News

“Liberalizarea” programelor naţionale de sănătate – o condamnare la moarte a pacienților săraci şi a spitalelor publice sau o soluţie salvatoare a sistemului sanitar?

28.01.2020 | 16:46
Liberalizarea programelor nationale de sanatate  o condamnare la moarte a pacientilor saraci si a spitalelor publice sau o solutie salvatoare a sistemului sanitar
ADVERTISEMENT

Guvernul Orban anunță pe site-ul Ministerului Sănătății o modificare ce ar revoluționa sistemul de sănătate: liberalizarea completă a accesului spitalelor și clinicilor private la fondurile pentru programele naționale de sănătate.

Jumătate de propoziție va schimba totul

Schimbarea principală constă în eliminarea unei părți din articolul 52, alin. 2, litera c) privind reforma în domeniul sănătății.

ADVERTISEMENT

Acum, în lege este specificat faptul că “(1) Implementarea programelor naționale de sănătate se realizează prin unități de specialitate selectate în baza criteriilor aprobate în normele tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate.

(2) În înțelesul prezentei legi, unitățile de specialitate sunt: a) instituții publice; b) furnizori publici de servicii medicale; c) furnizori privați de servicii medicale pentru serviciile medicale care excedează capacității furnizorilor publici de servicii medicale;

ADVERTISEMENT

Guvernul dorește să modifice artcolul c) astfel încât forma finală să fie c) furnizori privaţi de servicii medicale;. Asta înseamnă că orice furnizor privat (clinică, spital, cabinet) va putea să acceseze fondurile de la stat în același timp cu unitățile specializate alte statului, și nu doar în cazul în care acestea nu au capaciteatea necesară de a asigura serviciile medicale decontate prin CNAS.

România cea mai ridicată rată a mortalității din cauze tratabile dintre țările UE

Potrivit raportului “Starea Sănătății în Uniunea Europeană – Romania, Profilul de sănătate al țării 2019”, publicat de Comisia Europeană, România are cea mai ridicată rată a mortalității din cauze tratabile dintre țările UE. În linii mari, asta înseamnă că în țara noastră se moare din cauze ce nu ar trebui să ducă la deces.

ADVERTISEMENT

Astfel, Comisia Europeană trage un semnal de alarmă referitor la România și spune că numeroase decese ar putea fi evitate printr-o mai bună prevenție și prin tratament.

Mai mult, România se află și la coada clasamentului UE legat de speranța de viață. În timp ce la nivelul Uniunii Europene  media este de 80,9 ani, în România, speranța de viață este de doar 75,3 ani.

ADVERTISEMENT

Un alt clasament rușinos la care excelează țara noastră este și cel legat de sistemul de sănătate, astfel că România are cel mai sărac sistem din toată uniunea. O altă concluzie a raportului este și faptul că alocăm sănătății cei mai puțini bani comparativ cu restul țărilor UE, rezultând un sistem subfinanțat și o țară campioană la mortalitatea din cauze tratabile.

Astfel, la capitolul schimbări preconizate, actuala guvernare declară că, prin modificarea actului normativ, serviciile medicale decontate de stat se vor derula în mod unitar “prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale”.

În plus, Ministerul Sănătății promite că, prin modificarea legii sănătății „se asigură accesul facil la eliberarea de certificate de concediu medical și la indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate în timp util în cazul bolnavilor diagnosticați cu SIDA şi afecțiuni neoplazice, prin eliminarea verigii intermediare birocratice, respectiv eliminarea obligației avizării de către medicul expert al asigurărilor sociale a prelungirii până la un an şi 6 luni a certificatelor de concediu medical”.

Ministerul Sănătății dă astfel asigurări că pacienții vor avea acces imediat la tratament, crescând numărul de furnizori de servicii medicale ale căror servicii vor fi decontate prin casele de asigurări de sănătate.

În plus, Executivul promite că procedurile de achiziție publică vor avea la bază criteriul cel mai bun raport calitate-preț, ținând cont în același timp și de siguranța pacienților.

Cu alte cuvinte, pacienții din România ar avea la dispoziție mai multe unități sanitare pentru analize, tratament sau operații, servicii de calitate și la un preț optim. Parcă sună prea bine ca să fie adevărat…

Reprezentanții pacienților, nelămuriți de liberalizarea programului de sănătate

Iulian Petre, vicepreşedinte COPAC și director executiv UNOPA a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, că situația creată de modificarea anunțată de Executiv este una incertă și nu se cunosc adevăratele consecințe ale liberalizării accesului spitalelor și clinicilor private la fondurile pentru programele naționale de sănătate.

“Încă nu suntem dumiriți, am văzut că este o întregă bătălie de poziții. Din partea UNOPA, programul de HIV fiind la minister, nu este luat în calcul, din ce am văzut, pentru această “privatizare”.

