ADVERTISEMENT
Hotnews

Letonia a reperat două nave de razboi ruseşti şi un submarin în apropierea frontierelor sale maritime

Fortele nationale ale Letoniei sustin ca au identificat doua nave de razboi rusesti si un submarin in apropierea frontierei sale maritime in Marea Baltica, potrivit serviciului de presa al armatei...
Autor: Ionuţ Cataramă | 04.05.2015 | 11:09
Letonia a reperat două nave de razboi ruseşti şi un submarin în apropierea frontierelor sale maritime

Fortele nationale ale Letoniei sustin ca au identificat doua nave de razboi rusesti si un submarin in apropierea frontierei sale maritime in Marea Baltica, potrivit serviciului de presa al armatei acestei republici baltice, citat de agentia Unian. Navele ruse au fost reperate in zona economica exclusiva a Letoniei, la numai 5 mile distanta de frontiera tarii. Fortele nationale letone au identificat o nava de debarcare Ropucha in clasificarea NATO (proiectul 775), o nava mica antisubmarin Parchim (proiectul 1331-M) si un submarin (diesel) din clasa Kilo (proiectul 877, Halibut), relateaza Agerpres.

ADVERTISEMENT

Autoritatile militare de la Riga au informat, de asemenea, ca au reperat si un avion cargo An-22 in apropierea frontierelor Letoniei.

Lituania – o alta republica baltica- a exprimat la sfarsitul saptamanii trecute un protest ferm fata de actiunile navelor rusesti in Marea Baltica, dupa cum au relatat media locale, citat de postul de televiziune ucrainean TSN.

ADVERTISEMENT

Ambasadorul Rusiei la Vilnius, Aleksandr Udaltov, a fost convocat la 1 mai la sediul diplomatiei Lituaniei, unde ministrul lituanian adjunct de externe, Andrius Krivas, a exprimat un protest puternic in legatura cu actiunile care se repeta ale marinei militare ruse in zona economica exclusiva a acestei republici in Marea Baltica.

La 30 aprilie, o nava de razboi rusa, in timpul unor manevre ale Flotei Rusiei din Marea Baltica, a intrat in zona economica exclusiva a Lituaniei si a ordonat in mod ilegal vasului ALCEDO, ce naviga in zona, sa-si schimbe directia.

ADVERTISEMENT

Incidente similare au avut loc la 19 martie, 10 aprilie si 24 aprilie. In plus, actiunile flotei ruse perturba activitatea de amplasare a cablului subacvatic “NordBalt”

‘Institutiile de stat ruse nu au solicitat si nu au primit sub nicio forma acordul prealabil al autoritatilor de stat lituaniene’ pentru desfasurarea unor astfel de activitati, mentioneaza Ministerul lituanian de Externe, intr-un comunicat citat de TSN.

ADVERTISEMENT

Rusia trebuie sa respecte prevederile Conventiei ONU privind dreptul marii (UNCLOS), insista MAE de la Vilnius.

Ministrul britanic al apararii, Michael Fallon, avertizase in februarie ca exista un pericol real ca Rusia sa incerce sa destabilizeze situatia din statele baltice – Letonia, Lituania si Estonia – pe fondul crizei din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Sursă: www.stirileprotv.ro

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!