Life

Leonidele, fenomen pe cerul României în luna noiembrie. Când poți să vezi ploaia de meteori

Leonidele, un adevărat spectacol urmărit de pasionații de astronomie. Când au cea mai mare vizibilitate pe cer, în țara noastră.
14.11.2022 | 22:25
Leonidele fenomen pe cerul Romaniei in luna noiembrie Cand poti sa vezi ploaia de meteori
Leonidele, un adevărat spectacol. Când au cea mai mare vizibilitate pe cer, în țara noastră. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Un fenomen unic va avea loc pe cerul României în luna noiembrie, în perioada imediat următoare. Când poți să vezi ploaia de meteori, vizibilă direct cu ochiul liber, dar și când mai au loc astfel de momente importante.

Leonidele, un adevărat spectacol. Când au cea mai mare vizibilitate pe cer, în țara noastră

Leonidele sunt un adevărat spectacol. Ploaia de stele, așa cum mai este numită de oameni, are loc luna aceasta, în noaptea de 17 spre 18 noiembrie 2022, după ora 1:00. La momentul respectiv se vor observa chiar și 15 meteori pe oră.

ADVERTISEMENT

Potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu, acestea sunt active în intervalul 6 şi 30 noiembrie. Asta înseamnă că se vor observa pe cer meteori din constelația Leo.

Anul acesta fenomenul își are maximul în zilele de 16, 17 sau 18 noiembrie, lună în care Pământul ajunge în fiecare an în zona prin care a trecut și cometa 55P/Tempel-Tuttle.

ADVERTISEMENT

Aceasta a lăsat în urma sa cantități foarte mari de praf ce ajung în atmosfera planetei noastre atunci când trece prin dreptul lor. Micile particule de praf intră în atmosferă cu o viteză de 71 km/s şi la frecarea cu aerul lasă în urmă dâre luminoase care durează o fracțiune de secundă.

Mai pe scurt, este vorba de stelele căzătoare pe care oamenii le observă cu ochiul liber pe cer. Cel mai bun loc pentru a urmări fenomenul astronomic este undeva la sat sau la marginea orașelor, unde nu există multă lumină artificială.

ADVERTISEMENT

Leonidele se urmăresc cel mai bine din spații cu aer curat, însă din păcate, există și persoane care nu reușesc să le vadă oricât de mult ar căuta locul perfect, în special dacă vor să se vadă din mijlocul orașului.

Când se mai pot observa stele căzătoare

Fenomenul astronomic din 17 spre 18 noiembrie 2022 nu este ultimul de anul acesta. De asemenea, în 2023 se anunță a fi mai multe momente similare. Stelele căzătoare se mai pot observa în intervalul 21 – 22 aprilie, fiind vorba de Lyridele.

ADVERTISEMENT

Următoarele ploi de meteori:

  • Eta Aquariids: 4-5 mai
  • Acvariidele delta sudice: 29-30 iulie
  • Alfa Capricornidele: 30-31 iulie
  • Perseidele: 11-12 august
  • Orionidele: 20-21 octombrie
  • Tauridele sudice: 4-5 noiembrie
  • Tauridele nordice: 11-12 noiembrie
  • Leonidele: 17-18 noiembrie
  • Geminidele: 13-14 decembrie
  • Ursidele: 21-22 decembrie.

În noaptea fenomenului din noiembrie Luna va răsări la miezul nopții, dar va fi în seceră subțire. Dacă observați o dărâ luminoasă ce va dura mai puțin de o secundă înseamnă că ați zărit una din stelele căzătoare.

ADVERTISEMENT