News

Letonia intră în carantină timp de o lună. Este una dintre cele mai puțin vaccinate țări din UE

Letonia, una dintre cele mai puțin vaccinate țări din UE, intră în carantină pentru 30 de zile. Trebuie respectate noi măsuri.
19.10.2021 | 10:43
Letonia intra in carantina timp de o luna Este una dintre cele mai putin vaccinate tari din UE
ADVERTISEMENT

Autoritățile din Letonia vor implementa carantină la nivel național începând cu joi, 21 octombrie. Măsura va fi valabilă patru săptămâni, adică până pe data de 15 noiembrie.

Letonia se află, asemeni României, într-o creștere accelerată a numărului de bolnavi Covid, de aceea s-a decis reintroducerea carantinei. Totodată, Letonia face parte din statele UE, unde cetățenii și-au exprimat cel mai puțin dorința de imunizare, într-un procent de 54%  față de cel necesar de 70%.

ADVERTISEMENT

Letonia are cea mai mare rată de infectare din lume

Pe lângă faptul că are o rată de vaccinare mică, Letonia se află și pe locul 1 în lume cu cea mai mare rată de contaminare. Săptămâna trecută, rata de contaminare la nivel național a crescut cu 49%.

”Letonia este pe locul 1 la rata de infectare în lume”, a declarat Daniels Pavluts, ministrul sănătății din Letonia, într-o conferință de presă, potrivit Reuters.

ADVERTISEMENT

Krisjanis Karins, premierul Letoniei, a avertizat că sistemul lor sanitar se află în pericol și și-a cerut scuze persoanelor vaccinate pentru că vor trebuie să stea, din nou, în carantină.

”Sistemul nostru de sănătate este în pericol. Trebuie să-mi cer scuze celor deja vaccinați”, a declarat și premierul Krisjanis Karins, după finalizarea unei ședințe de urgență a Executivului.

ADVERTISEMENT

Ce măsuri trebuie să respecte letonii

Odată ce carantina va intra în vigoare, letonii sunt puși în fața unei situații cu noi reguli anti-Covid. Concret, se vor închide timp de 30 de zile, restaurantele, școlile și sălile de spectacole, doar serviciile esențiale rămânând disponibile.

Vor fi și restricții de deplasare pe timp de noapte. În intervalul 05:00 și 20:00 nu se va ieși afară fără declarație pe propria răspundere, doar persoanele imunizate având voie să se deplaseze fără acest document.

ADVERTISEMENT

Premierul Krisjanis Karins a mai transmis că se va permite desfășurarea cu prezență fizică a producției esențiale sau a construcțiilor, iar pe timp de zi nu se introduc restricții de circulație, deoarece: ”ratele de infectare din alte părți fiind mult mai mici, și nu vedem un risc imediat”.

Nici în spitalele din Letonia situația nu este plăcută. În două dintre cele mai mari unități medicale, s-au instalat noi paturi pentru pacienții Covid-19, pentru a se face față numărului de infectări în creștere.

De altfel, săptămâna trecută, doctorii letoni au trebuit să anuleze multe operații ale unor pacienți care nu sufereau de Covid. În ultimele două săptămâni, Lituania a înregistrat 864 de noi cazuri la 10.000 de locuitori.

De coronavirus nu a scăpat nici președintele leton Egils Levits. El a fost testat pozitiv săptămâna trecută. A luat contact cu președintele finlandez Sauli Niinisto, care acum se află în izolare.

ADVERTISEMENT