News

Libera circulație în Europa ar putea fi restricționată în plus. Ce transmite codul roșu închis, nou apărut

27.01.2021 | 08:32
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană propune introducerea unor măsuri mai stricte cu privire la circulația persoanelor. Totodată, instituția dorește introducerea codului roșu închis, pentru marcarea zonelor în care circulația virusului este la un nivel foarte ridicat.

Aceste noi recomandări vin în completarea celor făcute în octombrie 2020, care vizau libera circulație în teritoriul Uniunii Europene. Ale au fost regândite în contexul răspândirii noilor variante de coronavirus și a creșterii numărului de noi infectări.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, reprezentanții instituției nu susțin închiderea granițelor, subliniind că este necesară „descurajarea puternică” a călătoriilor neesențiale. Ei au mai adăugat că trebuie să se garanteze funcționarea lanțurilor de aprovizionare și a pieței unice, fără întreruperi.

Libera circulație în Europa ar putea fi restricționată în plus. Ce transmite codul roșu închis, nou apărut

„Având în vedere noile variante ale coronavirusului și numărul mare de noi infectări în multe state membre, este necesar să se descurajeze puternic călătoriile neesențiale și, totodată, să se evite închiderea frontierelor sau interdicțiile generale de călătorie și să se garanteze funcționarea neîntreruptă a pieței unice și a lanțurilor de aprovizionare. Prin urmare, sunt necesare acțiuni specifice suplimentare care să asigure o abordare coordonată a măsurilor de restricționare a liberei circulații în interiorul UE” , anunță un comunicat al instituției.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană propune „o coordonare suplimentară în două domenii în care statele membre au convenit deja să colaboreze”. Prin urmare, este recomandată actualizarea codului de culori folosit pentru marcarea zonelor de risc și măsuri mai stricte pentru călătoriile din zonele în care riscul de infectare este mai ridicat.

Astfel, se dorește întroducerea, pe lândă culorile deja existente: verde, portocaliu, roșu și gri, a codului „roșu închis”, care indică o circulație a virusului la un nivel foarte înalt. „Această culoare s-ar aplica unei zone în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile este mai mare de 500 la 100 000 de locuitori”, adaugă reprezentații Comisiei.

ADVERTISEMENT

„Comisia propune ca toate călătoriile neesențiale să fie puternic descurajate până când situația epidemiologică se va îmbunătăți considerabil. Acest lucru se aplică în special călătoriilor înspre și dinspre zonele „roșu închis”. În acest sens, statele membre ar trebui să asigure consecvența cu măsurile pe care le aplică pentru călătoriile pe teritoriul lor”, se arată în mesajul transmis.

„Statele membre ar trebui să le solicite călătorilor care vin dintr-o zonă „roșu-închis” să facă un test înainte de sosire și să se supună carantinei recomandate de Comitetul pentru securitate sanitarăși practicate în prezent de mai multe state membre” adaugă Comisia Europeană.

ADVERTISEMENT

Comisarul pentru justiție din cadrul instituției, Didier Reynders, a declarat că este necesară adoptarea unor măsuri comune: „acordul din octombrie privind o abordare coordonată la nivelul UE în ceea ce privește restricțiile de călătorie a reprezentat un pas înainte important în eforturile noastre de a reduce răspândirea COVID-19, menținând în același timp călătoriile esențiale și funcționarea pieței unice. Eforturile noastre trebuie să fie dirijate în continuare de harta comună și de o abordare comună în ceea ce privește impunerea de restricții proporționale și nediscriminatorii. Având în vedere noile variante, avem nevoie acum de și mai multă coordonare și de un demers comun la nivel european pentru a descuraja călătoriile neesențiale. Închiderea frontierelor nu va fi de folos, însă măsurile comune ne vor ajuta”.

ADVERTISEMENT