News

Liber la călătorii în UE din vară! Ce probleme ați putea întâmpina cu certificatul verde

15.04.2021 | 07:56
Liber la calatorii in UE din vara Ce probleme ati putea intampina cu certificatul verde
ADVERTISEMENT

Liber la călătorii în UE din vară după ce statele membre au ajuns la un acord. Acestea vor lansa certificatul verde pentru a redeschide turismul. De remarcat că decizia a fost, deocamdată, agreată la nivel de ambasadori, dar va fi negociată în detaliu luna viitoare cu deputații europeni.

Se vrea că până în vara anului 2021 să fie deja gata cadrul pentru acest document. Concret, documentul în sine ar permite celor vaccinați, dar și celor care au trecut prin boală sau celor cu test negativ de COVID să călătorească mai ușor în țările membre UE.

ADVERTISEMENT

Parlamentul European este cel care trebuie să aprobe acum propunerea pentru a intra în vigoare. Forul a anunțat că își va face cunoscută poziția spre sfârșitul acestei luni.

Liber la călătorii în UE din vara acestui an!

De remarcat că ambasadorii au decis ca durata de aplicare a reglementării privind certificatul european de sănătate destinat facilitării călătoriilor în UE să fie de un an.

ADVERTISEMENT

De altfel, propunerea iniţială a Comisiei Europene prevedea ca acesta să rămână în vigoare până când Organizaţia Mondială a Sănătăţii  va declara că pandemia de COVID-19 a luat sfârşit.

Cu toate acestea, participanții au refuzat să depindă de un organism din afara UE, drept pentru care au modificat dispoziția. Textul prevede acum ca reglementarea să se aplice timp de 12 luni de la intrarea sa în vigoare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, o suspendare sau o prelungire a certificatului trebuie să aibă loc printr-o procedură legislativă ordinară.

Acest instrument vizează cele 27 de ţări ale UE, dar şi state care nu sunt membre ale UE, dar care fac parte din spaţiul Schengen: Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein.

ADVERTISEMENT

De remarcat că au fost adăugate unele dispoziţii privind recunoaşterea certificatelor emise de ţări din afara UE. Interesant este că unele țări ar putea să emită certificate care să menționeze și vaccinul Sputnik din Rusia sau Sinovac din China.

Interesant este că unele guverne au început deja să dezvolte diverse aplicații care să facă dovada vaccinării, testării sau a faptului că au fost bolnavi și s-au vindecat de COVID-19.

Există însă și o problemă – deocamdată nu se știe cum vor interacționa toate aceste platforme între ele. Mai trebuie precizat că adeverința electronică verde va acoperi trei tipuri de adeverințe.

Discutăm despre adeverințele de vaccinare, adeverințele privind testarea pentru SARS-CoV-2 și adeverințele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

ADVERTISEMENT