News

Lia Olguța Vasilescu, după ce Nicolae Ciucă și-a depus mandatul: ”Se impune o intrare la guvernare a PSD”

Lia Olguța Vasilescu este de părere că se impune o revenire a social-democraților la guvernare, după ce Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de premier desemnat, din partea PNL.
02.11.2021 | 07:31
Lia Olguta Vasilescu dupa ce Nicolae Ciuca sia depus mandatul Se impune o intrare la guvernare a PSD
ADVERTISEMENT

 ”Se impune o intrare la guvernare a PSD”, a afirmat, luni seară, vicepreședintele social-democraților, Lia Olguța Vasilescu.

Aceasta crede că PSD trebuia să-și obțină mandatul de guvernare încă de anul trecut, când au avut loc alegerile parlamentare.

ADVERTISEMENT

Lia Olguța Vasilescu: ”Trebuia să ni se dea mandatul încă din 2020”

”Nouă trebuia să ni se dea mandatul (să formăm guvernul) încă din 2020. După doi ani de guvernare de dreapta a înțeles și populația că dacă mai stăm așa nu reparăm nimic.

Încă trei ani cu guvernare de dreapta poate să vină orice partid e pe lumea asta că nu va putea să repare.

ADVERTISEMENT

Cred că se impune o intrare la guvernare a PSD. Noi ne-am și oferit cu specialiștii noștri”, a spus Lia Olguța Vasilescu, la România TV.

Nicolae Ciucă și-a depus mandatul cu o zi înainte de audierea miniștrilor

Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de premier nominalizat luni seară, chiar cu o zi înainte de audierea miniștrilor care ar fi trebui să formeze cabinetul Guvernului său.

ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă a invocat drept motiv faptul că, matematic, Executivul său nu are șanse să fie învestit.

”Am pornit în toate demersurile de la realitate. Realitatea matematică e cea pe care o cunoaștem cu toții. Am sperat să reușesc să cristlizez o soluție politică. Au fost două decizii azi ale celor două partide politice care au anunțat că nu vor vota guvernul minoritar, fapt pe care l-am discutat în BEX. Acesta a decis retragerea mandatului. Am să depun mandatul.

ADVERTISEMENT

Fac din nou apel la responsabilitate și maturitate, astfel încă să se găsească o formulă. Este o decizie pe care nu o ia PNL, urmează negocierile la nivelul președintelui României. Dumnealui va lua decizia nominalizării. Realitatea e cea care a determinat ca în această seară să se convoace BEX și să de decidă depunerea mandatului.

Flexibilizarea mandatului însemna un alt mandat. La nivelul BEX sa luat decizia ca eu să îmi depun mandatul și să se treacă la flexibilizarea negocierilor pentru cel care va fi desemnat premier”, a spus Nicolae Ciucă în cadrul unei conferințe de presă.

Drept urmare, așa cum a declarat Florin Cîțu, urmează ca liberalii să propună o flexibilizare a mandatului și să aibă noi negocieri cu toare formațiunile.

”Am avut BEX, au fost luate 2 decizii – premierului desemnat i s-a propus depunerea mandatului. A doua decizie este de a propune BPN flexibilizarea mandatului și negocieri cu toate forțele politice”, a declarat și premierul interimar, Florin Cîțu.

Conform agendei stabilite înainte să ia decizia de a-și depune mandatul, Nicolae Ciucă ar fi trebuit miercuri să meargă în plenul reunit al Parlamentului pentru acordarea votului de încredere față de Guvernul minoritar PNL-UDMR, propus de el. Guvernul Nicolae Ciucă avea nevoie de 234 de voturi pentru a fi învestit.

ADVERTISEMENT