News

Lider de cartel mexican al drogurilor, extrădat din România. Este suspect că a comis mai multe asasinate

21.02.2021 | 17:51
Lider de cartel mexican al drogurilor extradat din Romania Este suspect ca a comis mai multe asasinate
ADVERTISEMENT

Unul dintre liderii unui cartel de droguri din Mexic a fost extrădat din România în Statele Unite, acesta fiind suspectat că ar fi comis mai multe asasinate. El face parte din cartelul Jalisco New Generation, cunoscut pentru violența extremă a membrilor săi, scrie News.ro.

În urma unei anchete a Drug Enforcement Agency (DEA) și Homeland Security, Statele Unite au cerut autorităților românne extrădarea mexicanului  pentru spălare de instrumente monetare, conspiraţie la spălare de bani, prelucrarea sau distribuirea cu scopul importării ilegale şi importul de substanţe controlate.

ADVERTISEMENT

Potrivit informațiilor DIICOT, mexicanul ar fi intenționat să extindă operațiunile cartelului și în România, prin introducerea în țară a sute de kilograme de cocaină și metamfetamină.

Reținerea și expulzarea mexicanului face parte dintr-o operațiune de amploare a DEA. Traficantul de droguri a fost arestat încă din  iulie 2020, însă abia acum autoritățile române au făcut publică această operațiune.

ADVERTISEMENT

Cartelul era unul dintre cele mai periculoase din Mexic, (…) vorbim de asasinate de o cruzime extremă, inclusiv decapitări şi asasinate la comandă dacă membrii clanului opozant sau din interior nu respectau anumite indicaţii. (…) Persoana arestată în România era responsabilă de multiple asasinate de-a lungul timpului”, au precizat anchetatorii români implicaţi.

În dosarul în care urmează să fie judecat mexicanul au fost făcute 750 de arestări, iar valoarea bunurilor confiscate trece de 20.000.000 de dolari. Pentru alți trei dintre liderii cartelului, autorităţile americane oferiseră o recompensă de 10 milioane de dolari.

ADVERTISEMENT

Traficantul expulzat din România în Statele Unite venise în țara noastră pentru a superviza o operațiune de trafic de droguri de mare risc.

Membrii cartelului mexican intenţionau introducerea unor cantităţi importante de metamfetamină şi cocaină, de ordinul sutelor de kilograme, în România, rolul cetăţeanului mexican extrădat era acela de a superviza activităţile desfăşurate de alţi membri ai cartelului şi de a continua efectuarea transportului dar şi de a asigura fluxul de sume de bani necesare continuării activităţilor infracţionale”, a mai declarat un oficial român.

ADVERTISEMENT

Expulzarea mexicanului din România s-a făcut cu ajutorul unui avion de mici dimensiuni.

Tags: