe grătar, fie o aburesc. Așa reușesc să dea o aromă cât mai plăcută bucatelor lor.
”O să vă pregătim un antricot românesc, din carne românească şi cu sparanghel la grătar. Sparanghelul îl folosim ca şi garnitură. Să dăm o cromatică farfuriei noastre.
Vom folosi şi o salată de rucolla, roşii cherry şi parmezan. Grătarul trebuie să fie foarte încins. Eu folosesc foarte multă sare grunjoasă. M-am gândit să asezonăm carnea noastră cu un sparanghel proaspăt.
Un sparanghel verde, un sparanghel alb”, a explicat chef Ionuţ Papară pentru sursa menționată.