Sport

Lewis Hamilton nu acceptă înfrângerea în fața lui Max Verstappen în F1. Britanicul încearcă să obțină titlul mondial la TAS

Max Verstappen a devenit primul olandez campion mondial în Formula 1, dar succesul îi este contestat de cel pe care l-a învins dramatic în ultima cursă a anului, Lewis Hamilton. Britanicul merge la TAS.
13.12.2021 | 11:05
Lewis Hamilton nu accepta infrangerea in fata lui Max Verstappen in F1 Britanicul incearca sa obtina titlul mondial la TAS
ADVERTISEMENT

Finalul de sezon în F1 a fost unul nebun, cel mai dramatic din ultimele decenii. Lewis Hamilton și Max Verstappen s-au luptat pentru supremație până în ultimul tur din ultima cursă a anului.

Olandezul s-a impus și a cucerit în premieră titlul suprem în ”Marele circ”. Succesul batavului nu i-a căzut deloc bine britanicului Lewis Hamilton care a anunțat că va contesta la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) victoria lui Verstappen.

ADVERTISEMENT

Triumful lui Verstappen și reproșurile lui Hamilton

Max Verstappen și echipa pe care o reprezintă, Red Bull, au triumfat în ultima cursă a sezonului în Formula 1, la Abu Dhabi și, au cucerit titlul suprem în ”Marele circ” în fața spetuplului campion mondial Lewis Hamilton.

Tactica celor de la Red Bull s-a dovedit mai inspirată decât cea a rivalilor de la Mercedes, echipa pentru care aleargă Lewis Hamilton.

ADVERTISEMENT

Dacă olandezul a mizat pe un final de cursă în forță, echipa britanicului a mizat pe un start furibund și o cursă la ”conservare” în cazul în care acesta ar fi trecut în frunte, ceea ce s-a și întâmplat.

Duelul dintre cei foi piloți a fost unul dintre cele mai spectaculoase din ultimii ani și s-a decis în ultimul tur pe pista de la Abu Dhabi. Intervenția unui safety car, după ieșirea în decor a canadianului Nicholas Latifi, a anulat avantajul de 11 secunde al britanicului și a relansat cursa. Acesta este momentul pe care echipa britanicului îl reproșează organizatorilor cursei.

ADVERTISEMENT

Verstappen a reușit să-l depășească pe Hamilton în ultimul tur și a câștigat cursa și datorită faptului că inginerii echipei au decis să schimbe pneurile monopostului, în timp ce Hamilton a continuat să ruleze cu pneuri uzate.

Ce șanse are Lewis Hamilton să câștige titlul mondial la TAS

Echipa Mercedes a contestat imediat după finalul cursei de la Abu Dhabi validarea rezultatelor, dar demersul lor nu a fost acceptat de organizatori.

ADVERTISEMENT

Pe cale de consecință, Lewis Hamilton și echipa Mercedes au decis să-și caute dreptatea la TAS. Aceștia cer ca omologarea rezultatelor să se facă conform configurației cursei din turul 54, atunci când a avut loc accidentul lui Latifi, moment în care Hamilton era în frunte și avea un avans considerabil.

Presa de specialitate notează, însă, ca pilotul britanic și echipa Mercedes au șanse mici să câștige acest demers. Chiar și în cazul unei ”victorii” la Lausanne, FIA (Federația Internațională de Automobilism) ar putea, cel mult, să anuleze rezultatele ultimei curse a anului, caz în care tot Max Verstappen ar fi declarat campion mondial, olandezul având mai multe victorii în actuala stagiune.

În plus, specialiștii în domeniu, menționează și o lovitură dură de imagine pentru FIA, în cazul în care TAS ar valida contestația celor de la Mercedes, aceștia urmând a fi amendați și, foarte probabil, ar urma să piardă și mare parte din sponsori.

ADVERTISEMENT