News

Liceu din România, obligat să plătească 5.000 de euro către doi elevi cărora li s-a scăzut nota la purtare

Un liceu din Cernavodă este obligat să plătească câte 5.000 de euro pentru doi elevi care au avut nota scăzută la purtare. Decizia, luată de Tribunalul Constanța.
23.02.2022 | 18:02
Liceu din Romania obligat sa plateasca 5000 de euro catre doi elevi carora li sa scazut nota la purtare
Doi elevi din Constanța trebuie să încaseze 5.000 de euro din partea liceului. Care este motivul. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

​Un liceu din Cernavodă este obligat de instanță să plătească daune de câte 5.000 de euro pentru doi elevi. Aceștia au contestat faptul că le-a fost scăzută nota la purtare ilegal, cu 2 puncte.

Decizia Tribunalului Constanța, care este una pronunțată în primă instanță de Tribunalul Constanța, a fost deja contestată de reprezentanții unității de învățământ la Curtea de Apel.

ADVERTISEMENT

Presa locală informează că pârâți în această cauză sunt liceul din Cernavodă la care cei doi băieţi erau elevi, precum şi Ministerul Educaţiei.

Doi elevi din Constanța trebuie să încaseze 5.000 de euro din partea liceului. Care este motivul

Disputa dintre elevi și unitatea școlară din Constanța a avut loc în 2019. În prezent, tinerii sunt studenți la Politehnică în Iași și București.

ADVERTISEMENT

Ei au dat în judecată Liceul ”Axiopolis” din Cernavodă și au cerut daune, după ce le-a fost scăzută la 8, respectiv 7 nota la purtare.

De la ce a pornit conflictul elevilor cu profesorii? În 2019, cei doi elevi au fost desemnați să participe la un stagiu de pregătire practică în cadrul unui proiect Erasmus, într-un alt stat, membru UE.

ADVERTISEMENT

Data plecării în străinătate a elevilor a coincis cu cea în care avea loc faza finală a competiției de robotică, la care cei doi elevi participau, astfel că au existat unele neînțelegeri cu privire la modul în care urmau să fie preluați de profesorii desemnați de liceu să se ocupe de programul Erasmus, pentru a putea pleca toți.

Conform sursei citate, au existat o serie de neînțelegeri între cadrele didactice ale liceului și cei doi elevi la sosirea în statul european astfel că, la reîntoarcerea în țară, celor doi liceeni le-a fost scăzută nota la purtare.

ADVERTISEMENT

”Participarea la acest stagiu de pregătire a avut la bază rezultatele obținute de către reclamanți la evaluările întreprinse în scopul selectării elevilor participanți la acest program. Reclamanții au obținut mai multe premii la concursuri organizate de diverse instituții în Robotică și în ”Computer Science”, se arată în decizia instanței, conform Ziua de Constanța.

Motivarea instanței în privința despăgubirilor

Magistrații Tribunalului Constanţa au decis, pe fond, să oblige Liceul din Cernavodă la plata a 10.000 de euro – câte 5.000 de euro pentru fiecare elev – ca prejudicii. Școala a atacat decizia, iar apelul se va judeca la Curtea de Apel Constanța.

Judecătorii au stabilit că sancțiunea a fost dispusă de către Consiliul profesoral, deși, procedural, singurul care avea dreptul să facă acest lucru era consiliul clasei.

La proces, tineri au arătat că ”prin aplicarea sancţiunii nelegale şi injuste a scăderii notei la purtare” nu au mai avut posibilitatea să participe la tabere organizate de diverse instituţii specializate în robotică, ”ocazie cu care le-ar fi fost recunoscute meritele şi şi-ar fi îmbogăţit cunoştinţele în această ramură, asigurând posibilitatea ocupării unor profesii foarte bine remunerate, precum şi şansa de a putea participa şi la alte concursuri”.

Elevii au mai susţinut, de asemenea, că nota scăzută la purtare i-a împiedicat să aplice la universităţi europene de prestigiu în domeniul roboticii, mai scrie sursa citată.

Tribunalul Constanța a decis să admită în parte cererea reclamanților.

”În speță, prin emiterea actelor administrative prin care s-a dispus scăderea notei la purtare a reclamanților, acte ce ulterior au fost anulate, au fost aduse atingere onoarei și reputației reclamanților, aceștia suferind un prejudiciu moral prin fapta săvârșită de pârât“, au spus judecătorii.

ADVERTISEMENT
Tags: