News

Olguța Vasilescu, promotorul noii legi a pensiilor, este împotriva indemnizațiilor speciale: „Nu este normal”

08.07.2019 | 18:39
Olguta Vasilescu promotorul noii legi a pensiilor este impotriva indemnizatiilor speciale Nu este normal

Fostul ministru al Muncii, Olguța Vasilescu, a vorbit după noua lege a pensiilor pe care chiar ea a promovat-o. Deputata PSD este împotriva pensiilor speciale din sistemul public și consider că nu există nicio șansă ca o pensie din sistemul public să fie mai mare de 10.000 de lei. Vasilescu pare astfel să îi dea un ghiont Vioricăi Dăncilă, președintele social-democraților care a izolat-o pe fostul ministru al Muncii după condamnarea lui Liviu Dragnea.

Olguța Vasilescu este împotriva pensiilor speciale

Fostul ministru al Muncii spune că sistemul public de pensii se bazează pe contributivitate, în timp ce pensiile speciale, în special cele care depășesc 10.000 de lei, încalcă acest principiu: „Sunt de acord că nu e normal să fie pensii care să depășească această suma de 10 mii lei, în condițiile în care vorbim de contributivitate. Acolo unde e pe contributivitate, nu poţi face nimic, însă aici vorbim de pensiile speciale. Din punctul meu de vedere chiar este o soluţie bună, cam toate legile care au trecut prin Parlament merg pe eliminarea acestora. Este o chestiune care se va clarifica la vot. Personal, eu aş vota“, a spus Olguţa Vasilescu.

Opinia fostului edil al Craiovei seamănă mult cu cea a opoziției. USR a scris într-un comunicat de presă faptul că sunt de acord cu mărirea pensiilor, dar numai dacă este făcută cu cap și sunt de părere că ar trebui să se renunțe la indemnizațiile speciale: „Este imposibil să pretinzi că reformezi sistemul de pensii și că elimini inechitățile din sistem, așa cum au făcut PSD și ALDE, și să păstrezi pensiile speciale. Altfel, noua lege este doar o farsă de prost gust, orchestrată de coaliția PSD-ALDE doar pentru a atrage voturile pensionarilor. USR nu se opune măririi pensiilor, dar crede că majorările trebuie făcute cu responsabilitate bugetar-fiscală. Acum, mai mult ca oricând, trebuie desființate pensiile speciale!”

Lia Olguța Vasilescu este împotriva pensiilor speciale
Lia Olguța Vasilescu este împotriva pensiilor speciale *foto: a1.ro

PSD vrea impozitarea pensiilor speciale

Reamintim că, potrivit noului Cod Administrativ, atât primarii cât și aleșii locali vor beneficia de o pensie special, lucru aspru criticat de partidele de opoziție cât și de societatea civilă. Astfel, în PSD se analizează chiar și posibilitatea impozitării progresive a pensiilor speciale, peste un anumit prag. Ar fi vizate toate pensiile care nu se bazează pe contributivitate, fiind intitulate indemnizaţii pentru limită de vârstă.