După mesele încărcate de Sărbători, ficatul poate avea nevoie de o pauză și, poate, puțin ajutor. De aceea, specialiștii recomandă mai multe legume, care ajută la detoxifiere și sunt foarte eficiente.
În perioada aceasta, românii obișnuiesc să aibă mese bogate, de pe care nu lipsesc produsele tradiționale, din carne de porc, deserturile și băuturile. De Crăciun, Revelion, dar și de sărbătorile religioase care urmează, inclusiv în ianuarie, familiile se strâng și sărbătoresc.
Dar având în vedere că totul se întâmplă și după un post lung, ținut de mulți creștini, pot apărea problemele de sănătate. Ficatul are un rol esențial în procesul de detoxifiere al organismului, îndeplinind multiple funcții, precum filtrarea toxinelor, metabolizarea grăsimilor și sintetizarea proteinelor.
Uneori, acesta are nevoie de un ajutor suplimentar, iar la îndemâna oricui este includerea în meniu a mai multor legume ce detoxifică organismul și care pot fi consumate la orice oră.
Vorbim despre includ broccoli, varza kale, varza de Bruxelles şi conopidă. Acestea sunt bogate în nutrienți și compuși care susțin sănătatea ficatului și optimizează procesul de detoxifiere.
Procesul de detoxifiere al ficatului se desfășoară în două etape. În faza I, substanțele toxice sunt descompuse în compuși care se dizolvă mai ușor în apă, facilitând eliminarea lor din organism.
Totuși, acești compuși pot fi mai periculoși decât substanțele inițiale. Iar în faza II, ficatul neutralizează acești compuși periculoși, transformându-i în substanțe sigure și ușor de eliminat din corp.
Legumele menționate anterior susțin ambele faze satorită cantității mari de glucosinolați, compuși care conțin sulf și se transformă în substanțe ce ajută la activarea enzimelor responsabile de detoxifiere.
Aceste enzime contribuie la neutralizarea substanțelor cancerigene, poluanților și metalelor grele, iar în același timp îmbunătățesc și digestia. De asemenea, antioxidanții din aceste legume, precum vitaminele C și E, ajută la reducerea stresului oxidativ și previn deteriorarea celulelor hepatice.
Datorită conținutului său ridicat de sulforafan, broccoli ajută la îmbunătățirea capacității ficatului de a neutraliza toxinele. Varza de Bruxelles, datorită conținutului său ridicat de glucosinolați, stimulează activitatea enzimelor de detoxifiere din ficat și ajută la descompunerea substanțelor nocive care pot cauza cancer.
Totodată, varza kale reduce stresul oxidativ și susține funcția hepatică generală. Iar conopida, bogată în fibre și glucosinolați, sprijină procesul de detoxifiere al ficatului, notează dcmedical.ro.