Sporturi

Lia Manoliu, atleta de “Cartea Recordurilor” a României! Aur olimpic și șase participări la JO

25.01.2021 | 21:44
Lia Manoliu atleta de Cartea Recordurilor a Romaniei Aur olimpic si sase participari la JO
Lia Manoliu, atleta de "Cartea Recordurilor" a României! Aur olimpic și șase participări la JO
ADVERTISEMENT

Lia Manoliu este una dintre cele mai mari sportive pe care le-a avut România. A fost prima atletă care participat la șase ediții ale Jocurilor Olimpice, performanță care este consemnată în “Cartea Recordurilor” și a reușit să câștige aurul la JO din 1968 din Mexic, unde a reușit un concurs fabulos. Episodul 13 din “Olimpicii României” o are ca protagonistă pe Lia Manoliu, una dintre personalitățile acestei națiuni. 

Sportiva s-a născut la Chișinău pe 25 aprilie 1932, pe vremea României Mari. De fapt, mama Liei, născută în comuna Izvoare, nu trebuia să o nască acolo pe fiica ei, însă a fost la un spital din Chișinău pentru a-și trata o infecție la un deget. Puțin timp mai târziu, soții Manoliu au plecat la Botoșani, acolo unde s-au mutat.

ADVERTISEMENT

Lia Manoliu a fost elevă a liceului “Regina Maria” din București. Tânăra a fost croită pentru sport pentru că a impresionat în mai multe discipline. Mai întâi la tenis, apoi a obținut titluri naționale la tenis de masă, volei și baschet, unde a fost selectată și în echipa națională.

Lia Manoliu, atleta de “Cartea Recordurilor” a României! Campioană națională în alte trei sporturi

Atletismul a fost însă domeniul în care a performat și a scris istorie. S-a apucat relativ târziu, la 16 ani, de atletism, la proba de săritură în înălțime. Însă, un an mai târziu a descoperit aruncarea discului într-un concurs organizat în primăvara anului 1949 la un concurs organizat pe stadionul Republicii.

ADVERTISEMENT

De atunci, Lia Manoliu a început să își scrie povestea în istoria sportului românesc, având numai puțin de 12 titluri naționale și fiind prima atletă din istorie care participă la șase ediții ale Jocurilor Olimpice (între 1952 și 1972).

În paralel cu activitatea sportivă, Lia Manoliu a absolvit și Facultatea de Energetică a Institutului Politehnic București, în 1954. Activitatea sportivă a fost una longevivă, reușind să concureze la cel mai înalt nivel până la 40 de ani. A fost prima sportivă din România care a reușit să depășească bornele de 40, 50 și 60 de metri la aruncarea discului.

ADVERTISEMENT

A încheiat pe locul 6 concursul olimpic de la Helsinki, în 1952

Povestea olimpică a Liei Manoliu a început în 1952 la Helsinki, ediție la care Iosif Sârbu aducea primul aur din istoria olimpică a României. Avea să încheie concursul de aruncare a discului pe locul 6, la vârsta de 20 de ani.

Pesta patru ani, la Melbourne, Lia Manoliu a plecat fără antrenor la Jocurile Olimpice, fiind sfătuită de Iolanda Balaș. Sportiva avea să încheie abia pe locul 9 concursul după ce a ratat calificarea în finală.

ADVERTISEMENT

Bronz în 1960 și 1964! Lia Manoliu țintea aurul în Mexico City

La Roma în 1960, Lia Manoliu avea să obțină medalia de bronz, prima medalie olimpică a atletismului românesc, cu o aruncare de 52,36 de metri. Era competiția în care Nina Romashkova din Uniunea Sovietică reușea recordul olimpic la penultima aruncare, 55 de metri și 10 centimetri.

Cu o medalie olimpică deja în buzunar, Lia Manoliu aborda cu încredere Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 1964. Însă, concursul avea să fie dominat tot de o atletă din Uniunea Sovietică, Tamara Press. Locul 2 de la Roma, Press a aruncat 57,27 corectând recordul olimpic. Lia Manoliu avea să obțină din nou bronzul, după o aruncare de 56.97 metri.

Accidentare serioasă înainte de JO! I-a pus în pericol participarea: “Sunt paradită!”

Cu două medalii olimpice de bronz, Lia Manoliu căuta aurul la cea de-a 5-a ediție a JO la care participă. Numai că Lia Manoliu a suferit o accidentare serioasă înainte de concurs, o întindere a ligamentelor la mâna dreaptă, care i-a pus în pericol participarea.

