News

Liderii europeni vor fi răsfăţaţi în Republica Moldova, la summit-ul Comunității Politice Europene. Vor fi hrăniți cu colțunași din dovleac murat şi “Babă neagră”, cum arată meniul complet

Pregătirile pentru summit-ul EPC sunt pe ultima sută de metri, în Moldova. 49 de oficiali europeni vor fi primiți în Castelul Mimi din satul Bulboaca.
31.05.2023 | 18:24
Liderii europeni vor fi rasfatati in Republica Moldova la summitul Comunitatii Politice Europene Vor fi hraniti cu coltunasi din dovleac murat si Baba neagra cum arata meniul complet
Klaus Iohannis și-a confirmat prezența la Summit-ul EPC. Foto: Colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Republica Moldova se pregătește să găzduiască cel mai mare eveniment internațional din istoria țării. Peste 40 de șefi de stat, guverne și instituții sunt așteptați în Castelul Mimi din satul Bulboaca, situat la 20 de kilometri de granița cu Ucraina. Liderii europeni, precum premierul italian Giorgia Meloni, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, Charles Michel vor fi prezenți la Summit-ul Comunității Politice Europene. Lor li se va alătura și președintele proaspăt ales al Turciei, Recep Tayyyip Erdogan. Circulă zvonuri că președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, de asemenea, va onora aceasta reuniune. Klaus Iohannis și-a confirmat prezența la evenimentul de joi.

Klaus Iohannis participă la Summit-ul EPC

”Prin găzduirea Summitului Comunităţii Politice Europene, Republica Moldova îşi reconfirmă vocaţia europeană şi consecvenţa în implementarea procesului de reforme necesare în vederea aderării la Uniunea Europeană”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.  

ADVERTISEMENT

În cadrul dezbaterilor, Preşedintele Klaus Iohannis va aborda aspectele de actualitate generate de impactul războiului de agresiune declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, în domeniile securitar, economic, alimentar sau umanitar; sprijinul susţinut pentru Republica Moldova şi Ucraina, coordonarea eforturilor comune pentru combaterea ameninţărilor hibride, de la atacuri cibernetice, la dezinformare şi campanii de manipulare; creşterea rezilienţei şi continuarea sprijinului acordat statelor vulnerabile din regiune”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Mesajul Maiei Sandu, cu o zi înainte de Summit-ul EPC

Pentru Moldova, cea mai săracă țară de pe continentul european, organizarea evenimentului de o asemenea amploare, este o adevărată provocare, mai ales din punct de vedere logistic. Toate serviciile au fost alertate, iar localnicii din zona în care se va desfășura marele eveniment au fost rugați să rămână acasă.

ADVERTISEMENT

„Moldova este pregătită. Bulboaca este pregătită. Noi suntem pregătiți să primim oaspeți de pe întreg continentul. E bucuria noastră să avem casa plină de prieteni. Bun venit, Europa, la noi acasă!”, este mesajul Maiei Sandu de miercuri, înainte de Summitul EPC.


Reamintim că Summit-ul  Comunității Politice Europene se desfășoară într-o țară în care starea de urgență a fost instituită în 24 februarie 2022, ulterior ea fiind prelungită. Ultima decizie în acest sens a fost luată în 26 mai, atunci când guvernul Recean a prelungit-o cu încă 60 de zile.

ADVERTISEMENT

„Agresiunea este la hotarul nostru. Lângă noi, în Europa secolului 21, este bombardată infrastructura civilă, sunt distruse rețelele de apeduct și canalizare, infrastructura necesară pentru asigurarea cu medicamente, mâncare și alte necesități. De asemenea, sunt afectate rețelele electrice, ceea ce are un impact direct și asupra Republicii Moldova. Mai mult, atunci când cetățeni ucraineni nu au ce mânca, sunt în întuneric și nu au apă, există riscul de majorare a fluxului migrațional”, a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.

Localnicii din Bulboaca, supuși mai multor restricții

Cu ocazia Summit-ului Comunității Politice Europene, care are loc în satul Bulboaca, localnicii vor fi supuși unor restricții de circulație pe arterele principale. Conform informațiilor furnizate de Radio Europa Liberă, pe 1 iunie, de Ziua Summit-ului, cetățenii vor putea circula pe aceste artere doar dacă dețin permise speciale și numai în cazul în care au un motiv întemeiat. Autoritățile locale le-au recomandat oamenilor să rămână în gospodării și să evite ieșirile în afara acestora. Olga Roșca, consiliera prezidențială pentru afaceri externe și comunicare strategică, a precizat săptămâna trecută că drumul de la Aeroport spre Bulboaca nu va fi disponibil pentru circulație, dar vor exista rute alternative.

