Foarte multă lume se întreabă cum să gătească legumele: la abur, prăjite sau crude pentru a avea parte de un preparat culinar savuros. Care este varianta ce păstrează maximul de nutrienți, în special în sezonul rece. Ce spun specialiștii despre alegerea optimă.
Experții în domeniul culinar au diverse sfaturi și trucuri importante pentru a ne bucura de toate beneficiile preparatelor culinare. Aceștia au dezvăluit cum poți păstra nutrienții din legume, mai ales pe timp de iarnă.
Cea mai bună metodă de gătit a fost aleasă. Cum trebuie să faci legumele, de fapt? La abur, prăjite sau să le consumi crude? La această întrebare au răspuns specialiștii care au dezvăluit cea mai sănătoasă variantă de gătit.
Spre exemplu, atunci când alegi să gătești legumele, vitaminele solubile în apă, cum ar fi vitamina C și grupul complexului B, ajung să fie vulnerabile la expunerea la căldură și la apă. Pe de altă parte, fierberea poate cauza scurgerea nutrienților în apă.
Foarte multe gospodine aleg să arunce apa în care au fiert legumele și nu o folosesc la supe sau tocănițe care permit păstrarea nutrienților în mâncare. Așadar, sfatul este ca legumele să fie preparate la abur pentru o savoare specială.
De asemenea, specialiștii recomandă și prăjirea, precum și microundele care au rolul de a reduce la minimum contactul cu apa și expunerea la căldură. Așa se face că vitaminele liposolubile rămân stabile în timpul gătitului și pot deveni chiar mai biodisponibile.
Nutriționiștii din lumea întreagă îi sfătuiesc pe oameni să consume cât mai multe legume, de preferat crude. Acestea sunt bogate în nutrienți care se păstrează întregi și nu se pierd pentru că nu sunt supuse la niciun proces chimic.
În plus, sunt bogate în vitamine solubile în apă și se digerează ușor dacă sunt tăiate în bucăți sau felii subțiri. De asemenea, sunt gustoase și savuroase dacă sunt adăugate în salate sau sunt consumate ca alternative la gustări.
În altă ordine de idei, experții atrag atenția asupra faptului că nu toate legumele se pot consuma în stare crude. Printre cele care nu se mănâncă așa cum se cumpără de la magazin se numără cartoful și dovleacul.