Alegeri 2024

Lider PNL, dezvăluiri despre negocierile din coaliție. Daniel Fenechiu: ”Nu s-a realizat tandemul”

Liderul senatorilor PNL a explicat de ce s-au răzgândit liberalii legat de data alegerilor prezidențiale. Ce parte din înțelegerea cu PSD nu s-a realizat
21.06.2024 | 11:06
Lider PNL dezvaluiri despre negocierile din coalitie Daniel Fenechiu Nu sa realizat tandemul
Daniel Fenechiu a dat detalii despre negocierile din coaliție Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Daniel Fenechiu a dezvăluit, joi, că PSD și PNL au agreat ca alegerile prezidențiale să aibă loc în septembrie cu condiția ca între cele două partide să se stabilească un tandem: candidat pentru prezidențiale de la un partid, premier de la celălalt.

Lider PNL, dezvăluiri despre negocierile din coaliție

Liberalul a precizat că, inițial, primii care au vorbit despre devansarea alegerilor prezidențiale au fost cei de la UDMR, care au formulat și o inițiativă legislativă în acest sens.

ADVERTISEMENT

În momentul în care s-a stabilit calendarul competițional, el s-a stabilit la modul următor: s-a mers pe varianta ca alegerile prezidențiale să aibă loc cu alegerile locale, respectiv în luna septembrie.

Asta a fost prima discuție. UDMR chiar formulase o inițiativă legislativă care permitea ca alegerile prezidențiale să fie cu trei luni înainte de luna în care președintele își încheie mandatul. A fost propunerea UDMR, nu a fost o inițiativă PSD sau PNL.

ADVERTISEMENT

După ce inițiativa a fost înregistrată și a intrat în dezbatere legislativă între PSD și PNL a intervenit o înțelegere politică care de principiu avea trei componente, o înțelegere care viza comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerile locale.

Au fost trei lucruri discutate: să existe o listă comună la europarlamentare, care să permită verificarea solidității coaliției.

ADVERTISEMENT

A doua variantă a fost ca la Timiș să se facă o alianță între PSD și PNL în care PSD să aibă candidatul la Consiliul Județean, noi la Primărie.

A treia variantă a fost candidatura în septembrie, dacă alegerile prezidențiale vor avea loc în tandem. Astea au fost datele discutate, a declarat Daniel Fenechiu la B1 TV.

ADVERTISEMENT

”Nu s-a realizat tandemul”

Liderul senatorilor PNL a mai explicat faptul că liberalii au reevaluat opțiunea ca alegerile să aibă loc în septembrie pentru că nu a fost îndeplinită condiția tandemului.

„Tandem însemnând un candidat comun cu un prim-ministru stabilit din celălalt partid. Nu a fost stabilit atunci. Asta a fost discuția la care am participat și condițiile în care PNL a agreat comasarea și toate lucrurile

Au avut loc alegerile comasate, lista comună a obținut un scor bun, care după redistribuire înseamnă peste 50%. Punctul trei al discuțiilor, și anume echipa de tandem urma să fie stabilită.

La data când am acceptat această construcție am acceptat-o cunoscând procedural niște lucruri, și anume că propunerea datei alegerilor vine de la MAI, care este ocupat de Cătălin Predoiu, deci Cătălin este cel care trebuie să propună data alegerilor.

Faptul că ordonanța privind calendarul alegerilor urmează să fie avizată de o serie de miniștri, printre care Interne, Justiție, tot de la PNL…

Pentru că nu s-a realizat varianta tandemului lucrurile au fost reevaluate din mai multe perspective, una dintre ele fiind că alegeri în septembrie înseamnă campanie în august.

În ipoteza în care există o competiție pentru președinție, ea trebuie făcută cu toate regulile competiției și anume: publicitate, timing…”, a mai precizat politicianul liberal.

ADVERTISEMENT