ADVERTISEMENT
News

Leul românesc, un nou minim istoric! Reacția fermă a BNR-ului

Autor: Alexandru Năstase | 07.09.2020 | 15:34
Leul românesc, un nou minim istoric! Reacția fermă a BNR-ului
Leul s-a depreciat în fața monedei euro. Sursa foto - hepta.ro

Leul românesc a atins un nou minim istoric! Din păcate, moneda națională pierde teren evident în fața monedei unice europene.

ADVERTISEMENT

Săptămâna a început cu un curs înfiorător de 4,85 lei pentru un euro. Reprezentanții Băncii Naționale spun însă că această evoluție este normală, iar creșterea nu este deloc una semnificativă.

„Suntem în același scenariu pe care l-am evocat săptămâna trecută. Probabil se caută noi echilibre pe toate monedele regionale și, în consecință, avem și această evoluție a cursului leului.

ADVERTISEMENT

La ce nivel a ajuns leul românesc

Dar, dacă ne uităm la cifrele propriu-zise, dincolo de recordul statistic pe care-l consemnăm, evoluția de astăzi a fost, din nou, una mică, de vreme ce deprecierea a fost de 0,1 %, sub un ban.

Deci, din punctul acesta de vedere trebuie să înțelegem că acestea sunt evoluții normale într-o piață, sigur, în contextul în care nu înregistrăm în fiecare zi un record.

ADVERTISEMENT

Astăzi s-a întâmplat, dar este un record statistic și nu vedem neapărat o continuare a tensiunilor care să ducă la deprecieri semnificative de la o zi la alta”, a explicat la Digi 24 Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

„Dacă ne uităm la un scenariu mai lung, pe o evoluție mai lungă a cursului, ca să vedem amplitutdinea, dacă ea există, de la începutul anului avem o depreciere a leului față de euro de 1,6 %, cifra este foarte mică.

ADVERTISEMENT

Intră în sfera normalului. Sigur, direcția este cea determinată de situația de criză economică pe care o parcurgem și de aceea avem depreciere. 

Dar dacă ne uităm la celelalte monede regionale, ca să înțelegm amplitudinea mică a deprecierii cursului, vedem că în cauzul forintului avem depreciere de 8,8 % de a începutul anului, iar la nivelul zlotului de 4,5 %”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

De altfel, Sucia a admis că perioada dinaintea alegerilor influențează și ea cursul valutar: „Cu siguranță că situația politică întotdeauna influențează cursul într-un fel sau altul. Incertitudinea care poate rezulta – nu neapărat procesul electoral este cel care generează acest lucru, dimpotrivă – dar incertituinea care se ridică prin diverse afirmații nu poate să aducă stabilitate din punctul acesta de vedere, chiar dacă astăzi, repet, e mai degrabă o continuare a evoluțiilor săptămânilor trecute”.

Culmea, pentru purtătorul de cuvânt al BNR-ului, deprecierea cursului a fost una foarte redusă, chiar dacă România a avut o situație de criză.

ADVERTISEMENT

„Nu vedem motive pentru a avea alte variații decât mici în această perioada, asta dacă suntem în continuare cumpătați în ceea ce privește politicile publice în România”, a spus el.

Creșterea pensiilor cu 40 la sută ar da însă multe peste cap. „Da, este unul dintre factorii care pot deranja foarte mult echilibrele pe care încearcă acum leul să le consolideze într-un fel sau altul. Evident că aceste lucruri îngrijorează și, dacă lucrurile vor merge în direcția aceasta, sunt acele elemente suplimentare care pot influența evoluția cursului, din păcate într-o direcție pe care nu ne-o dorim”.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 843. 32 pagini + Insert special. Doar 10 lei!