Radian Tufă are o lungă carieră de funcții în administrația centrală, în special Ministerul Transporturilor și Registrul Auto Român (RAR), autoritate la conducerea căreia s-a și aflat până la finalul anului 2022. Lider în organizația PNL Sectorul 5, de la RAR acesta a fost angajat ca expert la Hidroelectrica, companie unde statul român este acționar majoritar prin Ministerul Energiei, minister controlat tot de către liberali.
În data de 20 martie a anului trecut, Radian Doru Tufă își depune declarația de avere obligatorie, în 30 de zile de la numire. Acesta fusese angajat expert / manager departament în cadrul celei mai mari companii deținute de statul român: Hidroelectrica. În mod cu totul neobișnuit apare și salariul primit în acest timp de la compania din energie, în condițiile în care teoretic nici nu a lucrat o lună întreaga. Mai mult, suma nu este deloc una mică pentru mai puțin de 30 de zile de muncă: 39.832 lei, adică circa 8.000 de euro.
La începutul acestui an, Radian Tufă și-a publicat și salariul încasat pe întreg anul 2023 la Hidroelectrica. Potrivit declarației de avere din martie 2024, Radian Tufă a avut un salariu de 222.019 lei în anul precedent. Lunar, asta ar însemna 18.501 lei, însă dacă Radian Tufă și-a început noul job din luna martie, de exemplu, atunci leafa lunară se ridică la suma 22.000 lei, adică circa 4.500 euro.
La această sumă se adaugă și indemnizația de administrator în cadrul Companiei Municipale Managementul Traficului București (CMMTB), indemnizație care în anul precedent s-a ridicat la suma de 37.416 lei. Radian Tufă este membru în CA-ul CMMTB din 12 iulie 2022, numit inițial pentru un mandat provizoriu de patru luni, acesta a fost prelungit constant, până în ziua de azi, când Primăria Capitalei încă caută să numească administratori permanenți.
Deși pare greu de crezut, pasul către Transelectrica a fost în fapt un pas înapoi pentru fostul director general al RAR. Cu un an înainte, salariul încasat aici, potrivit declarației de avere din martie 2023, era de 360.000 lei (adică fix 30.000 lei pe lună), sumă la care se mai adăuga și indemnizația de membru în Consiliul de Administrație al RAR.
Până și această sumă nu reprezintă un record pentru fostul director al RAR. Asta pentru că, potrivit declarației de avere din 2022, în anul anterior Radian Tufă declarase un salariu de 570.319 lei, adică 47.500 lei lunar, o sumă echivalentă cu 9.750 de euro.
FANATIK a scris în anul 2022 despre averea fabuloasă a directorului RAR de atunci, care deținea nu mai puțin de 17 terenuri și 6 case. La acea dată, în depozitele de economii din bănci acesta avea, împreună cu soția, circa 400.000 lei. Doi ani mai târziu, noul expert al Hidroelectrica declara un cont în lei cu 1,44 milioane lei și un alt cont cu 260.000 euro. Altfel spus, suma totală din bănci a acestuia ajungea la circa 2,5 milioane lei.
A ajutat și pensia specială a soției, Claudia Noemi, fostă procuroare la Parchetul Judecătoriei Sector 5, ce a beneficiat și de o detașare în cadrul CSM. Anul trecut, pensia încasată de aceasta a fost de 268.000 lei.
În prezent, Radian Tufă este prim-vicepreședinte al organizației PNL Sector 5. Cariera sa politică este strâns legată de PDL, fiind cunoscut drept un apropiat al fostului ministru și primar al Capitalei, Adrian Videanu. De altfel, potrivit presei, Radian Tufă a fost membru al Partidului Democrat încă din anul 1994, după alegerile din 2000 fiind ales consilier local la Roșiorii de Vede. Patru ani mai târziu a candidat, fără succes, la primăria aceleiași localități.
