News

Lemnul care e de trei ori mai ascuțit decât o lamă de oțel. Cât de bun este cuțitul care ți-ar putea transforma bucătăria

Un cuțit de lemn care este de trei ori mai bun decât unul de oțel ar putea reprezenta viitorul ustensilelor de bucătărie.
23.10.2021 | 15:52
Lemnul care e de trei ori mai ascutit decat o lama de otel Cat de bun este cutitul care tiar putea transforma bucataria
Lemnul care e de trei ori mai ascuțit decât o lamă de oțel. Cât de bun este cuțitul care ți-ar putea transforma bucătăria. Sursa foto: Bo Chen.
ADVERTISEMENT

O lamă de cuțit realizată din lemn este capabilă să taie o friptură la fel de bine sau chiar mai bine decât un cuțit obișnuit, realizat din oțel inoxidabil.

Această lamă a fost realizată cu ajutorul unui proces de călire, prin care lemnul devine de 23 de ori mai rezistent decât în mod normal.

ADVERTISEMENT

În plus, cercetătorii care au creat acest cuțit din lemn spun și că acestea sunt mai prietenoase cu mediul decât ustensilele clasice.

Proiectul cuțitului de lemn a fost desfășurat de ingineri de la University of Maryland.

În prezent, cele mai tăioase cuțite de pe piață sunt realizate din oțel sau din ceramică, ambele fiind materiale create de om. Asemenea lame sunt produse prin procedee complexe, ce necesită atingerea unor temperaturi extreme.

ADVERTISEMENT

Totuși, noile cuțite realizate din lemn sunt chiar mai rezistente decât aceste lame clasice, iar crearea lor este un proces în doi pași.

Cum este realizat un cuțit de lemn mai tăios o lamă oțelul

Primul implică tratarea chimică a lemnului, iar cel de-al doilea necesită aplicarea unei presiuni foarte mari asupra materialului.

ADVERTISEMENT

Teng Li, principalul autor al studiului, spune că ”acest cuțit poate tăia o friptură bine făcută cu ușurință, la fel de bine ca un cuțit obișnuit pentru carne. Apoi, cuțitul de lemn întărit poate fi spălat și reutilizat, fiind o alternativă promițătoare pentru lamele de oțel, de ceramică, sau chiar pentru cuțitele de plastic, de unică folosință.”

Procesarea lemnului pentru a-l întări, fie prin tratare cu abur sau prin compresie, nu e o noutate. Sunt tehnici ce se practică de secole, însă niciuna nu a reușit să aducă lemnul la duritatea unui material produs de om.

ADVERTISEMENT

”Celuloza, componenta principală a lemnului, are un raport mai bun între rezistență și densitate, comparativ cu materialele artificiale, ca metalele, ceramicele sau polimerii, însă utilizările noastre ale acestui material sunt departe de potențialul maxim al acestuia”, mai arată profesorul Teng Li.

Deoarece doar 40-50% din lemn este celuloză, iar restul sunt lianți, hemiceluloză și lignină, rezistența materialului scade.

Pentru a rezolva asta, cercetătorii au creat o tehnică prin care elimină aceste componente mai puțin rezistente, fără să afecteze însă scheletul de celuloză al lemnului.

Acest proces începe prin delignificarea parțială a lemnului. ”În general, lemnul este foarte rigid, dar odată ce am îndepărtat lignina, devine moale și flexibil”, afirmă Teng Li.

Următorul pas al întăririi lemnului necesită aplicarea de presiune și căldură obiectului procesat chimic, pentru a-i crește densitatea și a elimina apa.

După ce materialul este sculptat în forma dorită, este acoperit cu un strat de ulei mineral, ce menține tăișul ascuțit în timpul folosirii, dar și în timpul spălării.

Cercetătorii au examinat creația la microscop pentru a determina sursa tăriei lemnului – duritatea acestuia e influențată nu doar de mărime, ci și de frecvența defectelor, precum șanțuri sau găuri microscopice.

Cuiele de lemn, soluția pentru construcții de durată?

În mod interesant, acest proces poate fi folosit și pentru producerea unor cuie de lemn.

Acestea sunt la fel de ascuțite precum cele din oțel, însă au avantajul că nu ruginesc.

Un asemenea cui de lemn este capabil să țină laolaltă chiar și trei scânduri, fără să devină bont.

Procesul de fabricare al acestor ustensile de lemn are potențialul de a fi mai prietenos cu mediul.

De exemplu, lemnul este fiert într-o baie chimică la 100 de grade Celsius. Ceramica, în paralel, are nevoie de temperaturi de mii de grade pentru a putea fi procesată.

Chimicalele folosite pentru lemn pot fi ulterior refolosite și pentru alte bucăți ce au nevoie de tratament, reducând astfel la un minimum deșeurile.

Profesorul Teng Li spune că ”în bucătărie, avem deja o mulțime de bucăți de lemn pe care le folosim pe perioade îndelungate, fie că e vorba de un tocător, de bețișoare sau de un făcăleț.”

”Și aceste cuțite pot fi folosite pe termen lung dacă le tratăm ca pe niște cuțite obișnuite și le oferim îngrijirea și mentenanța de care au nevoie”, concluzionează Teng Li, conform dailymail.co.uk.

Echipa nu a dat detalii despre disponibilitatea comercială a unui asemenea produs, sau despre cât de mult va costa. Aceștia nu au prezentat nici un alt aspect crucial când vine vorba de o lamă de cuțit: cât de repede se tocește lemnul în comparație cu oțelul sau cu ceramica.

ADVERTISEMENT