Lewis Hamilton este noul şi vechiul campion mondial din Formula 1. Britanicul a ajuns la 7 titluri în Marele Circ, egalând recordul deţinut de Michael Schumacher. FANATIK vă propune o comparaţie peste timp a carierelor celor doi titani.
Pilotul britanic a câştigat Marele Premiu al Turciei şi, beneficiind de clasarea pe locul 14 a coechipierului Valteri Bottas, a cucerit cel de-al şaptelea titlu mondial din carieră, la 35 de ani şi 314 zile.
Michael Schumacher a devenit septuplu campion mondial odată cu Marele Premiu al Belgiei, pe 29 august 2004, la vârsta de 35 de ani şi 240 de zile.
Întrebarea care a stat pe buzelor tuturor iubitorilor de fotbal a fost mereu una singură: cine a fost mai bun, Maradona sau Pele? Doi giganţi care s-au născut la 20 de ani şi 7 zile diferenţă şi au dominat sportul la vremea lor. Răspunsul nu-l vom primi niciodată, în schimb, FANATIK vă propune o întrebare la fel de complicată şi, poate, fără răspuns: cine a fost mai bun, Hamilton sau Schumacher?
Prima asemănare care sare în ochi în paralela dintre cei doi fotbalişti şi cei doi piloţi este apropierea dintre datele de naştere. Schumacher, născut pe 3 ianuarie 1969, este mai bătrân cu 16 ani şi 4 zile decât Hamilton (7 ianuarie 1985). Dar să-i lăsam pe magicienii fotbalului şi să ne concentrăm pe recordmenii Formulei 1.
Schumacher a debutat în Formula 1 în Marele Premiu al Belgiei, pe 25 august 1991, la 22 de ani şi 235 de zile. Hamilton a făcut-o la 19 ani şi 72 de zile, pe 18 martie 2007, în Marele Premiul al Australiei. Avantaj Hamilton, care a fost la un pas să devină cel mai tânăr campion mondial, chiar în sezonul de debut, când a terminat la un singur punct în spatele lui Raikonen, la egalitate de puncte cu Fernando Alonso.
Englezul a revenit în 2008 şi s-a încununat cel mai bun din lume, la numai 23 de ani şi 300 de zile. A beneficiat şi de o maşină Mercedes extrem de competitivă, echipa McLaren fiind considerată cea mai bună.
Germanul nu a fost la fel de norocos la începutul carierei, concurând pentru Benetton, împotriva granzilor McLaren, Ferrari şi Williams. În primul sezon, a prins doar şase curse în care strâns 4 puncte. A trebuit să aştepte un an pentru prima victorie. A câştigat câştigat chiar pe circuitul pe care debutase, la Spa-Francorchamps, în Marele Premiu al Belgiei. Cursa de la Spa i-a intrat definitiv la inimă lui Schumacher în 1994, pentru a după întrecerea din Belgia a cucerit şi primul titlu mondial, unul controversat, după un acroşaj cu Damon Hill. Avea 25 de ani.
Ambii au fost etalonul generaţiei lor, cei mai buni, cei mai rapizi. Dar rezultatele lor diferă într-o oarecare măsură. Mai exact, Hamilton este un specialist al calificărilor. Are cu aproape 50% mai multe decât germanul, 97 la 68, dar trebuie să precizăm că regulamentul care s-a schimbat de-a lungul timpului a influenţat aceste statistici.
A existat o perioadă în care maşinile plecau în cursă folosind combustibilul rămas după calificări, astfel că un rezervor plin însemna poziţie mai slabă pe grila de start, dar un timp mai lung pe circuit până la prima realimentare. Schumacher a avut mai puţine pole-uri, dar are un procentaj superior de curse câştigate când a plecat de pe primul loc.
Hamilton şi Schumacher s-au întâlnit şi pe circuite, dar se aflau în etape diferite ale carierei lor. Englezul era la început, un tânăr dornic de afirmare cu o echipă foarte bună, în timp ce neamţul revenea după retragerea din 2006 pentru trei sezoane între 2010 şi 2012. Evident, Hamilton a avut rezultate mult mai bune în duelurile directe.
https://www.youtube.com/watch?v=UrOCJ2iOSZ0
Fiind doi dintre cei mai buni piloţi din istoria competiţiei, unii ar spune chiar cei mai buni, Hamilton şi Schumacher deţin, împreună sau separat, mai multe recorduri.
„Aş spune, absolut, da! Lewis poate câştiga şapte titluri mondiale. Îmi poate depăşi recordul“ – Michael Schumacher despre Lewis Hamilton în 2008, la primul titlu câştigat de britanic
„Ce e cu adevărat incredibil, e că eu am fost angajat să îi iau locul lui Michael la Mercedes. A fost o situaţie ciudată, pentru că l-am urmărit dominând Formula 1. La momentul respectiv, el s-a retras, iar eu trebuia să îi iau locul“ – Lewis Hamilton, despre momentul intrării în echipa oficială Mercedes, 2012-2013, în locul lui Schumacher, retras definitiv
Şi a reuşit. Acum este egalul celui pe care l-a admirat. În sezonul viitor, îl poate depăşi.