Numele lui Radian Tufă avea să apară și în scandalul finanțării campaniei electorale a fostului președinte Traian Băsescu din 2009. Concret, numele lui apare în denunțul lui Dorin Cocoș la DNA unde precizează suma de bani dată acestuia. „30.000 de euro i-am dat domnului Radian Tufă, secretar general al Ministerului Transportului pentru a transporta containerul cu produsele electorale în țară, precum și costurile de depozitare”, se arată în denunțul fostului soț al Elenei Udrea.
Potrivit CV-ului său, Radian Tufă a lucrat ca inginer mecanic la Întreprinderea de Transport Auto Teleorman înainte de Revoluție, iar apoi, din 1992 și până în anul 2005 a fost directorul unei firme de reparații auto. Din această poziție este numit direct în fruntea Registrului Auto Român, unde rămâne un an și jumătate.
Este numit apoi secretar general în Ministerul Transporturilor, funcție pe care o deține între august 2006 și aprilie 2007, adică fix în perioada mandatului lui Radu Berceanu, un alt lider PDL apropiat. Rămâne în această funcție până în anul 2010 și sub mandatele lui Ludovic Orban și Radu Berceanu (II), iar apoi, sub mandatul Ancăi Boagiu ocupă funcția de secretar general adjunct.
Urmează apoi câteva luni la Secretariatul General al Guvernului, unde ocupă funcția de inspector guvernamental, iar din septembrie 2012 renunță la administrație pentru a lucra din nou la o firmă privată din domeniul transporturilor. În februarie 2020 este numit din nou în fruntea RAR, funcție în care stă timp de doi ani.
Ca studii, Radian Tufă este absolvent al Politehnicii (1988) însă după anul 2005, odată cu intrarea în administrația centrală, își completează studiile cu o sumedenie de diplome: master la Universitatea Atheneum (2005-2007), studii de securitate la Universitatea de Apărare (2005) și, între 2007 și 2008 a făcut trei cursuri post-universitare la trei universități diferite: Valahia (managementul informațiilor secrete), Institutul de Administrație Publică și medierea conflictelor în drept, la Titu Maiorescu.
Singura lui legătură cu sectorul energetic este poate o sinecură mai veche, în anul 2011 fiind numit în Consiliul de Administrație al E.on Energie România.
Potrivit declarației de interese publicate acum, în 2024, Radian Tufă este acționar la patru firme, toate din Teleorman, și toate cu activitate în domeniul transporturilor auto. Prima dintre acestea SC RTD Service SRL, cu o vechime de 9 ani în piață, este deținută în totalitate de către liderul liberal, potrivit platformei Termene.ro. Datele de aici arată că anul trecut firma a avut o cifră de afaceri de 544.000 lei și un profit de 135.000 lei. Datoriile firmei se ridică la 380.000 lei.
O a doua societate, SC EXPERT ITP SRL din Roșiorii de Vede, și ea deținută în totalitate de Radian Tufă, este pe piață de doar trei ani, fiind înființată în iulie 2021, când Tufă era director la RAR. Firma a avut anul trecut o cifră de afaceri de 298.000 lei și un profit de 216.000 lei, adică de peste 66% din cifra de afaceri. Firma are un angajat.
A treia firmă, SC Autoserv și Inspecții SRL, cu sediul tot în Roșiorii de Vede și tot cu un angajat, are o vechime în piață de 4 ani, fiind înființată în iulie 2020. Anul trecut firma a avut o cifră de afaceri de 283.000 lei și un profit declarat de 192.000 lei, din nou o rată a profitului de peste 66%.
În final, ultima dintre cele patru firme, RTD Concept Srl, și ea cu același domeniu de activitate – testare și analize tehnice, a fost înființată în urmă cu doar un an, în august 2023. Și această firmă are tot un singur angajat, o cifră de afaceri de 298.000 lei și un profit de 203.000 lei, din nou, o rată de 66%.
Acestea nu au fost singurele afaceri în care a investit Radian Tufă. Acesta a deținut și o firmă de transport marfă, RTD Eurotrans Srl, firmă radiată din octombrie 2023. În ultimul an de activitate, 2022, firma rămăsese cu datorii de 1,8 milioane lei.