Chiar și când a ajuns în Mexic, moralul Liei era la pământ. Fratele ei, Iacint, aflat la studii în SUA la acea vreme, a mers în Mexic pentru a fi alături de sora lui: “Când am ajuns, primul lucru pe care mi l-a spus la autogară a fost: „Sunt paradită!“. „Cum adică?“ „Am făcut o întindere la mâna dreaptă şi nu pot să fac nici cel mai mic efort.“

Doctorul şi antrenorul au hotărât că până la concurs nu trebuie să mai arunce. Nu putea decât să pună mâna pe disc şi să simuleze aruncarea. Mă duceam la terenul de antrenament şi le vedeam pe celalalte plesnind de sănătate, iar Lia parcă se juca, făcea numai piruete”, a spus Iacint Manoliu, într-un interviu pentru Adevărul.

Aruncare fabuloasă în startul concursului! Record olimpic cu mâna accidentată

Dar Lia Manoliu a avut și un dram de șansă după toate ghinioanele. Pentru că s-au înscris doar 15 atlete, organizatorii au hotărât să nu existe calificări, ci direct finala. Iar Lia era hotărâtă să dea totul de la prima aruncare, care putea fi și ultima având în vedere durerile cu care se confrunta.

Iar prima aruncare a fost de record olimpic: 58,28 de metri. Lia Manoliu țopăia de bucurie pentru că a dat totul încă de la prima aruncare și rezultatul a fost fantastic. Vremea a ținut cu românca pentru că după două aruncări a început ploaia. Liesel Westermann, principalul pericol și deținătoarea recordului mondial al vremii, a aruncat 57,76 în a doua aruncare și se apropia de româncă, însă apoi concursul a fost întrerupt:

“După ce a încetat ploaia, au şters cercul de aruncare, dar suprafaţa era tot udă. Era evident că era terminat concursul. Westerman n-a reuşit să o întreacă pe Lia. E o poză pe podium când o felicită pe Lia, dar e clar că a fost profund afectată. Ca dovadă că, la conferinţa de presă, Westerman nu a participat. Erau doar Lia şi unguroaica de pe locul 3, ultrafericite!”, a povestit Iacint Manoliu.

Lia Manoliu, atleta de
Lia Manoliu, atleta de “Cartea Recordurilor” a României! Aici, pe podium în Mexico City

Aur olimpic la Mexico City! Avea să participe și la Munchen

Lia Manoliu reușea să obțină aurul olimpic, atât de mult dorit, la Mexico City. Sportiva avea să participe și patru ani mai târziu la Jocurile Olimpice, la Munchen. România a avut trei reprezentante la aruncarea discului la acea ediție: Lia Manoliu, Carmen Ionescu și Argentina Menis. Lia Manoliu avea să încheie concursul pe locul 9, iar Carmen Ionescu pe 7.

Argentina Menis a corectat recordul olimpic la prima aruncare, 64.28 de metri. Românca avea să arunce și mai bine în finală, corectând recordul în același concurs, 65,06 metri, din a patra aruncare. În ciuda concursului formidabil avea să obțină doar medalia de argint, Faina Melnik din Uniunea Sovietică aruncând 66.62 de metri din a patra aruncare.

S-a stins în 1998 după 8 ani în fruntea COR!

Cu 6 ediții ale Jocurilor Olimpice în palmares, Lia Manoliu s-a retras la vârsta de 40 de ani. Din 1973 până în 1990 avea să fie vicepreședinte al Comitetul Olimpic Român, actualul COSR. În 1990, după căderea regimului comunist, a fost aleasă președinte COR, funcție pe care a deținut-o până în 1998.

În ultimii ani de viață s-a confruntat cu numeroase probleme de sănătate și s-a stins din viață pe 9 ianuarie 1998 la un spital din București. Cauza morții este un infarct, însă fosta campioană a fost în comă în ultimele zile din cauza unei operații nereușite pentru extirparea unei tumori pe creier.

Stadionul Național al României i-a purtat numele până în anul 2012, când fostul stadion “Lia Manoliu” a lăsat locul actualei Arene Naționale, inaugurată în același an.

  • 8 este recordul de participări la Jocurile Olimpice la feminin (Oksana Şuşovitina, Josefa Idem Guerrini, Lesley Thompson)
  • 10 participări la JO are canadianul Ian Millar 

 

 

 

 

 

ADVERTISEMENT