Într-un liceu din București a fost aplicat un proiect inedit, potrivit căruia elevii de clasa a XII a vin doar 3 zile pe săptămână la ore. Pe ce este bazată programa școlară?
Colegiul Național Gheorghe Lazăr este unul dintre cele mai bune licee din Capitală. În 2021, conducerea a avut curajul să implementeze un proiect nemaiîntâlnit în România, care pare că are efectul așteptat.
Ionela Neagoe, directorul Colegiului Național Gheorghe Lazăr, spune că acest proiect pilot este mult mai apropiat de cerințele învățământului din 2024, arată Știrile Pro Tv. Programa este axată pe materiile profilului.
Începând din clasa a XI-a, elevii acordă o atenție mai mare materiilor specifice profilului. În schimb, materiile la care nu susțin probă la examenul de Bacalaureat vor fi alternate.
Mai exact, liceenii de la clasele de matematică-informatică vor face istoria în primele 18 săptămâni ale anului școlar sau în ultimele 18. În perioada în care nu sunt axați pe materia istorie, aceștia vor face geografie.
Lecțiile nu sunt pierdute, pentru că la fiecare clasă se susțin câte două ore săptămânal, ci nu una. Mai mult, elevii de clasa a XII a vin doar 3 zile pe săptămână la ore.
Ei urmează doar cursurile care îi pregătesc pentru Bacalaureat. Astfel, elevii de la uman participă la ore de limba română, istorie, engleză și materia opțională pentru BAC. Celelalte ore, precum matematică sau fizică, sunt făcute online.
Proiectul are succes, având în vedere că numărul absențelor a scăzut, elevii sunt mult mai atenți la ore, iar liceul se numără printre cele mai bune din București. „Ne trezeam spre finalul anului școlar că-și luau copiii scutiri medicale, că nu veneau la școală, că aveau nevoie să se ocupe de altceva. Ei au nevoie să studieze intensiv altceva.
Am pornit de la ceva din afară, copilul meu care a făcut facultatea în America a putut să și aleagă materiile pe care le studiază să-și facă propriul orar și m-am gândit cum ar fi ca și la noi să poți face lucrul ăsta și cel mai simplu se putea face pentru a 12-a”, a transmis directorul Colegiului Național Gheorghe Lazăr, conform sursei citate. După succesul de aici, proiectul a fost preluat de alte 17 unități de învățământ.