News

Liderii de sindicat, istoric de condamnări și „reîncarnări” politice! Ce riscă inițiatorii grevei spontane de la STB

Liderii de sindicat, istoric de condamnări și „reîncarnări” politice! Ce riscă inițiatorii grevei spontane de la STB și ce au pățit de-a lungul timpului personaje importante
20.01.2022 | 19:14
Liderii de sindicat istoric de condamnari si reincarnari politice Ce risca initiatorii grevei spontane de la STB
Liderii de sindicat, istoric de condamnări și reîncarnări politice în România! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Liderii de sindicat au avut traiectorii diferite în România, însă nu puțini au fost cei care s-au reorientat din mers și au cotit-o spre politică. Puși la zid de opinia publică, acuzați chiar și de angajații pe care îi apărau, aceștia au sfârșit braț la braț cu oamenii împotriva cărora luptau.

Poate cel mai elocvent exemplu este cel oferit de Victor Ciorbea. Sindicalist de forță, acesta a devenit chiar lider la puțin timp după Revoluție al CNSLR. Patru ani mai târziu a înființat Confederația Sindicatelor Democratice din România.

ADVERTISEMENT

Liderii de sindicat, istoric de condamnări în România și „reîncarnări” politice!

Așa a intrat în lupta politică împins de la spate de PNȚCD într-un București care la acea oră părea sufocat de partidul construit de Ion Iliescu. A câștigat mai întâi alegerile pentru postul de primar, dar la puțin timp distanță după ce țara a schimbat total registrul politic a urcat chiar în poziția de prim ministru

Sindicalistul de ieri, Victor Ciorbea bifa o premieră în politica românească și deschidea larg drumurile pentru oamenii care luptau pentru drepturile salariaților.

ADVERTISEMENT

Nu toate personajele care au condus sindicate puternice au terminat în picioare. Mai multe nume grele, personaje importante și influente au sfârșit în închisori după ce au fost acuzați de fraude și devalizări.

Au existat și sindicaliști care s-au luptat prin tribunale pentru a-și dovedi nevinovăția în anumite situații. Este și cazul lui Valer Ciobănescu care după un an și jumătate de procese și două concedieri pentru că a criticat abuzurile făcute de conducerea STB și-a câștigat dreptul la reîncadrare.

ADVERTISEMENT

Ei sunt sindicaliștii care au ajuns la închisoare

Marius Petcu a condus și el CNSLR-Frăția și Federația Sanitas, două structuri importante în domeniu. A fost condamnat la șapte ani de închisoare după ce procurorii au dovedit că a primit peste un milion de lei de la administratorul unei firme.

În tot acest timp, Petcu ar fi atribuit un contract pentru lucrări la un centru din Snagov. Mai exact, în aprilie 2011, procurorii DNA l-au trimis în judecată pentru luare de mită, în formă continuată. Acesta ar fi primit în perioada septembrie 2009 – martie 2011, în calitate de președinte al Federației Sanitas de la Petre Scrieciu, culmea, denunțător în cauză, sume de bani totalizând 1.398.400 lei.

ADVERTISEMENT

Banii au fost primiți în mod repetat, câte 87.400 de lei lunar. La un moment dat, Petcu a luat și un imobil situat în stațiunea Predeal în valoare de 535.165 de lei.

Liviu Luca reprezintă de departe cel mai greu nume de sindicalist care a ajuns în spatele gratiilor. A fost condamnat la 10 ani de detenţie într-un dosar vizând delapidarea patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor Petromservice.

Despre Luca s-a spus că era cel mai bogat sindicalist din România și devenise mâna dreaptă a lui Sorin Ovidiu Vântu. A fost condamnat inițial la trei ani de închisoare cu executare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și folosirea autorității de lider de sindicat pentru obținerea de foloase necuvenite prin devalizarea companiei de servicii turistice a CNSLR Frăția.

CFR, scandal total cu sindicaliștii și cea mai lungă grevă

Anul 2005 a propus un adevărat show pe căile ferate române. Compania a fost acuzată că a cooptat liderii sindicatelor în structurile de administrație. Întreaga mișcare s-ar fi făcut cu susținerea lui Miron Mitrea, ministrul transporturilor la acea vreme.

