Fotbal international

L’Equipe a dezvăluit noi poveşti cu Ştefan Kovacs: “Fuma ca un pompier şi ne făcea mereu să râdem”

08.09.2018 | 19:15
L'Equipe a dezvăluit noi poveşti cu Ştefan Kovacs

Publicaţia franceză L’Equipe a dezvăluit noi poveşti cu Ştefan Kovacs, antrenorul care a izbutit să câştige Cupa Campionilor Europeni de două ori cu Ajax şi omul care a devenit primul selecţioner străin al Franţei, la 45 de ani de la ziua în care a condus pentru prima dată naţionala din Hexagon. Fostul mare antrenor nu a fost uitat de francezi, fiind considerat antrenorul care a inventat fotbalul total.

FFF a realizat transferul anului aducându-l pe antrenorul dublu câștigător al CCE cu Ajax-ul lui Cruyff (1972, 1973) să salveze o națională muribundă. A fost nevoie de acordul lui Ceaușescu pentru primul selecționer străin, suflat de pe aeroport lui AEK Atena, ce-i oferise o valiză de dolari, și pe care federația română îl dorea director tehnic“, au scris jurnaliştii din Hexagon.

L’Equipe a publicat declaraţiile lui Kovacs după preluarea naţionalei

Nu sunt Mesia și nu am venit să vă conduc, nici să vă judec. Considerați-mă un simplu amic medic care vă propune tratamente sigure, au fost declaraţiile tehnicianului român la momentul respectiv.

Bernard Lacombe, fostul mare fotbalist al naţionalei Franţei şi a celor de la Girondins Bordeaux, a rememorat câteva dintre momentele în care Kovacs pregăte formaţia de la Paris: “Micuțul bărbat blond ne-a stricat un pic confortul. Ne zicea «trebuie să aveți grijă la alimentație. Vă place să mâncați bine, fetele sunt frumoase, iar viața e atât de ușoară. Francezii trebuie să facă puțin mai multe sacrificii»“, a spus Lacombe.

Stefan Kovacs, un împătimit al ţigărilor

Marius Tresor şi Jean-Pierre Adams, doi dintre cei mai importanţi fundaşi ai Franţei, şi-au reamintit de sfaturile lui Kovacs, dar şi de marea lui pasiune pentru ţigări.

Eram pe culoarele hotelului, ascultam muzică la un pahar de alcool și i-am spus că nu făceam nimic rău. Iar coach ne-a replicat, foarte serios «Ascultați muzică sau preferați echipa Franței?».Tati Kovaci fuma ca un pompier, era un izvor de glume și destindea cu mult umor și autoritate atmosfera”, spune ex-liberoul lui OM. Pe Lacombe l-a cucerit instant “prin cunoștințele și iubirea pentru fotbal. Impunea respect, doar luase C1 de două ori. Era de o mare gentilețe și nu s-a lăsat până nu ne-a băgat în cap că eram cei mai buni din lume“, au spus cei doi pentru publicaţia franceză.

Mircea Lucescu, cel mai bine cotat antrenor român în ultimii ani, a vorbit şi el într-un interviu de regretatul Ştefan Kovacs: “Nea Piști a fost un tehnician și un om deosebit, unul dintre cei mai mari antrenori care au existat vreodată. Asta, din câte stiu eu, nu i-am întâlnit chiar pe toți.Îmi aduc aminte de extraordinara echipă a Ajax-ului, generația de aur cu Johann Cruyff starul de netăgăduit. Piști era și un om jovial și boem, mereu pus pe glume, care știa să te facă să înveți în fiecare zi câte ceva nou. Aveai ce învăța de la el, iar generația de antrenori care s-a ridicat în acei ani îi datorează multe. Din păcate, puștii de astăzi nici nu au auzit de el”, a spus omul care pregăteşte naţionala Turciei.

Stefan Kovacs s-a stins din viaţă pe 12 mai, 1995, la vârsta de 75 de ani după ce a reuşit să câştige nu mai puţin de şapte trofee cu Ajax Amsterdam în doi ani.

Citeşte şi:

Vlad Chiricheş, accidentare gravă la ligamente! Fundaşul lui Napoli ratează jocul cu Serbia şi poate ajunge la operaţie!