Inspectorii ANSVSA au stabilit că 40% din fructele consumate de români sunt aduse din alte țări, același lucru fiind valabil de 30% dintre legume. Deși mai ieftine ca produsele românești, aceste fructe sunt tratate cu substanțe periculoase pentru consum, deci sunt toxice.
Așadar, inspectorii au descoperit numai în 2024 peste 38 de loturi de fructe și legume cu probleme. Mai exact pesticide peste limite, majoritatea fiind din Turcia sau Egipt. Țara noastră importă 1 milion de tone de legume și fructe anual, însă doar 1.000 de produse sunt testate, aleatoriu.
Așadar, situația ar putea fi mult mai complicată decât s-ar crede. Conform Observatornews.ro, din Turcia și Egipt sunt aduse mai ales morcovii, portocalele, mandarinele și nectarinele, însă și roșiile. Din Polonia și Ucraina țara noastră importă mere, în timp ce din Serbia vine salata.
Tocmai aceste legume și fructe au fost descoperite de inspectorii ANSVSA, în urma controalelor. Situația e cu adevărat periculoasă și o creștere cu 26% a fructelor și legumelor toxice față de anul trecut. ANSVSA a retras de la raft nu mai puțin de 197 de tone de fructe și legume.
”În primele 9 luni ale acestui an, Autoritatea pentru Siguranța Alimentelor a testat doar 1.377 de fructe și legume aduse din afara țării pentru a vedea dacă acestea conțin pesticide peste limite. Asta în contextul în care importurile cresc de la un an la altul.
Doar în prima jumătate a acestui an, România a adus fructe din alte țări în valoare de 26 de milioane de euro.Autoritatea testează cât are menirea să testeze, însă importatorii testează mult prea puțin. Își asumă riscuri și împart riscurile cu consumatorul final”, a declarat Alexandru Ciric – director Institutul de Cercetare Alimentară, conform sursei citate.
Așadar, multe fructe și legume ajung pe rafturi fără ca cineva să știe cu adevărat cât sunt de sănătoase. În 2023, ANSVSA a retras de pe raft 220 de tone, iar în acest an 197 de tone, cu toate că mai sunt trei luni din 2024.
Tocmai acum, când vine sezonul rece, tarabele sunt inundate cu aceste produse din străinătate. Mult mai ieftine ca cele românești, care au dispărut de pe rafturi tocmai pentru că nu sunt competitive ca preț. O realitate cruntă pentru fermierii români.
”Urmează o perioadă în care ne așteptăm ca volumele de produse alimentare de origine non-animală, legume și fructe, să crească la nivel național. Acesta este motivul pentru care vom efectua controale întărite”, a declarat și Ioan Oleleu, vicepreșdinte ANSVSA.
Medicii ne avertizează că efectele consumului de produse cu pesticide se va vedea în timp. ”Pot produce si anumite forme de cancer, cum ar fi cancer de sân, de prostată, de ovare. De asemenea, au fost studii care au indicat că pesticidele pot crește incidența unor leucemii”, a declarat Radu Țincu, medic toxicolog. România nu are momentan o soluție pe termen mediu și lung la această problemă, în timp ce agricultura românească se bazează mai mult pe export.