Leguma rară, cu tradiție, care atrage tot mai mulți cumpărători. Cererea este atât de mare încât pe piață au apărut falsuri, producătorii autentici fiind nevoiți să ofere certificate de autenticitatea.
Anghinara violet este o legumă care crește în insulele Sant’Erasmo și Le Vignole, cunoscute sub numele de „grădina de legume a Veneției”, datorită solului extrem de fertil. Anghinarele violet încep să înflorească primăvara și trebuie culese într-un interval de numai două săptămâni.
Gustul, spun cei care au încercat delicatesa rară, este greu de explicat în cuvinte. „Este greu să descrii gustul dacă nu l-ai mai gustat până acum. La început este amar, dar se transformă în dulceață în gură.
Este foarte versatil și ușor de mâncat – nu ca o anghinare clasică pe care trebuie să o decojești și să o pregătești laborios. Mugurii de anghinare sunt atât de fragezi încât îi poți mânca și cruzi”, a dezvăluit un fermier care se ocupă cu creșterea legumei rare, conform antena3.ro.
Datorită rarității acestor legume, agricultorii venețieni se luptă de ani buni cu falsuri provenite din alte regiuni ale Italiei. Anghinara violet nu se găsește doar în Venetia, fiind cultivată și în Toscana, Sardinia și Sicilia. Totuși, orice venețian va afirma că adevărata anghinare din Sant’Erasmo este cu totul diferită de cea din Terraferma.
Anghinara violet este atât de specială încât există și un festival dedicat ei, organizat de obicei în a doua duminică din mai, atunci când oamenii din toată leguma se adună a Sant’Erasmo pentru a consuma preparate gătite din anghinare.
De asemenea, ei beau băuturi spirtoase sau digestive obținute, de asemenea, din anghinare violet. Oamenii pot să cumpere paleți întregi de legume orginale și să le ducă cu ei acasă la finalul sezonului, spre bucuria multora.