Legumele și fructele pe care nu trebuie să le consumați. Au niveluri uriașe de pesticide. Un studiu realizat recent arată cum a crescut rata de contaminare cu substanțe periculoase a celor mai populare produse din Europa și de peste Ocean.
Care sunt legumele și fructele care trebuie evitate. Mulți specialiști străini susțin că au niveluri foarte mari de pesticide. Din păcate, producătorii aleg să folosească numeroase chimicale ca plantele să crească mai repede sau să reziste mai mult la raft.
Pe de altă parte, procesul aduce lucruri negative pentru organismul uman. Oamenii cred că acestea sunt sănătoase, însă, în realitate, ajung să își facă mai mult rău. O cercetare arată care sunt pline de substanțe periculoase.
Studiile experților în alimentație demonstrează că spanacul, varza kale, strugurii, piersicile și perele conține niveluri detectabile de pesticide. Acest lucru a fost scos la iveală de testele efectuate de guvernul din Statele Unite ale Americii.
Conform Ghidului din acest an al Cumpărătorului privind pesticidele din produsele agricole, printre fructele și legumele care au proporții mari de pesticide se mai numără și nectarinele, merele, ardeii grași și iuți, cireșele, afinele și fasolea verde.
La polul opus, cele care au cea mai mică cantitate de pesticide sunt avocado, porumbul dulce, ananasul, ceapa și papaya. Aproape 65% dintre fructele și legumele din această categorie nu au avut reziduuri detectabile de pesticide.
Fructele și legumele care se găsesc pe rafturile magazinelor din țara noastră sunt, în cea mai mare parte, din import. Specialiștii spun că multe sunt tratate, dovadă că sunt uleioase și trebuie spălate bine înainte de a fi consumate.
Dragoş Frumosu, liderul Federației Sindicatelor din Industria Alimentară, a Băuturilor, Tutunului și Ramuri Conexe SINDALIMENTA, a dezvăluit ce se întâmplă cu acestea și de ce au un gust diferit față de cele sezoniere.
„Noi avem o producţie de legume şi fructe aprilie-octombrie. Restul, jumătate de an, înseamnă numai importuri. Întâlnim picurători cu azot sau alte substanţe la rădăcina plantei care, de fapt, nu-şi ia din pământ necesarul, aşa cum îşi ia din România.
De aici diferă şi gustul, calitatea, formele. În momentul în care dai aceeași formă, mărime roşiilor, merelor, este clar că ele sunt tratate”, a spus Dragoș Frumosu pentru observatornews.ro.