News

Liderii coaliției vizitează marile șantiere de infrastructură. Marcel Ciolacu: ”Pentru primă oară când Moldova va avea autostradă”

Liderii PSD și PNL vizitează șantierele lucrărilor mari de infrastructură din Vrancea, Bistrița-Năsăud, Bihor și Timiș. USR îi acuză de ”fanfaronadă”
22.03.2024 | 13:08
Liderii coalitiei viziteaza marile santiere de infrastructura Marcel Ciolacu Pentru prima oara cand Moldova va avea autostrada
Liderii PSD și PNL vizitează mai multe șantiere de infrastructură Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT
22-03-2024
11:41

Sorin Grindeanu: Patru din cele 13 loturi ale Autostrăzii A7 pot fi finalizate până la finele anului 2024

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii a declarat vineri că patru dintre  cele 13 loturi ale Autostrăzii A7 ar putea să fie finalizate până la finele anului 2024.

”Dintre 13 tronsoane ale autostrăzii A7 de la Ploieşti la Paşcani, se lucrează pe toate 13. Conform contractelor, pe patru dintre ele ar trebui să se termine lucrările anul acesta. Adică pe primele două loturi de la Ploieşti la Buzău şi pe loturile 1 şi 4, între Buzău şi Focşani.

Beneficiind de faptul că avem un constructor român foarte bun, care ne-a obişnuit să devanseze termenele şi la ceea ce am văzut şi astăzi, eu cred că pe lângă aceste patru loturi care se vor finaliza anul acesta, mai putem vorbi de încă două jumătate şi anume loturile 2 şi 3, dintre Buzău şi Focşani, adică vom avea în întregime Buzău – Focşani autostradă, şi aici, la Adjud, pentru că e extrem de important să se finalizeze şi să poată să fie ocolit Adjudul, pierzându-se foarte mult timp în Adjud.

Ca şi progres, fiindcă am văzut săptămâna asta, cel puţin pe loturile dintre Ploieşti şi Buzău, că s-au dat nişte procente care nu sunt chiar conforme cu realitatea, pot să vă spun că pe primul lot, între Ploieşti şi Buzău, suntem undeva la 55%, pe lotul doi s-a trecut de 60%.

Eu le-am dat acum o lună ţintă, la primul să fie 55% la finalul lunii martie şi la lotul 2 să fie la 60%. Au depăşit deja, probabil că până la sfârşitul lunii se vor mai duce câteva procente ceea ce e un lucru foarte bun. Iar progresul pe loturile de aici, de la Buzău la Focşani, între 30 şi 50%.

Ceea ce iarăşi să ne ducă într-o zonă de siguranţă, că aceea ce a promis constructorul, şi anume darea în circulaţie până la sfârşitul anului, înainte de termen, chiar vreau să subliniez asta, fiindcă e extrem de important, înainte de termen, să fie îndeplinit”, a declarat Sorin Grindeanu.

Nicolae Ciucă, Lucian Bode, Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu vizitează vineri mai multe șantiere ale unor lucrări mari de infrastructură în județele Vrancea, Bistrița-Năsăud, Bihor și Timiș.

Liderii coaliției vizitează marile șantiere de infrastructură

Liderii liberali și cei social-democrați doresc să verifice stadiul mai multor obiective, demarate sau care au primit finanțare în mandatul lui Lucian Bode la Ministerul Transporturilor, în 2020, se arată într-un anunț de presă al PNL.

ADVERTISEMENT

Politicienii vor inspecta lucrările la Lotul 2 Domnești Târg – Răcăciuni din Autostrada A7, în zona localității Adjud, șantierul de infrastructură rutieră pentru Varianta de Ocolire a orașului Beclean, șantierul de infrastructură rutieră pentru drumul de legătură dintre Centura Oradea și Autostrada A3, precum și șantierul Variantei de Ocolire Timişoara Sud.

Marcel Ciolacu ”Este pentru primă oară când, cu certitudine, Moldova va avea autostradă”

Premierul a făcut declarații în timpul vizitei de la şantierul de infrastructură rutieră pentru Lotul 2 Domneşti Târg – Răcăciuni din Autostrada A7, în cadrul cărora a vorbit despre o posibilă devansare a lucrărilor.

ADVERTISEMENT

”Este pentru primă oară când cu certitudine Moldova va avea autostradă. Dacă constructorul va menţine ritmul lucrărilor, până la sfârşitul anului vom deschide circulaţiei în jur 148 de kilometri. Este o veste extraordinară, este o devansare a lucrărilor.

A7 este integral din fonduri europene, prin PNRR. Asta arată cât de mult înseamnă apartenența României la UE şi vorbim de stabilitate politică. România nu se va putea dezvolta fără fonduri europene. (…) Vrem să venim în faţa românilor cu acest proiect politic”, a declarat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă: ”Autostrada Moldovei, cel mai important obiectiv de infrastructură al ţării”

La rândul său președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat că Autostrada Moldovei, A7, este ”cel mai important obiectiv de infrastructură al ţării în momentul de faţă. Ne aflăm pe autostrada A7, autostradă care reprezintă un vis al cetățenilor din zona de est a țării.

Pentru zona Moldovei, este un obiectiv care se realizează cu bani europeni și aici vedem cât de importantă este apartenența noastră la Uniunea Europeană, ci trebuie să recunoaștem că aceste obiective strategice pentru România se realizează beneficiind de fondurile europene.

ADVERTISEMENT

A7 trece prin patru judeţe, Vrancea, Bacău, Neamţ şi Iaşi şi stiu din discuţiile cu domnul ministru că au deja pe masa de lucru proiectele care fac să se prelungească şi spre Suceava. În felul acesta, de la Paşcani, autostrada va urca şi către Suceava, până la Siret”.

USR: Vizita lui Ciolacu şi Ciucă pe şantierul A7 este o nouă fanfaronadă

USR califică vizita premierului Marcel Ciolacu şi a liderului PNL, Nicolae Ciucă, pe şantierul A7 drept o nouă fanfaronadă, adăugând că, din cauza lui Sorin Grindeanu, în 2024 abia dacă vom circula pe doar 10 km din cei 320 ai A7 Ploieşti – Paşcani.

”Ciolacu, Ciucă, Grindeanu şi Bode au fost vineri să se facă de râs pe şantierul Autostrăzii A7. Peste o lună, şoferii ar trebui să circule pe 50 de kilometri din Autostrada A7 între Ploieşti şi Buzău, dar nu se va întâmpla asta.

Ba, mai mult, din cauza lui Sorin Grindeanu, în 2024 abia dacă vom circula pe doar 10 km din cei 320 ai A7 Ploieşti – Paşcani”, se arată într-un comunicat al USR.

”În timp ce liderii PSD şi PNL fac gargară electorală pe şantiere, şoferii circulă pe criminalul drum E85 pe care îşi pierd anual viaţa zeci de români în accidente tragice.

Autostrada Moldovei A7 costă 4 miliarde de euro şi este cea mai mare autostradă din toate PNRR-urile europene. USR şi ministrul Cătălin Drulă au obţinut finanţarea europeană în 2021.

Într-un scenariu realist, în 2024 vom circula doar pe 10 kilometri din 320, mai exact pe vestita ‘cocoaşă’ de la Focşani, care nu va fi folosită de prea mulţi şoferi, fiind de trei ori mai lungă decât actuala centură a Focşaniului”, mai precizează reprezentanții USR.

ADVERTISEMENT