La puţin timp după ce s-a schimbat Guvernul, noul om propus în domeniu, Gheorghe Dobre a sărit direct la gâtul sindicaliștilor și a început o adevărată vânătoare. Acesta a dispus eliberarea din funcții ale oamenilor care veneau din astfel de organizații.

Mișcarea nu a picat deloc bine și liderii de sindicat au declanșat o grevă de proporții. Oficial, aceștia au revendicat creșteri salariale pentru muncitorii din CFR. Greva a ținut atunci nu mai puțin de 23 de zile și fost într-un final oprită de Curtea de Apel din București.

În cele din urmă, CAB a constat că s-au pus în pericol siguranța feroviară și condițiile grevei nu au fost respectate. Cu toate acestea, mișcarea a rămas fără urmări și nimeni nu a plătit, în ciuda faptului că Gheorghe Dobre preciza că greva feroviarilor a provocat societăților CFR Călători și CFR Marfă pierderi în valoare de aproximativ 300 de miliarde de lei, bani vechi.

“Nu pierderile companiei ne interesează pe noi. CFR poate trăi bine și după greva noastră. Problema este că noi nu am câștigat nimic, după aproape o lună de grevă. Statul nu s-a ținut de promisiunile făcute prin lege, dovedind că nu trăim într-o țară democratică, ci în una guvernată în sistem comunist.

Pierderile noastre sunt mai importante decât cele ale companiei: bonuri de masă puține, grilă de salarii necorelată corespunzător, condiții de muncă precare. Eforturile noastre au fost inutile”, se plângeau liderii de sindicat.

Drulă, atac frontal la adresa sindicalistului Rădoi

Cătălin Drulă a fost ultimul care s-a luat la trântă cu sindicatele. A făcut-o împotriva lui Ion Rădoi, considerat un greu în domeniu și un personaj imposibil de răpus. Spiritele s-au încins atunci când a avut loc un protest spontan la metrou.

Circulaţia trenurilor de metrou a fost blocată în luna martie a anului trecut de reprezentanţi ai USLM în staţia Piaţa Unirii. Aceştia au coborât în tunel, pe calea de rulare și n-au mai permis pornirea trenurilor.

Mulți dintre ei au ținut să imortalizeze momentul și să transmită prietenilor grozăvia. Selfie-urile au ajuns pe Facebook și voia bună se citea pe chipurile tuturor. Circulaţia a fost reluată seara, începând de la ora 22:00, după ce protestul a fost suspendat.

Ce riscă inițiatorii grevei de la STB

Vă readucem aminte că protestul spontan al sindicaliștilor de la metrou nu a rămas fără urmări. Potrivit ministrului Afacerilor Interne de atunci, Lucian Bode, în cauză au fost întocmite două dosare penale ce au vizat încălcarea legii dialogului social.

Concret, salariații de la Metrorex erau obligați prin lege să asigure funcţionarea unei treimi din mijloacele de transport, situație care se aplică și celor de la STB. Într-o încercare disperată de a scăpa pe toată lumea care s-a aflat în spatele protestului, cei de la metrou au luat legătura cu reporterii FANATIK și au transmis că sindicatele n-au avut nicio implicare.

„În primul rând, trebuie să știți că, nu sindicatul a organizat această mișcare. Salariații sunt cei care au organizat totul, pur și simplu, salariații”, a explicat pentru FANATIK reprezentanta companiei Metrorex.

Și la STB ar fi început o adevărată vânătoare a vinovaților, actuala conducere încercând să-i descopere pe toți cei care au fost în spatele grevei spontane.

Astfel, conform unui document intrat în posesia FANATIK, directorul general Adrian Criț a trimis către toate autobazele și depourile un comunicat prin care solicită numele celor care refuză să iasă pe traseu.

„Vă aduc la cunoștință că aveți obligația de a asigura scoaterea parcului de vehicule(…) De asemenea, vă rog să evidențiați persoanele care în zilele de 19 și 20.01.2022 nu ți-au îndeplinit sau nu își îndeplinesc atribuțiile de serviciu și să evaluați costurile provocate de acțiunea acestora”, se arată în solicitarea lui Adrian Criț, una care se încheie cu un tabel în care urmau a fi notați cei care au refuzat să iasă pe traseu.

ADVERTISEMENT