Recent, revista franceză “France Football” a făcut un top 10 cu cei mai buni portari din întreaga istorie a fotbalului. Pe listă s-au regăsit nume mari ale fotbalului precum Gianluigi Buffon, Manuel Neuer sau Gordon Banks, dar pe prima poziție, jurnaliştii francezi l-au desemnat pe legendarul Lev Iaşin, mândria Uniunii Sovietice, un portar al cărui tricou a fost păstrat cu mare grijă și în vitrina lui AC Milan, echipă contra căreia Iaşin a jucat.
Lev Iaşin s-a născut pe 22 octombrie 1929 la Moscova şi este considerat unul dintre cei mai mari portari din istorie pentru multiplele sale abilități precum: statura impozantă, reflexele, poziționarea, puterea și, nu în ultimul rând, curajul.
Iaşin a revoluționat stilul portarilor. În acea vreme, portarii erau obișnuiți să stea 90 de minute pe linia porții și să intervină doar atunci când era nevoie de ei. Acesta avea o prezență incredibilă pe toată durata partidei, ieșea să prindă centrările, fiind liderul defensivei, și, de multe ori, ieșea din poartă pentru a-i bloca pe atacanții adverși.
La Cupa Mondială din 1958 și-a căpătat porecla de “păianjenul negru”, fiindcă acesta s-a echipat din cap până în picioare în culoarea neagră. Cariera lui a fost foarte interesantă și presărată de multe trofee, atât personale cât și naționale și internaționale. Are 5 titluri de campion al Uniunii Sovietice cu Dinamo Moscova, singura echipă de club pentru care a evoluat (1954, 1955, 1957, 1959, 1963) și 3 Cupe ale URSS-ului (1953, 1967, 1970).
Cu naționala URSS-ului, Lev Iaşin a reușit să obțină o medalie de aur la Jocurile Olimpice din 1956, a câștigat Campionatul European din 1960 și a obținut un loc 4 la Cupa Mondială din 1964. Fostul mare portar are numeroase titluri individuale, dar cel mai important dintre ele este Balonul de Aur, obținut în 1963. De altfel, acesta este singurul portar din istorie care a obținut vreodată Balonul de Aur.
Conform statisticilor oferite de FIFA, Lev Iaşin are 150 de penalty-uri apărate, record deținut de acesta, și 270 de meciuri fără gol primit. Are totodată și o Cupă a URSS-ului câștigată cu Dinamo Moscova la hochei, în 1953, moment după care a ales să se concentreze doar pe cariera sa de fotbalist. Legendarul portar a decedat în 1990, la vârsta de 60 de ani, dar imaginile și filmările în care acesta apare vor rămâne vii pentru totdeauna în memoria și inimile tuturor microbiștilor de pretutindeni.