Sporturi

Leon Rotman, cel mai vârstnic campion olimpic român! A câştigat două medalii de aur având entorsă la gleznă

16.02.2021 | 21:31
Leon Rotman cel mai varstnic campion olimpic roman A castigat doua medalii de aur avand entorsa la glezna
ADVERTISEMENT

Leon Rotman este cel mai vârstnic campion olimpic din sportul românesc. Născut pe 22 iulie 1934, Rotman a reuşit să devină la Melbourne, în 1956, primul sportiv din România care câştigă două medalii de aur la o ediţie a Jocurilor Olimpice. 

În episodul 24 al seriei “Olimpicii României” facem cunoştinţă cu Leon Rotman, omul care a adus primele medalii de aur la kaiac-canoe din istoria României la Jocurile Olimpice. A fost primul băiat al familiei lui Iosif Rotman, având trei surori mai mari.

ADVERTISEMENT

Leon Rotman, cel mai vârstnic campion olimpic român! S-a pregătit pentru JO la cazangerie

Născut la Bucureşti, s-a angajat la doar 15 ani la Uzinele “Timpuri Noi”, acolo unde a urmat o calificare de strungari. Sportul l-a început la lupte greco-romane însă pentru că a considerat că a fost nedreptăţit de mai multe ori, a trecut la kaiac-canoe.

Şi-a schimbat locul de muncă după câţiva ani şi a trecut la o cazangerie din Rahova, acolo unde a muncit mai mult decât oricare dintre colegii lui. După cum avea să povestească mai târziu, a tras tare pentru a fi puternic în canoe:

ADVERTISEMENT

“Mă iubeau toți muncitorii și toți mă chemau să fac treabă alături de ei, pentru că eu dădeam cu barosul, eu dădeam la mai la forjă, eu la foarfecă, eu cam peste tot, dar ei nu știau că râvna și tragerea mea de inimă pentru muncile cele mai grele își aveau explicația ascunsă în dorința de a mă face cât mai puternic pentru caiac!”, povestea Rotman.

A câştigat două medalii olimpice de aur cu entorsă la gleznă

Din anul 1954 a fost component al loturilor naţionale de kaiac-canoe. A impresionat în primele competiţii internaţionale din 1955 şi după ce şi-a măsurat forţele cu cel mai buni din lume la câteva competiţii internaţionale, s-a întors acasă şi a tras tare pentru a fi pregătit pentru Jocurile Olimpice din 1956.

ADVERTISEMENT

Şi ce performanţe avea să obţină la Melbourne. România trimitea atunci cea mai numeroasă delegaţie la o ediţie a Jocurilor Olimpice, 74 de sportivi la 9 discipline. Leon Rotman suferea de o entorsă la gleznă, însă asta nu l-a împiedicat să devină primul dublu campion olimpic al României.

A câştigat titlul la proba de canoe individual 1000 m şi canoe individual la 10.000 de metri. Patru ani mai târziu, la Jocurile Olimpice de la Roma avea să câştige încă o medalie, bronzul la canoe individual 1000 de metri.

ADVERTISEMENT
Leon Rotman 1956
Leon Rotman 1956

Lovit cu un topor în cap în timp ce a vrut să aplaneze un conflict

Leon Rotman a pus capăt carierei în anul 1963 din cauza unei accidentări la umăr. Sportivul ar fi dorit să participe şi la Jocurile Olimpice de la Tokyo, însă accidentările nu i-au permis să fie la un nivel foarte înalt.

După retragerea din activitate a fost antrenor de canoe la Scoala Sportiva nr. 2 si clubul Rapid. Din 1965 a intrat în rândul miliţiei. Însă, 7 ani mai târziu când a vrut să aplaneze un conflict a fost lovit cu un topor în cap. A supravieţuit loviturii, însă acest incident l-a scos la pensie.

Ajuns la 86 de ani, Leon Rotman trăieşte în Bucureşti şi în carieră a primit două distincţii importante: Ordinul național „Pentru Merit” în grad de ofițer (2000) și „Meritul Sportiv” (2008), în urma unor decrete prezidenţiale.

  • 86 de ani are Leon Rotman
  • 3 medalii olimpice a obţinut Rotman

 

ADVERTISEMENT