News

Licitaţii de zeci de mii de lei pentru murăturile celor aflaţi în închisoare! Ce meniu au condamnaţii

Licitații de zeci de mii de lei pentru murăturile condamnaților sunt pregătite în penitenciarele din România
09.07.2021 | 14:13
Licitatii de zeci de mii de lei pentru muraturile celor aflati in inchisoare Ce meniu au condamnatii
PenitenciarulMioveni plăteşte peste 80 de mii de lei pentru produse din care să facă murături. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Iarna-i grea, omătu-i mare, semne bune la închisoare după ce conducerea penitenciarului Mioveni a lansat o licitație în sistemul electronic de achiziții publice pentru furnizare de diverse produse alimentare necesare preparării murăturilor. Pe cât de amuzant pare la prima vedere, toate cele cumpărate vor asigura în cele din urmă dreptul la hrană a persoanelor private de libertate.

Și da, pe perioada iernii, deținuții au parte chiar și de murături. Din abundență, având în vedere cantitățile pe care penitenciarul vrea să le cumpere. Conducerea închisorii este gata să plătească până la 82.425 de lei pentru sare neiodată, varză, gogonele, mărar uscat, dar și alte legume.

ADVERTISEMENT

Licitații de zeci de mii de lei pentru murăturile persoanele private de libertate

Conform caietului de sarcini postat pe SEAP se urmărește achiziționarea de produse alimentare pentru realizarea unei hrăniri de calitate. Interesant este că există mai multe loturi de produse și pentru fiecare în parte se dorește încheiera unui acord-cadru cu câte un singur operator economic capabil să livreze cantitățile solicitate.

Penitenciarul Mioveni ar vrea să cumpere în lotul 1 varză de toamnă. Cel puțin 18.000 de kilograme sunt cerute, dar s-ar putea ajunge și până la 22.500. Valoarea estimată fără TVA este între  45.000 și 56.250 lei. Sunt și câteva condiții aparte pentru fiecare varză în parte.

ADVERTISEMENT

Astfel, aceasta trebuie să aibă cotorul de 1 cm lungime, să fie sănătos și cu tăietură netedă. Frunzele de protectie trebuie să fie bine prinse de căpățână și neofilite. Conducerea penitenciarului vrea o varză calitatea I, cu aspect proaspăt, întreagă, complet formată, îndesată, necrăpată și nepornită în vegetație. Fără gust și miros străin sunt alte solicitări făcute pentru vânzător.

4000 de kilograme de gogonele este cantitatea maximă pe care Penitenciarul Mioveni vrea să o achiziționeze pentru murăturile de iarnă ale condamnaților. Ar urma să plătească și 20 de mii de lei în schimbul produselor. Și acestea trebuie să fie întregi, sănătoase, fără lovituri și să ajungă livrate în lădițe de 5 sau 10 kilograme.

ADVERTISEMENT

Ce murături vor mânca cei condamnați la închisoare

Loturile 3 și 4 sunt rezervate țelinei. 300 de kilograme rădăcină în schimbul a cel mult 18 milioane, bani vechi și 50 de kilograme de frunze pentru 1000 lei sunt cantitățile maxime. De asemenea, este nevoie de de aproape 300 de kilograme de sfeclă roșie.

Aceasta trebuie să aibă aspect rotund, turtit, sferic sau oval- lunguiață. Poate avea dungi albe sau formă de inele, dar să nu prezinte defecte cauzate de boli și dăunători, fără urme de lovituri, strivituri sau crăpături. Se admit ușoare defecte de formă, culoare şi crapături cicatrizante la maxim 2 % din produs.

ADVERTISEMENT

Aproape 2 milioane, lei vechi vor fi plătiți pentru nu mai puțin de 7 kilograme de mărar uscat. Ultima pe lista de achiziții este sarea neiodată. Ar putea fi nevoie între 700 și 1200 de kilograme. În acest caz, vehiculele pentru transportul sării trebuie sa fie curate, dezinfectate și aerisite, lipsite de mirosuri străine sau pătrunzatoare și nu vor conține urme de materiale străine din transporturile anterioare.

De remarcat că prețul produselor trebuie să cuprindă în mod obligatoriu și transportul până la sediul autorității contractante.

