100 ani de Romania

Lia Manoliu, campioană olimpică la aruncarea discului în 1968! Prima atletă din lume care a mers la şase ediţii ale JO

24.09.2018 | 22:00
Lia Manoliu campioana olimpica la aruncarea discului in 1968 Prima atleta din lume care a mers la sase editii ale JO
Lia Manoliu, campioană olimpică la aruncarea discului în 1968

Lia Manoliu a fost campioană olimpică la aruncarea discului la ediţia din 1968. Până la această performanţă, atleta bifase deja participarea la patru ediţii ale Jocurilor Olimpice, timp în care obţinuse două medalii de bronz.

Născută pe 25 aprilie 1932, la Chişinău, Lia Manoliu a început să practice tenisul la clubul Ştiinţa Bucureşti. În plus, atleta participa la concursurile de volei, baschet sau tenis de masă. Abia la 16 ani, Lia Manoliu s-a îndreptat spre atletism. Prima oară a fost fascinată de săritura în înălţime, ca mai apoi să practice aruncarea greutăţii. Într-un târziu a ales aruncarea discului, probă la care va scrie istorie.

Lia Manoliu, campioană olimpică la aruncarea discului la a cincea încercare

În 1950, la 18 ani, Lia Manoliu devenea prima sportiva din România care arunca discul la peste 40 de metri. Zece ani mai târziu dobora borna celor 50 de metri. Pe lângă rezultatele de excepţie obţinute în sport, atleta a absolvit Facultatea de Energetică din cadrul Institutului Politehnic București în 1954.

Prima participare la Jocurile Olimpice a venit în 1952, la ediţia de la Helsinki. În finala olimpică, Lia Manoliu termina pe locul şase, cu un rezultat de 42,65 de metri. Patru ani mai târziu, la ediţia de la Melbourne 1956, românca se clasa abia pe locul nouă în finală, cu toate că reuşea un rezultat mai bun: 43,90 de metri. În 1960, la Roma, Lia Manoliu a fost foarte aproape de medalia de aur. După ce a aruncat 52,36 de metri la prima încercare, românca a stat pe primul loc până la a cincea aruncare, când Nina Romaşkova (URSS) a aruncat 55,10 metri, record olimpic. Pe ultima sută de metri, sportiva din ţara noastră pierdea şi argintul, în faţa Tamarei Press (URSS).

În 1964, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Lia Manoliu a repetat isprava de la Roma şi a obţinut a doua medalie de bronz la aruncarea discului. De această dată, românca a prins podiumul la penultima aruncare şi a depăşit-o pe Virginia Angelova (Bulgaria).

Lia Manoliu, campioană olimpică la 36 de ani

Ediţia JO de la Mexico City din 1968 însemna a cincea participare la cea mai importantă competiţie a planetei. Înaintea finalei, Liesel Westermann (Germania de Vest) era marea favorită să câştige medalia de aur, după ce stabilise recordul mondial la aruncarea discului, la 62,54 de metri, cu doar două luni înainte de Olimpiada din Mexic.

În finală, Lia Manoliu a aruncat 58,28 de metri şi a doborât recordul olimpic deţinut de Tamara Press încă de la prima încercare. La a doua aruncare, Westermann s-a apropiat de româncă, la 57,76 de metri. Cu toate acestea, sportiva din Germania de Vest nu a mai reuşit să-i pună probleme atletei din ţara noastră. Lia Manoliu câştiga medalia de aur la a cincea participare şi reuşea să stabilească un record olimpic la aruncarea discului.

Patru ani mai târziu, Lia Manoliu mergea la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972, unde se clasa pe locul nouă. În acelaşi an s-a retras din activitatea sportivă, iar în 1973 a fost aleasă vicepreședinte al Comitetului Olimpic Român, ca din 1990 să devină preşedintele COR. Pe 5 ianuarie 1998, Lia Manoliu a decedat în urma unul atac de cord. Până în 2012, stadionul „Naţional” din Bucureşti a purtat numele celebrei atlete.

Lia Manoliu, campioană olimpică la aruncarea discului în 1968
Lia Manoliu, campioană olimpică la aruncarea discului în 1968