Sporturi

Leonard Doroftei a împlinit 50 de ani! Reperele unei cariere de legendă: medaliat la Jocurile Olimpice şi campion mondial WBA. Video

10.04.2020 | 12:29
Leonard Doroftei a implinit 50 de ani Reperele unei cariere de legenda medaliat la Jocurile Olimpice si campion mondial WBA Video
ADVERTISEMENT

Leonard Doroftei a împlinit 50 de ani pe 10 aprilie şi are în spate o carieră legendară, cu titluri mondiale atât la profesionişti, cât şi la amatori. FANATIK îţi prezintă cele mai importante repere din viaţa sportivă a “Moşului”, unul dintre pugiliştii legendari ai României.

Leonard Doroftei a împlinit 50 de ani. Drumul de la Prahova Ploieşti la titlul mondial la amatori

Boxul românesc este în zi de sărbătoare, după ce Leonard Doroftei a împlinit 50 de ani. Aproape două decenii le-a petrecut în sălile de antrenamente şi în galele organizate în întreaga lume. Născut pe 10 aprilie 1970, la Ploieşti, “Moşul” a început să practice boxul la 14 ani, la Prahova Ploieşti, sub îndrumarea antrenorului Titi Tudor.

ADVERTISEMENT

După trei titluri naţionale consecutive la juniori, Leonard Doroftei a făcut ravagii şi la seniori, reuşind să câştige alte cinci titluri naţionale. Primul mare succes a venit la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992. Pugilistul prahovean a cucerit medalia de bronz la categoria semi-uşoară şi a repetat isprava la Europeanul din 1993.

La Campionatul Mondial de la Berlin din 1995, Leonard Doroftei a cucerit medalia de aur, după ce l-a învins în finală pe francezul Bruno Wartelle. La aceeaşi competiţie, dar la semi-mijlocie, Francisc Vaştag devenea campion mondial şi se năştea celebra scandare “Naşu’ şi cu finu’ au speriat Berlinul”.

ADVERTISEMENT

Leonard Doroftei a mai cucerit o medalie de bronz la Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996, an în care a cucerit şi titlul european la Vejle. Un an mai târziu, în 1997, la 27 de ani, “Moşul” a trecut la boxul profesionist şi s-a mutat în Canada.

Şase ani în boxul profesionist: campion mondial WBA timp de peste un an

Pe 24 aprilie 1998, Leonard Doroftei îl învingea pe Jerry Villareal şi debuta la profesionişti. Patru ani mai târziu a venit marele moment al carierei, o gală de box pentru titlu mondial. Raul Balbi era adversarul care stătea între pugilistul român şi centura cu diamante. A urmat o luptă demnă de un film din franciza “Rocky” şi Leonard Doroftei devenea campion mondial WBA după 12 runde de foc.

ADVERTISEMENT

Patru luni mai târziu, în Sala Polivalentă, Leonard Doroftei i-a mai predat o lecţie lui Raul Balbi şi l-a învins din nou. “Moşul” îşi apăra cu succes centura WBA şi devenea “Rocky de România”. Un an mai târziu, pe 17 mai 2003, Doroftei s-a duelat cu Paul Spadafora, iar românul a dominat clar lupta, însă decizia arbitrilor a fost de egalitate, ceea ce a produs multă nemulţumire în staff-ul Interbox.

Octombrie 2003 a adus o mare dezamăgire pentru Leonard Doroftei. Pugilistul român trebuia să se lupte cu Miguel Callist, însă meciul a fost anulat după ce “Moşul” a depăşit greutatea categoriei la cântarul oficial şi a pierdut titlul mondial.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă îşi anunţase retragerea înainte de lupta cu Miguel Callist, Leonard Doroftei revenea asupra deciziei şi intra în ring pe 20 martie 2004. Îl învingea prin KO pe Charles Tschorniawsky, iar următoarea bornă era meciul cu Arturo Gatti. Miza era una uriaşă, centura mondială WBC. Canadianul nu i-a dat nicio şansă, iar în runda a doua l-a doborât prin KO pe “Moşul”. La 34 de ani, Leonard Doroftei se retrăgea, însă a revenit alături de sportul pe care l-a îndrăgit în perioada 2012-2016, când a fost preşedintele Federaţiei Române de Box.

A părăsit România în 2019 şi s-a întors în Canada

Dezamăgit de faptul că autorităţile din Ploieşti i-au blocat afacera, un pub cu tematică sportivă, Leonard Doroftei a plecat din României în 2019 şi s-a întors în Canada, ţară în care a locuit în perioada când era pugilist profesionist.

“N-a fost vorba că n-aş fi fost apreciat. În primul rând, România e şi va fi mereu în inima mea. România înseamnă acasă. Din primul moment în care m-am apucat de sport, am învăţat să respect tricolorul. Iar oamenii mereu m-au apreciat. Mă refer la oamenii de rând. Le sunt mereu recunoscător pentru asta.

În schimb, la Ploieşti, autorităţile mi-au întors spatele. Repet, autorităţile, nu oamenii de rând! Şi meritam să fiu susţinut. Dar, dacă n-au vrut, nicio problemă. Nu sunt cerşetor. Am făcut totul în viaţă, prin munca mea. Aşa că, şi acum, mi-am văzut de drumul meu în viaţă şi asta a fost tot”, a declarat Leonard Doroftei pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT