News

Liderii europeni, principalii vinovați pentru valul doi al pandemiei! Experții sanitari i-au avertizat din timp

17.10.2020 | 20:17
Liderii europeni principalii vinovati pentru valul doi al pandemiei Expertii sanitari iau avertizat din timp
ADVERTISEMENT

Deși liderii europeni au promis în nenumărate rânduri că vor uza de cele mai bune mijloace științifice pentru a combate cât mai rapid cu putință răspândirea virusului SARS-COV-2, experții din domeniul sanitar susțin că lucrurile nu au stat deloc așa. Ba chiar îi arată cu degetul și pun pe seama lor impactul puternic pe care îl are în aceste momente noul val al pandemiei.

În încercarea de a reduce semnificativ efectele crizei, dar și de teama unor reacții dure din partea cetățenilor, majoritatea politicienilor din statele puternic afectate au ales să relaxeze o bună parte din restricții.

ADVERTISEMENT

Astfel, au fost redeschise școlile, iar restaurantelor, barurilor și cafenelelor li s-a permis să revină la normal, în timp ce toată lumea părea să „se îmbete cu apă rece” la gândul că pericolul a trecut. Rezultatul? Țări care în primăvară reușeau să țină situația sub control fac acum eforturi disperate să limiteze proporțiile unui dezastru iminent.

Experții sanitari susțin că liderii europeni le-au ignorat avertismentele

Oameni de știință din toate colțurile lumii nu s-au sfiit în ultima perioadă să își manifeste îngrijorarea, față de atitudinea autorităților, care par să-și fi făcut un obicei din a le ignora avertismentele. Asta deși au fost avertizate din timp în privința creșterii alarmante a numărului de cazuri cu care se vor confrunta în sezonul rece.

ADVERTISEMENT

Vedem cum lucrurile se repetă. E ca și cum am uitat toți ce s-a întâmplat acum șase luni”, exclamă cu stupoare Debby Bogaert, profesor de boli infecțioase la Universitatea din Edinburgh.

Nu mai departe de săptămâna trecută, chiar în ziua în care președintele David Sassoli intra în izolare, fiind suspect de COVID-19, Parlamentul European anunța reînceperea sesiunilor plenare de la Strasbourg. În scurt timp, însă, au înțeles că sfidează nu doar experții, ci și datele oficiale, așa că au revenit asupra deciziei.

ADVERTISEMENT

În schimb, Emmanuel Macron conștientiza gravitatea situației din Franța și impunea pe timpul nopții noi restricții de circulație în Paris și alte opt mari orașe. Aproape că nici nu mai contează că inițiativa a venit pe ultima sută de metri, când spitalele riscau să devină neîncăpătoare.

Nu o spunem noi, ci Mircea Sofonea, cercetător în cadrul Universității din Montpellier și epidemiolog cu multiple recunoașteri la nivel mondial. Acesta îndeamnă autoritățile să învețe din greșelile trecutului și să acționeze înainte ca situația să devină critică.

ADVERTISEMENT

De altfel, Debby Bogaert a condamnat la rândul său liderii politici pentru faptul că „se mișcă” mult prea încet în gestionarea pandemiei. „Așteaptă și iar așteaptă, deși oamenii responsabili cu sănătatea publică știu că trebuie să acționezi acum, nu într-o săptămână sau într-o lună”, susține profesorul de boli infecțioase.

ADVERTISEMENT