ADVERTISEMENT

Administrația locală din Chetrosu, raionul Anenii Noi, a impus anumite reguli pentru locuitorii satului în legătură cu desfășurarea Summit-ului Comunității Politice Europene, în care vor participa aproximativ 50 de lideri străini. Aceste reguli sunt valabile pe parcursul zilei de 1 iunie, între orele 6 și 22.

Pregătiri pe ultima sută de metri

Conform informațiilor publicate de Primăria din Chetrosu, următoarele restricții sunt în vigoare: se interzice circulația autovehiculelor pe traseul Național R2, indiferent de direcție; Se recomandă ca oamenii să se deplaseze pe perimetrul traseului doar în cazuri necesare și să aibă asupra lor buletinul de identitate; Se interzice parcarea mașinilor de-a lungul traseului, inclusiv în fața porților, în cazul în care ograda se află în apropierea acestuia; Se interzice priponirea animalelor domestice (precum vaci, capre, oi) pe marginea traseului și în sate. De asemenea, este interzisă plimbarea liberă a păsărilor sau a câinilor pe stradă. Aceste măsuri au fost luate pentru a asigura buna desfășurare a Summit-ului și pentru a evita orice inconveniente sau incidente în zonă.

Autoritățile de peste Prut încearcă din răsputeri să “cosmetizeze” unele defecte care pot fi neplăcute “ochiului european”. Astfel, o stație de așteptare de pe traseul Chişinău-Anenii Noi (pe care se vor deplasa delegațiile participante la Summit-ul EPC), distrusă în urma unui accident rutier care s-a produs luni, a fost reparată într-un timp record. Serviciile comunale au acționat prompt și în a doua zi, respectiv marți, stația arăta mai bine decât înainte de avarie.

Liderii europeni, răsfățați cu bucate tradiționale

Summit-ul EPC a pus pe jar bucătarii moldoveni. Cei mai buni chefi din țară vecină și-au asumat responsabilitatea pentru calitatea preparatelor servite oficialilor europeni. Șefii de stat și membrii delegațiilor se vor delecta cu bucatele tradiționale, pregătite după rețete reinterpretate.

„Patrimoniul gastronomic al Moldovei va fi promovat la summit, iar liderii care se adună la eveniment vor servi bucate tradiționale moldovenești pregătite după rețete reinterpretate. Meniul a fost testat de cei mai buni critici culinari, iar bucatele vor fi pregătite exclusiv din produse autohtone, pentru a scoate în evidență autenticitatea și calitatea ingredientelor noastre. Moldova se mândrește cu produsele sale agro-alimentare, iar în cadrul summitului si liderii vor putea să vadă acest lucru”, a afirmat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al guvernului, în cadrul unei conferințe de presă.

Trufe negre, știucă și mămăligă pe mesele europenilor

Potrivit acestuia, “La aperitiv, oaspeții vor degusta tradiționalele sărmăluțe cu umplutură de legume în stil moldovenesc, acoperite cu glazură de vin de soiuri Saperavi și cu smântână afumată. Chiar dacă preparatul național va fi servit într-o versiune reinterpretată, acesta își va păstra gustul autentic. O altă gustare inclusă în meniu este roata norocului – o tocăniță de vinete și roșii proaspăt tăiate, presărată cu pudră de vin din soiuri Rara neagră și usturoi negru. 

Oaspeții vor putea gusta și colțunași din dovleac murat cu cremă de brânză de capră, sos de leuștean și icre de știucă, dar și mămăliguță umplută cu brânză de burduf, caș afumat și trufe negre. Mămăliga va fi fiartă în zer obținut din lapte bătut prelucrat după principii japoneze și garnisită cu brânză de burduf, dar și cu trufe negre, deci respectiv este o rețetă reinterpretată. Un alt fel de mâncare servit de oficialii internaționali vor fi rulourile de cartofi umplute cu zacuscă făcută ca la Bulboaca, presărată cu boia afumată și cu semințe de floarea-soarelui și arpagic verde”.


Tot în cadrul Summit-ului, “Oficialii vor fi serviți cu mușchiuleț de miel în stil moldovenesc cu frunze de varză, coloana infinitului din morcovi și țelină, sos glazurat din struguri din soiuri Saperavi, de asemenea, sos hribi cu ulei cu ceapă verde și un buchet de ierburi, flori de sezon și hrean. Vegetarienii vor mânca păstrăv de fag în stil moldovenesc, iar amatorii de carne de pește vor putea savura din deliciosul știucă în stil moldovenesc. La desert, cei peste 50 de invitați de rang înalt vor putea savura din tradiționala baba neagră cu înghețată din vin din soiul Merlot, alături de un sos de vanilie, jeleu din suc de struguri și un ice wine Riesling din anul 2018”.

 

ADVERTISEMENT