Încă nu ne dăm seama, am vorbit și cu colegii din COPAC (nr. Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România), ce poziție să avem ca și membri într-o coaliție a pacienților cronici pentru că, din punctul de vedere al pacientului, da, el își dorește gratuitate, își dorește acces și condiții de calitate a serviciului medical indiferent unde sunt ele oferite.”

Vicepreședintele Coaliției Pacienților cu Afecțiuni Cronice ne-a mărturisit că a avut o discuție pe această temă chiar ieri, 27 ianuarie, în cadrul coaliției, însă nici  el, nici colegii lui, nu înțeleg motivele acestei modificări acum.

“De obicei, nu se fac lucrurile așa rapid. Poate că s-au blocat în niște măsuri pe care vor să le bage în noul contract cadru și nu le permite legea, poate vor să modifice legea ca să bage niște măsuri poate bune, poate mai puțin bune, pentru pacienți, pentru sistem…

Este necesar un studiu de impact, poate ar trebui prezentat un model de lucru pe un anumit program.”

Cât de capabil este statul să păstreze ambele sisteme în funcțiune

Conform celor declarate de vicepreședintele COPAC, modificarea legii ar viza proiectul de furnizare de servicii pentru pacienții cu autism, adus în discuție anul trecut de guvernul Dăncilă. Acesta prevede că statul va deconta servicii de terapie pentru pacienții cu autism.

“Acolo au fost discuții și, practic, sistemul public nu furnizează servicii de terapie pentru pacienții cu autism, ele toate sunt private, sunt furnizate în mare parte de ONG-uri. Asta am văzut în nota de fundamentare și că pentru asta ar fi necesară această schimbare, nu numai. Acolo au fost niște discuții, nu au fost alte discuții.”

La momentul actual, serviciile directe pentru recurerarea sau terapia copiilor cu autism nu sunt decontate direct de stat. Asta înseamnă că nu există bani care să se ducă în acest moment direct pe recuperarea, abilitarea și terapia persoanelor cu autism.

În prezent, din cele 12 servicii pe sănătate mintală, părinții copiilor cu autism, la fel ca orice alt pacient care are nevoie de unul dintre aceste servicii, pot deconta un singur serviciu pe copil.

“Anul trecut s-a lucrat la un plan național pe autism, în care este concepută și partea de reabilitare, în acest moment proiectul fiind blocat de Ministerul Sănătății”, ne-a declarat Raluca Bogdan, Coordonator comunicare în cadrul Help Autism.

Cei care luptă  pentru ca persoanle din spectrul autist să ducă o viață mai bună spun că planul național ce așteaptă aprobarea Ministerulu Sănătății va necesita un sub-program, necesar decontării serviciilor legate de terapia necesară pentru acești oameni.

“Pe de altă parte, pentru decontare, este nevoie de acest subprogram pe autism, în cadrul programului național și a bugetului de sănătate.

Ar fi extraordinar ca acest program să fie aprobat și să putem, într-adevăr, să decontăm servicii pentru că în acest moment, dacă terapia pentru un copil costă de la 2000 la 4000 de lei/lună, suportul pe care îl poate prinde prin decontare este aproape nesemnificativ, înseamnă puțin peste 100 de lei acoperit de către stat”, ne-a mai spus Raluca Bogdan.

Serviciile gratuite, râvnite de sitemul public și cel privat deopotrivă

Indiferent de modificările aduse legii sănătății, statul va trebui să se asigure că pacienții vor avea în continuare parte de servicii gratuite, în condiții egale și de calitate.

“Teoretic, concurența este bună, teoretic, este dreptul pacientului să aleagă servicii de calitate… dar dacă se distruge sistemul public rămâne monopol și, dacă rămâne monopol pe sistemul privat, riscăm să depindem și să avem prețuri stabilite de sistemul privat”, a mai declarat Iulian Petre, vicepreședinte Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

În plus, acesta este de părere că odată aprobată, modificarea va duce în timp la o diferență și mai mare între sistemul public de sănătate și cel privat.

“Sistemul privat se va dezvolta pentru că el va lua bani și de la Casă, nu va merge în pierdere și va trebui să ia bani și de la pacient ca să-și acopere costurile. În condițiile acestea, el va putea să investească, va fi pe profit și va fi un dezechilibru clar între privat și public.”

În multitudinea de păreri pro sau contra am dorit să aflăm ce părere are președintele Comisiei pentru sănătate și familie din camera Deputaților. Astfel, Florin Buicu (PSD), este de părere că foarte mulți români vor avea de suferit dacă proiectul de ordonanță va fi aprobat, întrucât, spune deputatul, cine va merge spre privat pentru servicii medicale va trebui să dispună și de bani pentru coplată.

