News

Liberalii se acuză între ei de furt în alegerile interne. Istoricul celei mai murdare campanii pentru șefia PNL

Campania internă din PNL a fost marcată de acuzații de fraudă venite din partea ambelor tabere care se înfruntă la Congresul din 25 septembrie
17.09.2021 | 14:27
Liberalii se acuza intre ei de furt in alegerile interne Istoricul celei mai murdare campanii pentru sefia PNL
ADVERTISEMENT

Competiția dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru președinția PNL este atipică din cauza virulenței ei, competitorii acuzându-se de fraudă cu luni bune înainte de Congresul propriu-zis.

Miza a fost reprezentată inițial de alegerea președinților de organizații județene, fiecare dintre cei doi căutând să-și impună persoane pe sprijinul cărora poate conta la Congres că le vor aduce voturile întregii delegații județene.

ADVERTISEMENT

După alegerea șefilor de organizații, în care oamenii lui Florin Cîțu s-au impus în majoritatea județelor, acuzele de fraudă vizează în principal stabilirea delegațiilor fiecărei filiale în parte. Însă suspiciunile dintre combatanți nu se rezumă doar la desemnarea delegaților.

Coturi la ficat și masca pe figură în PNL

Cele mai recente suspiciuni de „aranjare” a votului de la Congres a venit din partea unui apropiat al lui Ludovic Orban, fostul șef al cancelariei Guvernului, Ionel Dancă. „Uitaţi-vă ce se întâmplă în filialele din ţară: este o disperare în formarea listelor de delegaţi la Congres, ce n-am văzut! Păi dacă e echipa câştigătoare de unde atâta disperare? Şi continuă, nu se opresc! Dacă au tranşat Congresul, de ce atâta disperare? Vă spun de ce: pentru că cred că cea mai mare greşeală politică pe care poate să o facă un politician este să subevalueze sau chiar să insulte inteligenţa poporului. Românii ştiu foarte bine şi au o percepţie clară asupra a ceea ce se întâmplă”, a spus Ionel Dancă, miercuri, la o reuniune a liberalilor din sectorul 1.

ADVERTISEMENT

Prezent la același eveniment, Ludovic Orban a spus și el că există semne de întrebare asupra corectitudinii competiției din partid. „Pe mine nu mă deranjează competiţia, dimpotrivă, dacă este o competiţie corectă. Care aleargă mai repede ăla să termine primul cursa! Dar mă deranjează dacă cineva îmi pune piedică, mă deranjează dacă cineva îmi dă un cot în ficat în timpul alergării, mă deranjează dacă cineva vrea să îmi pună masca pe figură, că suntem cu măşti pe figură. Judecaţi şi prin prisma asta”, a spus Orban, citat de News.ro.

Robert Sighiartău, amenințat cu plângerea penală

Acestea sunt doar ultimele acuzații dintr-o serie lungă ce a început încă de la începutul verii. Deși nemulțumirile au venit mai des dinspre tabăra lui Orban, și persoanele apropiate lui Cîțu au reclamat nereguli făcute de oponenții lor. Primul scandal major a izbucnit după ce Ludovic Orban l-ar fi sunat pe Robert Sighiartău, secretarul general al PNL și unul dintre cei mai importanți susținători ai premierului, să-l avertizeze să nu „umble la baza de date” cu membrii PNL care ar fi avut dreptul să participe la alegerile din fiecare județ.

ADVERTISEMENT

Sighiartău a reclamat într-o ședință a conducerii PNL, de la mijlocul lunii iunie, că Orban l-ar fi amenințat cu o plângere penală. „Am fost și amenințat (…) Pe mine nu mă intimidează nimeni”, a spus Robert Sighiartău.

