News

Liderii coaliției au ajuns la un numitor comun: act adițional la protocolul de guvernare. Noul ministrul al Sănătății, anunțat miercuri. Update

20.04.2021 | 22:12
Liderii coalitiei au ajuns la un numitor comun act aditional la protocolul de guvernare Noul ministrul al Sanatatii anuntat miercuri Update
ADVERTISEMENT

Liderii coaliției de guvernare, PNL – USR PLUS și UDMR au anunțat marți seară că au ajuns la un acord care să pună capăt crizei guvernamentale. Ludovic Orban, Dan Barna, Kelemen Hunor, Dragoș Tudorache și Florin Cîțu au anunțat că au semnat o completare la acordul de coaliție, iar noul ministru al Sănătății va fi propus miercuri dimineață.


PNL, USR-PLUS și UDMR au semnat un act adițional la protocolul coaliției. Noul ministru al Sănătății, anunțat miercuri

UPDATE, ora 22:15 / După aproape o săptămână de la demiterea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății și două zile de discuții și negocieri, PNL, USR-PLUS și UDMR au ajuns marți la un acord.

ADVERTISEMENT

Liderii celor trei formațiuni au făcut o declarație comună de presă în care au anunțat că au semnat ”un act adițional” la protocolul Coaliției și au anunțat că noul ministru al Sănătății va fi anunțat miercuri.

Ludovic Orban:  ”Am făcut o completare la acordul de coaliție, cu proceduri și puncte de vedere, care să aducă încrederea în parteneri și să crească performanța de guvernare. Formațiunile politice sunt conștiente de responsabilitatea pe care o au, de a pune în practică programul de guvernare.

ADVERTISEMENT

Cei care ai pariat pe faptul că nu ne vor înțelege, și-au făcut iluzii. Suntem o coaliție care guvernează, care se bazează pe încrederea reciprocă, pe respect, menită să lucreze pentru a aduce bunăstarea cetățenilor România”

Dan Barna: ”PNL – USR PLUS UDMR a depășit azi o situație complicată. După mai mult ore de discuții, care au fost pe alocuri și complicate, am agreat un acord. Sperăm să ducem în continuare cu succes lupta pentru a scoate România din pandemie.

ADVERTISEMENT

Am agreat câteva principii importante legate de funcționarea guvernului. Campania de vaccinare rămâne prioritatea guvernului. Vaccinați-vă!”

Dragoș Tudorache: ”Am intrat în această ședință cu ideea că vom găsi soluțiile necesare. Ca urmare a înțelegerii din această seară, mâine vom face o propunere pentru postul de MS, pe care o veți afla mâine dimineață”.

ADVERTISEMENT

Kelemen Hunor: ”Așa cum am mai spus și în ultimele zile, această coaliție nu are alternativă. În acest act adițional nu sunt lucruri extravagante, extraordinare.

Sunt lucruri coerente. Important e să luăm acele decizii prin care redăm și întărim încrederea oamenilor în Guvern și Coaliție. Armonizarea în coaliție necesită răbdare, echilibru și empatie”.

Florin Cîțu: ”Coaliția merge mai departe. Azi am făcut un pas important pentru a avea o guvernare mult mai eficientă. Sunt foarte bucuros că ne asumăm ca obiectiv principal campania de vaccinare. De mâine vom avea un ministrul la Sănătate care va prelua un portofoliu dificil, care va avea susținerea mea și a cabinetului pe care îl conduc”.


USR bate în retragere. L-ar putea accepta în continuare pe Florin Cîțu: „Până la urmă, e vorba de respect”

Update, ora 12:30. Prin vocea liderului deputaților săi, Ionuţ Moşteanu, USR-PLUS a lăsat de înțeles că este dispusă să renunțe la solicitarea de înlăturare a lui Florin Cîțu din funcția de premier. Nu înainte de a trage, însă, un puternic semnal de alarmă.

Am tot auzit vânturându-se în ultimele zile argumente constituționale. Da, premierul are argumentul constituțional să demită un ministru, dar într-o coaliție e nevoie de discuții între parteneri, așa cum a fost din prima zi.

Așa, și noi, parlamentarii, avem dreptul constituțional să votăm ce vrem noi în comisii sau în plen și să respingem propunerile Guvernului. Folosirea argumentelor constituționale nu va duce la nimic bun.

Trebuie să revenim la masă, să reașezăm pe niște baze de încredere toată discuția în coaliție, să ne întoarcem la programul de guvernare, să avem o abordare mai analitică, să facem ce am promis românilor împreună – PNL, USR PLUS, UDMR.

Repet, mergem mai departe doar dacă ne asigurăm că funcționăm împreună în această coaliție – toate partidele, toți membrii Executivului – și toți vâslesc în același ritm. Dacă vedem că dânsul (n.r. Florin Cîțu) se așază din nou la masă și respectă – până la urmă despre asta e vorba, despre respect.

Discutăm astăzi, vor fi din nou discuții la 16.00. Noi am intrat în povestea asta ca să facem niște reforme. Am auzit de multe ori cuvântul reformă din gura premierului Cîțu și chiar vrem să vedem și noi că chiar sprijină fiecare ministru, fiecare încercare de reformă, indiferent de culoarea politică a ministrului”, a declarat Ionuț Moșteanu la Digi 24.


Știrea Inițială, ora 09:57. „Partidele și-au exprimat argumentele. Noi nu mai acordăm încrederea premierului Florin Cîțu. Vom continua mâine (n.r. marți) discuțiile, la ora 16.00”, a declarat Dan Barna, imediat după ședința în cadrul căreia au fost analizate mai multe scenarii de funcționare a actualei coaliții.

Potrivit G4media.ro, printre acestea se numără și un acord scris prin care șeful Executivului să se angajeze că revocă miniștri doar în urma consultărilor cu liderii partidelor politice.

Ședința coaliției de guvernare s-a încheiat fără niciun rezultat. Urmează o nouă rundă de discuții

Au fost câteva ore de discuţii în care fiecare partener şi-a prezentat poziţiile şi punctele de vedere, argumentele pentru care cei de la PNL îl susţin pe Florin Cîțu, argumentele pentru care noi nu-i mai acordăm încredere premierului.

Pe parcursul acestor ore, ceea ce s-a întâmplat a fost să analizăm ipotezele şi scenariile de lucru în baza cărora vom putea să ajungem într-un termen cât mai scurt la o decizie de un fel sau celălalt”, a transmis vicepremierul Dan Barna, în timp ce Kelemen Hunor a catalogat ședința coaliției drept „constructivă și coerentă”, dând, totodată, asigurări că nu se va ajunge la o criză politică.

„Toate scenariile au fost analizate. Am avut o discuție constructivă. Am stabilit că trebuie să continuăm mâine (n.r. marți, la ora 16:00).

În ceea ce ne privește, am spus că nu există o alternativă la această coaliție. Trebuie să găsim acele proceduri interne în coaliție fără să lezăm autoritatea prim-ministrului.

Suntem oameni responsabili, oameni maturi și vom susține în continuare această coaliție. După patru luni, nu ne permitem o tensiune mai mare, o criză politică și nici nu se va întâmpla acest lucru.

A fost o ședință extrem de constructivă și coerentă. Nu este nevoie de intervenția președintelui României. Coaliția se descurcă”, a declarat liderul UDMR.

ADVERTISEMENT