News

Liber angajărilor la stat. Parlamentul a deblocat posturile vacante din administrația publică

24.02.2021 | 15:58
Liber angajarilor la stat Parlamentul a deblocat posturile vacante din administratia publica
Liber angajărilor la stat. Parlamentul a deblocat posturile vacante din administrația publică. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Liber angajărilor la stat. Parlamentul României a decis ca toate concursurile de ocupare a posturilor vacante din administrația publică să poată fi reluate. Un proiect adoptat miercuri prevede o derogare de la restricțiile impuse în starea de alertă.

Legislativul, prin Camera Deputaților, for decizional, a modificat, miercuri, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 183/2020, incluzând posibilitatea desfășurării, pe o perioadă de 6 luni, a concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante în instituțiile şi autoritățile publice.

ADVERTISEMENT

Potrivit legislației anterioare deciziei din prezent, în perioada stării de alertă se puteau organiza concursuri de angajare pentru ocuparea posturilor vacante doar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi în sistemul judiciar.

Parlamentul dă liber angajărilor la stat: a deblocat posturile vacante din administrația publică

La mijlocul acestei săptămâni, deputaţii au decis că pot fi scoase la concurs posturile vacante din instituții şi autorități publice, pe o perioadă de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a OUG. Cele 6 luni vor trebui calculate după momentul promulgării și publicării legii în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT

Ce schimbări aduce decizia ”aleșilor” din prezent? Prin legislația aferentă stării de alertă, pe durata acesteia din urmă, în instituțiile și autoritățile publice a fost suspendat orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcțiilor vacante și temporar vacante, cu excepția celor din sistemul de sănătate sau cu atribuții de prevenire și combatere a pandemiei de Covid-19, precum și din învățământ.

”Prin derogare de la dispoziţiile art. 27 alin.(3) din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID19, cu modificările şi completările ulterioare, pe o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se pot desfăşura concursurile pentru ocuparea posturilor şi funcţiilor vacante şi temporar vacante din cadrul instituţiilor şi autorităţilor publice, cu încadrare în sumele aprobate în buget pentru anul 2021”, prevede textul adoptat de deputați, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Vot covârșitor în Camera Deputaților pentru această modificare

Legea adoptată miercuri a fost votată cu o largă majoritate, fiind susținută de PNL, USR PLUS, UDMR, PSD și AUR. Un singur parlamentar PSD a votat împotrivă.

Această modificare legislativă efectuată de membrii Comisiei pentru muncă şi adoptat de plen, este motivată prin faptul că ”volumul şi complexitatea activităţilor desfăşurate în cadrul administraţiei publice impun ocuparea cu celeritate a posturilor vacante”.

ADVERTISEMENT

”De asemenea, trebuie precizat că administraţia publică se confruntă cu un număr mare de pensionări şi plecări din sistem, iar în ultimul an ocuparea posturilor a fost suspendată, ceea ce face necesară această măsură, de ocupare a posturilor vacante şi temporar vacante”, se mai precizează în raportul comisiei.

ADVERTISEMENT