“Și in momentul de față furnizorii privați de servicii medicale au acces la programele de sănătate(ex. serviciile de dializă cronică în România sunt aproape 100% private, dar și servicii de radioterapie și chimioterapie) atunci când capacitatea sistemului public este depășită.

Spre deosebire de sistemul public care nu poate lua coplată, sistemul privat are aceasta componentă.

Cine își permite să meargă la privat trebuie să dispună de acești bani pentru coplată care nu sunt puțini, având în vedere că 1 milion de români au salariul minim pe economie, ca să nu mai vorbim de pensionari.”

În plus, președintele Comisiei pentru sănătate și familie ne-a declarat că se aștepta ca ministrul Sănătății să vină mai degrabă cu propuneri de asigurări complementare, fapt ce ar crește și veniturile din sănătate.

“Banii urmează pacientul în orice sistem de sănătate. Dar sistemul de asigurari sociale de sănătate nu sunt guvernate numai de acest principiu, ci și de principiul solidarității, subsidiarității, echității.

Mă așteptam ca ministrul din guvernul liberal să vină cu o propunere de asigurări complementare și suplimentare pentru a creşte și veniturile din sănătate, nu numai să găsească modalități de cheltuire a resurselor limitate din fondul de asigurări sociale de sănătate.”

Liberalizarea programului de sănătate ar avantaja doar pacientul cu bani

În plus, deputatul Florin Buicu este de părere că o astfel de modificare a legii sănătății ar avantaja mai degrabă pacientul cu bani, în detrimentul celui cu finanțe reduse. Acesta ne-a prezentat și un exemplu de cum ar fi împărțite fondurile între privat și sistemul de sănătate public.

“Detaliez cu un exemplu: procedura decontată acum la spitalul public costă 10.000 și se decontează 1.000 de proceduri, la spitalul privat costă 30-50000. Acum, la privat pacientul plătește integral. Cel care nu are bani merge la spitalul public.

Intrarea spitalului privat ce înseamnă? Din resursele de la asigurări de sănătate, care nu au crescut, fondurile sunt chiar mai mici anul acesta, cele 1.000 de proceduri vor fi împărțite 500 la public și 500 la privat.

Diferența de la 10.000 la 30 sau 50.000 va fi coplata ce va fi plătită din buzunar de pacientul care merge la privat. Este obligat să meargă la privat pentru că sistemul public a terminat fondurile.”

De altfel, și reprezentanții Federației SANITAS au transmis, printr-un comunicat de presă, că modificarea articolului din lege ce prevede accesul egal al spitalelor publice și al celor private la resursele statului va direcționa, practic, mai mulți bani către sectorul privat.

“Nu avem nicio certitudine că va exista o creștere similară a numărului de pacienți care vor apela la serviciile medicale private, renunțând la gratuitatea oferită de spitalele publice.

În consecință, unele instituții medicale publice, care au și în prezent limitări bugetare, vor avea dificultăți și mai mari în asigurarea unui act medical de calitate – vor exista mai puțini bani pentru medicamente, pentru materiale sanitare, mai puțini bani pentru aparatură medicală performantă și, de ce nu, mai puțini bani pentru asigurarea salariilor personalului angajat”, se arată în comunicatul Federației SANITAS.

Nici Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, nu s-a declarat prea încântat de modificarea legii, afirmând într-o conferință de presă că, dacă spitalele private pot luat oricând bani din programele de sănătate, tot mai puțini oameni vor ajunge să fie tratați gratuit.

“În sine să spunem că nu ar fi nimic neapărat rău cu această ordonanță. Problema este că doamna Pintea și PSD au eliminat acea interdicție a privatului de cere o co-plată.

Deci privatul, în momentul ăsta, poate să ceară de la oricare dintre noi, dacă ne ducem să facem un tratament, o coplată și nu mai există niciun fel de limită superioară pentru asta.”, a declarat Vlad Voiculescu, luni, 27 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă.

Victor Ponta, președintele Pro România, a anunțat, pe Facebook, inițierea unei moțiuni de cenzură în cazul în care Guvernul va adopta modificarea legii sănătății și speră ca și PSD și alți parlamentari să i se alăture în demersul de a da jos Exeutivul condus de Ludovic Orban.

”Iată un adevărat motiv pentru moțiunea de cenzură și vom iniția noi moțiunea, sper alături de PSD și de alți parlamentari încă “nevânduți” dacă este adoptat acest proiect ucigaș pentru cea mai mare parte dintre români (cei fără “bani”, cei lăsați în urmă, cei ignorați și batjocoriți de “caramitrii și voiculeștii” care visează la “Legea Junglei” și la miliarde de euro dați de români marilor companii externe care le finanțează lor campaniile pentru funcții publice)!”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

 

ADVERTISEMENT