100 ani de Romania

Leonard Doroftei, campion mondial la semi-uşoară! Cum l-a învins pe Raul Balbi în două meciuri de poveste! Video

01.12.2018 | 20:00
Leonard Doroftei campion mondial la semiusoara Cum la invins pe Raul Balbi in doua meciuri de poveste Video
Leonard Doroftei, campion mondial la semi-uşoară

Leonard Doroftei a fost campion mondial WBA la categoria semi-uşoară între 5 ianuarie 2002 şi 24 octombrie 2003. Pugilistul ploieştean a cucerit centura cu diamante după un meci încrâncenat, la finalul căruia l-a învins pe Raul Balbi, chiar dacă staff-ul sud-americanului a contestat victoria românului.

Născut pe 10 aprilie 1970, la Ploieşti, Leonard Doroftei a început să practice boxul la 14 ani, după ce a fost descoperit de antrenorul Titi Tudor, fiind legitimat la clubul Prahova. Primele performanţe notabile au venit în perioada 1983-1984, când a cucerit două titluri naţionale la juniori. La nivel internaţional, Leonard Doroftei a reuşit să câştige medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992, repetând isprava şi la ediţia de peste patru ani, de la Atlanta.

Leonard Doroftei, campion mondial la categoria semi-uşoară

Între cele două performanţe de la Jocurile Olimpice, Leonard Doroftei a câştigat medalia de aur la Campionatul Mondial de la Berlin din 1995 la categoria 60 de kilograme. În 1998, la 28 de ani, pugilistul a trecut la profesionişti şi a semnat cu firma Interbox, iar după 19 victorii în tot atâtea lupte, românul a primit şansa la un titlul mondial WBA la categoria semiuşoară. Pe 5 ianuarie 2002, Leonard Doroftei îl învingea pe Raul Horacio Balbi şi devenea campion mondial. Staff-ul argentinianului a susţinut că românul a fost ajutat de arbitrii, care au decis victoria ploieşteanului cu un punctaj 2-1.

Patru luni mai târziu, pe 31 mai 2002, Leonard Doroftei l-a învins din nou pe Raul Balbi, meciul având loc în Sala Polivalentă. Pugilistul român a obţinut victoria după o decizie unanimă şi primea porecla de “Rocky de România”. Un an mai târziu, Leonard Doroftei s-a duelat cu Paul Spadafora, iar ploieşteanul a dominat clar meciul, însă arbitrii au decis că lupta a fost egală, spre surprinderea staff-ului de la Interbox. Titlul mondial l-a pierdut pe 23 octombrie 2003, când meciul contra panamezului Miguel Callist a fost anulat după ce românul a depăşit greutatea categoriei sale la cântarul oficial.

Leonard Doroftei, făcut KO la ultimul meci al carierei

După ce a pierdut titlul mondial, Leonard Doroftei şi-a anunţat retragerea din box, dar a revenit rapid asupra deciziei. Pe 24 iulie 2004, “Moşu'” a intrat din nou în ring şi s-a duelat cu Arturo Gatti într-un meci care conta pentru centura mondială WBC. După două reprize, ploieşteanul a fost făcut KO de pugilistul canadian şi a pierdut primul meci din carieră. După înfrângerea suferită la “Boardwalk Hall” din Atlantic City, Leonard Doroftei a decis să se retragă, iar între 2012 şi 2016 a fost preşedintele Federaţiei Române de Box.