Sporturi

Leonard Doroftei, dublu medaliat la Jocurile Olimpice! Carieră stelară pentru unul dintre cei mai mari pugilişti români

10.04.2021 | 21:30
Leonard Doroftei dublu medaliat la Jocurile Olimpice Cariera stelara pentru unul dintre cei mai mari pugilisti romani
Leonard Doroftei, dublu medaliat la Jocurile Olimpice! Carieră stelară pentru unul dintre cei mai mari pugilişti români
ADVERTISEMENT

Leonard Doroftei este unul dintre cei mai valoroși pugiliști pe care i-a avut România. A participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice și a urcat de fiecare dată pe podium, reușind să câștige bronzul. Ulterior, a trecut la profesioniști și a devenit campion mondial. 

Episodul 51 din seria “Olimpicii României” este cel în care îl sărbătorim pe Leonard Doroftei, care împlinește astăzi, 10 aprilie, 51 de ani. “Moșu” a avut o carieră de excepție placată cu medalii la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale și Europene, dar și cu centuri mondiale câștigate la profesioniști.

ADVERTISEMENT

Leonard Doroftei, dublu medaliat la Jocurile Olimpice! Are în palmares titluri europene şi mondiale la amatori

S-a născut pe data de 10 aprilie 1970 în Ploiești. A început să practice boxul la vârsta de 14 ani la clubul Prahova. La nivel național a făcut legea și la juniori și la seniori reușind să câștige titlurile naționale între 1986 și 1988 la juniori, respectiv 1992, 1993, 1994, 1996 și 1997 la seniori.

În 1993 a câștigat bronzul european la Bursa, iar trei ani mai târziu a câștigat titlul european la Velje. A devenit campion mondial la amatori 60 de kg, în anul 1995. Ediția din acel an s-a disputat la Berlin.

ADVERTISEMENT

Învins în semifinale la JO Barcelona cu Marc Leduc!

Prima ediție a Jocurilor Olimpice la care a participat a fost Barcelona 1992. A participat în limitele categoriei 63 de kilograme. În prima rundă a trecut de Edgar Ruiz, apoi a urmat victoria cu Arlo Chavez, înainte de a-l învinge în sferturi pe Peter Richardson.

“Moșu” s-a oprit în semifinale, fiind învins de canadianul Marc Leduc. Astfel, Leonard Doroftei și-a asigurat medalia de bronz la prima sa participare la Jocurile Olimpice. Hector Vinent din Cuba a devenit campion olimpic, învingându-l pe Leduc în meciul pentru aur.

ADVERTISEMENT

În 1996 s-a oprit din nou în semifinale! A pierdut la Hocine Soltani

Patru ani mai târziu, Leonard Doroftei a participat și la Jocurile Olimpice de la Atlanta. la categoria 60 de kg. În primul tur, românul a trecut de gabonezul Julio Mboumba, iar apoi de Sergey Kopenkin din Kârgâzstan. În sferturile de finală, Doroftei l-a bătut pe Koba Gogoladze din Georgia.

Avea să se oprească din nou în semifinale. Algerianul Hocine Soltani l-a învins în penultimul act cu 9-6 pe Doroftei, care a câștigat pentru a doua oară la rând bronzul la Jocurilor Olimpice. Soltani a devenit campion olimpic după ce l-a învins în ultimul act pe bulgarul Tontcho Tontchev.

ADVERTISEMENT

Campion mondial WBA la profesionişti după un meci epic cu Raul Balbi!

În 1997 a trecut la profesioniști unde a continuat să scrie istorie. După 19 victorii consecutive a luptat pentru titlul mondial WBA la categoria pană cu Raul Balbi, în ianuarie 2002. A fost un meci extraordinar la finalul căruia Leonard Doroftei a devenit campion mondial.

VEZI VIDEO: 

Revanșa a avut loc în Sala Polivalentă din București, Leonard Doroftei reușind să îl învingă încă o dată pe boxerul argentinian. A urmat meciul cu Paul Spadafora pentru unificarea centurilor IBF și WBA. Deși boxerul român a punctat de 344 de ori și adversarul de 259 de ori, cei trei arbitri au dat egalitate și fiecare a rămas cu centura.

A pierdut centura fără luptă! Nu a trecut de cântarul oficial

Pe 24 octombrie 2003, Leonard Doroftei trebuia să boxeze cu Miguel Callist, la București. Lovitura de teatru a fost la cântarul oficial unde Leonard Doroftei nu a reușit să intre în categorie, meciul fiind astfel anulat. Doroftei a pierdut centura fără luptă, iar postul de campion mondial WBA a rămas vacant.

A urmat apoi o victorie cu Charles Tschorniawsky pe 20 martie 2004, iar pe data de 24 iulie 2004 a luptat din nou într-un meci de titlu, de această dată la o categorie superioară: semimijlocie. Adversar pentru centura mondială WBC era canadianul Arturo Gatti.

S-a retras după singura înfrângere la profesionişti cu Arturo Gatti!

Din păcate pentru Doroftei, avea să fie ultimul meci din cariera de profesionist. Arturo Gatti a câștigat prin KO în runda a doua după o lovitură puternică la ficat. Deşi a fost prima şi singura înfrângere a sa la profesionişti, Leonard Doroftei s-a retras după acel meci.

VEZI VIDEO: 

După ce şi-a încheiat cariera s-a întors în Ploieşti unde şi-a deschis un pub. Însă, în 2017 a fost nevoit să îşi schimbe locaţia din cauza riscului seismic al clădirii în care îşi desfăşura activitatea, iar afacerea a luat-o la vale. În octombrie 2019, Leonard Doroftei a hotărât să se mute definitiv în Canada.

  • 2 medalii olimpice are Leonard Doroftei
  • 51 de ani a împlinit Leonard Doroftei pe 10 aprilie

 

ADVERTISEMENT