News

Lia Olguța Vasilescu, mesaj ironic după ce FMI a criticat Legea Pensiilor: ”Crede că negociază cu Boc”

11.06.2019 | 19:39
Lia Olguta Vasilescu mesaj ironic dupa ce FMI a criticat Legea Pensiilor Crede ca negociaza cu Boc
ADVERTISEMENT

Actuala Lege a Pensiilor, aflată în momentul de față în Parlament a fost aspru criticată de Fondul Monetar Internațional (FMI) și consideră că, aceasta va împovăra generația tânără și în plus, va aduce cheltuieli suplimentare, produsele alimentare și facturile urmând să crească. Totodată, Lia Olguța Vasilescu, a postat pe pagina personală de Facebook un mesaj în care ironiza FMI după ce a criticat Legea Pensiilor. 

Lia Olguța Vasilescu mesaj ironic la adresa FMI care a criticat Legea Pensiilor

Legea Pensiilor aflată în momentul actual în Parlament a fost aspru criticată de FMI după ce PSD a declarat că punctul de pensie va fi majorat cu 15% în septembrie 2019 și cu 40%, în septembrie 2020. Reprezentanții FMI au analizat Articolul IV din noua Lege a Pensiilor și consideră că, aceasta va împovăra generația tânără și totodată, va aduce cheltuile suplimentare de circa 4% din Produsul Intern Brut (PIB). „Legea Pensiilor care se află în prezent în Parlament justifică o analiză asupra echilibrului nevoilor sociale şi a sustenabilităţii fiscal. Provizioanele din actuala fomră a legii ar genera cheltuieli suplimentare de circa 4% din PIB. Acest lucru ar da o lovitură gravă finanţelor guvernamentale, ar împovăra generaţia tânără, şi ar deprioritiza cheltuielile pentru investiţii publice, educaţie şi sănătate”, a declarat Jaewoo Lee, şeful misiunii FMI în România.

ADVERTISEMENT

Lia Olguța Vasilescu a ironizat FMI după ce reprezentanții instituției au spus că, statul român nu are banii necesari pentru a duce la bun sfârșit noua Lege a Pensiilor și că ar putea investi banii respectivi în educație, sănătate sau alte investiții publice. În plus, Comisia Europeană crede că, această lege pune în pericol sustenabilitatea finanţelor publice.

„FMI vine cu noi propuneri de austeritate pentru români, dar PSD nu poate merge pe abordarea strict contabilicească a funcționarilor internaționali. Deși în ultimii 2 ani PSD a realizat cele mai mari creșteri de pensii și salarii, în continuare sunt români care trăiesc în sărăcie, fiind necesară continuarea creșterii veniturilor. Economia este dinamică și dezvoltarea aduce mai multe venituri. Și nu e pentru prima oară când estimările FMI se dovedesc eronate. FMI face referire la faptul că aplicarea legii pensiilor ar duce la adâncirea deficitelor. În fapt creșterea punctului de pensie la 1.265 de lei din septembrie 2019 nu are legătură cu aplicarea legii pensiilor. Nouă lege a pensiilor este prevăzută să între în vigoare și să se aplice efectiv din 2022, acum vorbind doar de creșterea punctului de pensie conform programului de guvernare aprobat de parlament.”, a scris omul politic pe pagina personală de Facebook.

ADVERTISEMENT
Lia Olguța Vasilescu consideră că, FMI s-a înșelat în repetate rânduri în privința României
Lia Olguța Vasilescu ironizează FMI după ce a criticat Legea Pensiilor
Sursa foto: facebook.com

Lia Olguța Vasilescu: ”FMI s-a înșelat în nenumărate rânduri”

lLia Olguța Vasilescu susține că Fondul Monetar Internațional s-a înșelat de mai multe ori în privința României având în vedere creșterile eonomice. „Deficitul bugetar va fi și anul acesta sub 3% așa cum s-a stabilit în legea bugetului. FMI s-a înșelat în nenumărate rânduri în această privință, în anii precedenți. De exemplu, FMI estima un potențial de creștere de 2% pentru economia României în perioadă 2013-2017. Realitatea a arătat că România a avut creșteri economice mult mai consistente; 3,5% în 2013, 2,9% în 2014, 3,7% în 2015, 4,8 în 2016% și 6,9% în 2017.”

Fostul ministru al Muncii a adus în discuție și programul ”Prima casă” care de asemenea, a fost criticat de FMI și a adăugat că, specialiștii FMI nu sunt documentați și au recunoscut în clipa în care s-au înșelat. „În ceea ce privește critica FMI privind programul Prima Casă, acesta are impact bugetar ZERO! Nu angajează NICIO RESURSĂ de la BUGET prin urmare nu are cum să reprezinte un factor de dezechilibru. Subvenționarea dobânzilor din acest program este acoperită din incasările suplimentare provenite de la sistemul bancar. Taxele asupra veniturilor băncilor sunt folosite pentru că românii să poată obține credite avantajoase. Mai mult, acest program reprezintă o pârghie importantă a dezvoltării și implicit a creșterii veniturilor, susține/încurajează investițiile, dezvoltă puternic industria construcțiilor, dar și a domeniilor adiacente – mobilă, electrocasnice etc, determină apariția de noi locuri de muncă. Așadar, evaluarea FMI este nesusținută de realitate și în această privință! Că mai totdeauna! Să nu uităm că după ce au fost propuse guvernării PNL, în 2010, măsurile de austeritate, iar economia a luat-o la vale, specialiștii FMI au recunoscut că s-au înșelat. Pe nervii și banii românilor! Nici de data asta nu par prea documentați!”, a încheiat Lia Olguța Vasilescu postarea de pe Facebook.

ADVERTISEMENT