Când s-a trecut la alegerea șefilor de filiale, cele mai tensionate episoade s-au consumat la Pitești și Timișoara. La Pitești, candidatul taberei Cîțu a susținut că au fost aduși oameni care nu aveau voie să voteze pentru conducerea organizației municipale, iar membri de partid care îi erau apropiați nu s-au mai regăsit pe listele de vot. Afirmații similare s-au făcut și în ce privește alegerea președintelui organizației județene Vaslui, însă de data asta candidatul lui Orban a reclamat că adversarul său, fostul ministru Nelu Tătaru, a fost ales președinte în mod fraudulos.

ADVERTISEMENT

Alegerea președintelui PNL București s-a făcut fără scandal la vot, dar suspiciuni înainte de scrutin au venit din partea lui Ciprian Ciucu, susținător al lui Cîțu și cel care până la urmă s-a impus la vot în fața Violetei Alexandru. Ciucu reclama că nu au fost instalate perdele la cabinele de vot și camere de supraveghere sunt instalate în spatele cabinei. Un alt motiv era cel că buletinele de vot ar urma să fie introduse într-un plic, ceea ce ar facilita fraudarea prin „metoda suveica”. Până la urmă, scandalul s-a stins și scrutinul a decurs fără probleme.

PSD jubilează: „Niște circari și marțafoi”

De pomină a rămas însă scandalul de la Timișoara din 31 iulie, unde s-a lăsat cu îmbrânceli, iar bodyguarzii și jandarmii au trebuit să intervină pentru a restabili ordinea publică. Președintele organizației județene a fost acuzat că tăiat peste 300 de membri de pe convocatorul ședinței. Cei lăsați pe afară au forțat intrarea în sală după ce li s-a spus că nu vor primi brățara care le-ar fi permis să voteze. Scandalul a fost difuzat pe toate canalele TV de știri, iar PSD a profitat de ocazie să contribuie la prăbușirea în sondaje a PNL.

Voi sunteți urmașii Brătienilor? Niște circari și marțafoi cu comportament de tip interlop?! Iohannis a cules ce a semănat: PNL – partidul său, a ajuns să facă alegeri cu poliția la ușă! Simulacrul alegerilor de la PNL Timiș este imaginea perfectă a acestui partid de terchea-berchea și mațe-fripte cu foamea-n gât care au lăsat România neguvernată, doar pentru a-și căra ei pumni în cap în disputele lor interne”, scria pe Facebook, președintele PSD Marcel Ciolacu.

Nici la centru lucrurile nu se desfășoară mai civilizat. Susținătorii lui Cîțu au ajuns să se convoace ședințe ale conducerii fără acordul lui Ludovic Orban, cu toate că acesta încă este președintele partidului. Din acest motiv, Orban i-a comparat pe contestatarii săi cu o juntă militară care a preluat abuziv frâiele partidului. Mai mult, președintele în exercițiu a reclamat că sunt epurați susținătorii săi din administrația centrală.

Orban, supărat că i se dau pozele jos

Câtor demnitari nu li s-a cerut să scoată poza mea sau să nu apară sub nicio formă susţinerea pentru mine că altfel vor fi daţi afară. Un secretar de stat dintr-o filială în care am fost vineri, nu vă spun exact localitatea, a fost luat imediat la bastoane şi i s-a cerut să se uite în Monitorul Oficial ca să îşi vadă demiterea pentru că a avut curajul să ţină un discurs în susţinerea candidaturii mele”, a spus Orban săptămâna trecută în fața liberalilor din Vrancea.

Pe de altă parte, acestuia i s-a imputat că vrea să tranșeze disputa de la Congres contribuind la dărâmarea guvernului PNL prin acțiunile pe care Orban le-a întreprins în Parlament în chestiunea moțiunii de cenzură inițiate de către USR-PLUS și AUR. „Pare cel mai mare susţinător al moţiunii USR-AUR, din ce am văzut eu în această perioadă”, a comentat Florin Cîțu.

După o campanie atât de tensionată, pare greu de crezut că la Congresul din 25 septembrie, nervii nu vor izbucni din nou.

ADVERTISEMENT