Fotbal international

Lennart Johansson a murit! “Creatorul” Ligii Campionilor avea 89 de ani

05.06.2019 | 11:03
Lennart Johansson a murit Creatorul Ligii Campionilor avea 89 de ani

Lennart Johansson, fostul președinte de la UEFA a decedat la 89 de ani. Suedezul a avut 17 ani de președinție la UEFA și a creat noul format din Champions League în care a extins numărul de echipe participante și a permis echipelor care nu sunt campioane să evolueze în competiție. 

Lennart Johansson a murit! “Creatorul” Ligii Campionilor avea 89 de ani: “Niciun suedez nu a avut o influență similară în fotbalul mondial”

Federația Suedeză de Fotbal a publicat un comunicat de presă prin care anunță că Lennart Johannson s-a stins la 89 de ani, însă suferința sa a fost de scurtă durată: “Lennart Johansson a fost cel mai mare lider al fotbalului internațional de la noi, niciun suedez nu a avut o influență similară în fotbalul mondial. A fost foarte respectat ca președinte UEFA și vicepreședinte al FIFA, iar modul în care a condus a atras admirația din întreaga lume”, a fost anunțul lui Karl-Erik Nilsson, președintele Federației Suedeze de Fotbal.

Johannson a fost președinte al UEFA din 1990 până în 2007, când a fost învins la alegeri de Michel Platini. Suedezul a fost și vicepreședinte FIFA până în 1998, însă după ce Sepp Blatter a fost numit, elvețianul a anulat alegerile în care Johannson a fost numit vicepreședinte și cei doi nu s-au mai văzut.

Lennart Johannson a spus că cel mai mândru este de crearea UEFA Champions League, care să înlocuiască fosta Cupă a Campionilor. Competiția a devenit cea mai prestigioasă competiție din fotbalul de club, mai ales după ce s-a extins numărul de echipe calificate, permițând și unor formații care nu au câștigat campionatul intern să participe.

Lennart Johansson a murit! Creatorul Ligii Campionilor avea 89 de ani
Lennart Johansson a murit! Creatorul Ligii Campionilor avea 89 de ani

Președinte de onoare al UEFA după ce a pierdut alegerile din 2007

“Este cel mai mare turneu în fotbalul de club, urmărit în toată lumea. Este transmis în 200 de țări și dacă asculți dorințele și visurile fotbaliștilor, ei spun că își doresc să joace în finala UEFA Champions League”, a spus Johannson într-un interviu pentru The Associated Press.

UEFA s-a transformat sub președinția lui Johannson dintr-un corp administrativ într-o societate comercială care reprezenta cluburile de top din Europa. Sediul UEFA s-a mutat dintr-o suburbie a capitalei Elveției, Berna, într-o locație ultramodernă de la Nyon. După ce a pierdut alegerile din 2007, Johannson a fost numit președinte de onoare al UEFA.

Lennart Johansson a murit! Creatorul Ligii Campionilor avea 89 de ani
Lennart Johansson a murit! Creatorul Ligii Campionilor avea 89 de ani
  • 89 de ani avea Lennard Johannson
  • 17 ani a condus Johansson UEFA (1990-2007)
Tags: