Leziunile musculare, coşmarul lui Lionel Messi

Lionel Messi a ieşit accidentat în partida cîştigată de Barcelona cu 2-o în ultima etapă din Primera Division. Urmează o pauză de aproximativ patru-şase săptămîni, problema fiind de acum...
30.09.2013 | 20:24
Leziunile musculare cosmarul lui Lionel Messi
ADVERTISEMENT

Lionel Messi a ieşit accidentat în partida cîştigată de Barcelona cu 2-o în ultima etapă din Primera Division. Urmează o pauză de aproximativ patru-şase săptămîni, problema fiind de acum un coşmar pentru cel mai bun jucător din lume, întrucît este din nou vorba de o accidentare la bicepsul femural, aşa cum s-a mai petrecut în alte şase rînduri.

246 de zile de accidentări în întreaga carieră pentru Messi

Şapte accidentări serioase a adunat Lionel Messi în cariera lui, începînd din 2006 şi pînă în prezent şi şase dintre ele reprezintă ceea ce l-a afectat şi acum pe decarul Barcelonei. În total sunt deja 246 de zile de accidentări în cariera ”Puricelui” la care se vor adăuga după cele păţite la Almeria alte patru-şase săptămîni.

ADVERTISEMENT

Pe 5 februarie 2006 este data la care a început seria problemelor la muşchiul biceps, într-un meci cu Atletico, iar durata indisponibilităţii a fost de 18 zile. A urmat episodul Chelsea, cu Messi avînd deja dureri la piciorul drept ambiţionîndu-se să joace pentru a demonstra că nu este o domnişoară care cade la prima atingere, după cum au acuzat engleii după primul meci. A fost o mare eroare, pentru că în timpul partidei durerea a devenit insuportabilă, Messi s-a prăbuşit pe gazon, cu ruptură care l-a obligat la un stop de două luni. A pierdut finala Ligii Barcelona – Arsenal 2-1 şi primul meci al Argentinei la turneul final al CM din 2006, din Germania, unde oricum a avut o evoluţie departe de aşteptări.

Următoarele accidentări din 2007 şi 2008 nu au fost la biceps, ci la gleznă şi la metatarsian, ultima ducînd la un stop de trei luni. Au mai urmat alte două accidentări la biceps, dar totuşi nu de lungă durată, iar de la ultimul KO pînă la incidentul de la Almeria distanţa a fost una considerabilă.

ADVERTISEMENT

Leziunile musculare au predominat în vestiarul catalanilor

Întrebarea care se pune este de ce majoritatea accidentărilor au avut aceeaşi cauză de natură musculară. Un prim răspuns ar veni din vestiarul echipei catalane, pentru că peste jumătate din indisponbilităţile din ultimii ani din lotul Barcei au fost generate de leziuni musculare. Ronaldinho, Deco, Sylvinho, Henry, Yaya Toure sunt doar cîţiva dintre jucătorii care au păţit-o şi asta incriminează stafful medical al clubului, fie încălzirea nu se face corect, ori nu se lucrează la intensitatea potrivită la exerciţiile de la sală. Pe urmă să nu uităm că Messi vrea prea mult de la el, să nu lipsească în nici un meci. El este un jucător cu explozie la plecarea cu balonul şi face frecvent manevre de accelerare urmate de opriri bruşte pentru a-şi depăşi adversarii. Astfel de mişcări dăunează serios muşchilor, tensiunea musculară fiind mare. Messi gîndeşte de multe ori ca un copil, cum a fost acel meci cu Chelsea, în care a ţinut să joace chiar avea deja dureri de avertizare. Este o atitudine total eronată, o greşeală pe care o comite constant şi un jucător mult mai puternic fizic decît argentinianul, englezul Wayne Rooney de la Manchester United, care şi el a avut multe probleme musculare în carieră. Şi nu în cele din urmă trebuie luată în seamă morfologia corpului lui Messi, un jucător care nu este nici pe departe o forţă a naturii şi care se ştie că a fost special monitorizat de medicii Barcelonei în perioada de juniorat, cînd a făcut tratamente speciale pentru dezvoltare şi creştere în greutate şi înălţime.