Fotbal international

Lev Iaşin, eroul primului Campionat European! Coincidenţa care i-a adus URSS-ului trofeul continental. Video

27.02.2021 | 23:41
Lev Iasin eroul primului Campionat European Coincidenta care ia adus URSSului trofeul continental Video
ADVERTISEMENT

FANATIK îţi propune serialul “Istoria EURO”, o trecere în revistă a fiecărei ediţii de Campionat European din 1960 şi până în prezent. Primul episod este dedicat victoriei obţinute de URSS în urmă cu 61 de ani, la turneul final organizat de Franţa.

Cum s-a născut Campionatul European de fotbal. Primul meci s-a jucat în 1958

Până la primul turneu final, un scurt istoric al drumului de la idee la competiţie. Aşa cum Liga Campionilor şi Campionatul Mondial au fost creaţii ale francezilor, acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul Campionatului European. În 1927, Henri Delauney, secretarul general al Federaţiei Franceze de Fotbal, a venit cu ideea unui turneu continetal, însă planul nu a fost pus în aplicare până în 1958.

ADVERTISEMENT

La patru de la înfiinţarea UEFA, pe 28 septembrie 1958, s-a disputat primul meci din preliminariile pentru Campionatul European din 1960. URSS o învingea pe Ungaria, scor 3-1, în faţa a peste 100.000 de spectatori veniţi pe stadionul “Central” din Moscova.

Optimile şi sferturile nu au fost incluse în turneul final din 1960

Preliminariile pentru Europeanul din 1960 s-au disputat într-un mod inedit, cu optimi şi sferturi jucate în dublă manşă. Practic, la turneul final s-au calificat echipele ajunse în semifinale, iar la startul calificărilor s-au înscris 17 naţionale. Acesta a fost şi motivul pentru care turneul final a fost în pericol să nu se mai dispute, din cauza interesului scăzut.

ADVERTISEMENT

Anglia, Italia, RFG, Belgia sau Elveţia au refuzat să se înscrie, considerând competiţia mult prea mică. Printre echipele calificate în sferturile de finală, ultima fază înaintea turneului final, s-a numărat şi România, care a fost nevoită să se dueleze cu Cehoslovacia.

URSS a ajuns la turneul final fără să joace în sferturi. Scandal în România după dubla cu Cehoslovacia

URSS ar fi trebuit să întâlnească Spania în sferturile de finală, însă dubla manşă nu s-a mai disputat. Generalul Francisco Franco le-a ordonat fotbaliştilor spanioli să boicoteze meciurile, chiar dacă selecţionata iberică pornea ca favorită la calificare. Conducătorul statului nu uitase cum comuniştii susţinuseră forţele republicane în timpul Războiului Civil din Spania, iar URSS a primit astfel biletele pentru turneul final.

ADVERTISEMENT

România nu a avut nicio şansă în faţa Cehoslovaciei şi a pierdut ambele manşe, 0-2 la Bucureşti şi 0-3 la Bratislava. Prestaţia tricolorilor i-a scos din sărite pe comunişti, iar decizia a fost una drastică. Alexandru Bârlădeanu, proaspăt numit în funcţia de preşedinte FRF, a decis ca naţionala să nu mai participe la preliminariile CM 1962 şi a retras-o pe Steaua Bucureşti din Cupa Campionilor Europeni, totul pentru ca fotbalul din România să nu sufere noi umilinţe.

Ce s-a întâmplat la turneul final al EURO 1960

Franţa, una dintre semifinaliste, a fost aleasă drept gazdă a turneului final, iar meciurile s-au jucat la Paris şi la Marseille. Pe lângă URSS şi Cehoslovacia, la competiţie s-a mai calificat Iugoslavia, care a trecut de Portugalia în sferturi.

ADVERTISEMENT

Prima semifinală s-a jucat pe 8 iulie 1960, de la ora locală 20:00, între Franţa şi Iugoslavia. Duelul a fost unul spectaculos şi dramatic, iar iugoslavii au întors scorul în ultimul sfert de oră, cu trei goluri marcate în patru minute. La final tabela de pe “Parc des Princes” arăta un sec 5-4 pentru Iugoslavia, În aceeaşi seară, dar cu o întârziere de 30 de minute, la Marseille, s-a jucat Cehoslovacia – URSS, meci care nu a avut istoric. Sovieticii s-au impus cu 3-0 şi mergeau în marea finală de la Paris.

Finala EURO 1960 s-a jucat pe 10 iulie, într-o duminică, iar ambele selecţionate aveau şanse egale la trofeu. Milan Galic a deschis scorul, chiar înainte de pauză, pentru Iugoslavia, însă URSS a revenit de la cabine mai motivată şi Slava Metreveli a egalat în minutul 49.

Iugoslavii au pus presiune pe sovietici în a doua repriză, iar Lev Iaşin a fost marele erou al finalei, cu parade care i-a scos din minţi pe adversari. După 90 de minute, scorul era în continuare egal, astfel că au urmat cele două reprize de prelungiri. URSS a profitat de oboseala adversarilor, iar Viktor Ponedelnik a marcat golul victoriei în minutul 113. La Moscova, era deja luni noapte când atacantul reuşea să-l învingă pe Blagoje Vidinic.

“Cine ar trebui să marcheze într-o zi de luni dacă nu Ponedelnik”

Ca o coincidenţă, Ponedelnik în lima rusă înseamnă luni, astfel că golul marcat de atacantul sovietic a intrat în legendă. În Mosocova, dar şi în celelalte mari oraşe din Uniunea Sovietică, reuşita fotbalistului a intrat în folclor printr-o zicere: “Cine ar trebui să marcheze într-o zi de luni dacă nu Ponedelnik”.

Golul marcat de Viktor Ponedelnik a evitat rejucarea finalei. Dacă URSS şi Iugoslavia ar fi terminat meciul la egalitate, după cele 120 de minute, partida ar fi urmat să se joace din nou a doua zi.

  • 5 fotbalişti au fost golgeterii turneului final: Francois Heutte (Franţa), Valentin Ivanov (URSS), Viktor Ponedelnik (URSS), Milan Galic (Iugoslavia) şi Drazan Jerkovic (Iugoslavia), toţi cu câte 2 reuşite
  • 17.966 de spectatori au asistat la finala EURO 1960
ADVERTISEMENT