Ce meniu au persoanele private de libertate

În acest moment, nu mai puţin de 22.946 persoane sunt private de libertate şi se află în penitenciarele din România. Pentru fiecare om în parte, statul român alocă aproximativ 5 lei pe zi, bani destinaţi hranei.

De altfel, mâncarea persoanelor private de libertate se realizează pe bază de meniuri zilnice. Condamnaţii au dreptul la trei mese pe zi, servite în porții individualizate, cu excepția normelor de hrană care au prevăzută hrană rece. Mesele se servesc la intervale de timp ce nu pot fi mai mici de 4 ore și nu pot depăși 8 ore. Persoanele private de libertate care prezintă anumite afecțiuni medicale și au recomandarea medicului în acest sens pot primi hrana zilnică repartizată pe mai mult de trei mese.

În ciuda celor nici 5 lei, hrană trebuie să fie variată, corespunzătoare calitativ și cantitativ regulilor de igienă a alimentației. De specificat că la ocazii speciale, persoanele private de libertate sunt alocate la o normă de hrană suplimentară.

Se consideră zile festive datele de 1 Ianuarie, 8 Martie (pentru persoanele private de libertate de sex feminin), prima și a doua zi a Sărbătorilor Pascale, Sfinții Petru și Pavel, 1 Decembrie, 25 Decembrie și 31 Decembrie.

Se mai alocă atunci puţin peste 2 lei de fiecare condamnat. De asemenea, pentru bolnavi şi gravide, suma care se dă în plus poate ajunge aproape de 7 lei. Interesant este că multe dintre produsele folosite la gătit provin din producţia proprie a penitenciarelor.

ADVERTISEMENT
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de...
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de femeia care a spus: „L-am luat pe Adi care era nimeni, nimic”
FOTO Cum se îmbracă ”cea mai frumoasă femeie din România” când merge la...
FOTO Cum se îmbracă ”cea mai frumoasă femeie din România” când merge la facultate: ”Sunt eu 100%”
Explozii puternice în portul Feodosia. Rusia afirmă că Ucraina a atacat Crimeea cu...
Explozii puternice în portul Feodosia. Rusia afirmă că Ucraina a atacat Crimeea cu 38 de drone
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat...
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat bani ca să-și cumpere apartament
Un nou serviciu de streaming intră în România
Un nou serviciu de streaming intră în România
Factură de infarct pentru o familie dintr-un sat din Hunedoara. Le-a fost tăiat...
Factură de infarct pentru o familie dintr-un sat din Hunedoara. Le-a fost tăiat curentul, iar acum copiii îşi fac temele la lampă
Există o secvenţă tipică în atacurile Rusiei: principalul obiectiv care trebuie apărat în...
Există o secvenţă tipică în atacurile Rusiei: principalul obiectiv care trebuie apărat în cazul unei invazii ruseşti | VIDEO
Șofer drogat la volanul unui bolid de 260.000 de euro, prins pe străzile...
Șofer drogat la volanul unui bolid de 260.000 de euro, prins pe străzile din Arad. Mașina avea numere false
Incredibil ce a apărut la mormântul Mioarei Roman la 9 zile după deces!...
Incredibil ce a apărut la mormântul Mioarei Roman la 9 zile după deces! Oana Roman a rămas uimită...
Turte cu mălai. Rețete perfecte pentru cei cu intoleranță la gluten
Turte cu mălai. Rețete perfecte pentru cei cu intoleranță la gluten
Cristina Șișcanu s-a filmat în duș și a pus imaginile pe internet! Pozele...
Cristina Șișcanu s-a filmat în duș și a pus imaginile pe internet! Pozele au stârnit discuții aprinse! FOTO
Se întoarce iarna în București. Meteorologii au actualizat prognoza pentru martie 2024
Se întoarce iarna în București. Meteorologii au actualizat prognoza pentru martie 2024
REPORTAJ. Dezastru ecologic finanțat cu 64 de milioane €, bani europeni, în județul...
REPORTAJ. Dezastru ecologic finanțat cu 64 de milioane €, bani europeni, în județul Suceava: un sat depopulat și un munte pierdut
Povestea șocantă din viața unui mare actor român. A vrut să-și ucidă mama...
Povestea șocantă din viața unui mare actor român. A vrut să-și ucidă mama pentru că i-a otrăvit soția