News

Liderii politici, revoltaţi de respingererea aderării României la Schengen. Marcel Ciolacu: “Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou de Crăciun pentru Putin”

Marcel Ciolacu acuză că votul Austriei împotriva aderării României la Schengen serveşte intereselor Rusiei. Liderul PSD ameninţă Viena că vor exista consecinţe
08.12.2022 | 17:18
Liderii politici revoltati de respingererea aderarii Romaniei la Schengen Marcel Ciolacu Opozitia nedreapta a Austriei este un cadou de Craciun pentru Putin
Marcel Ciolacu şi-a exprimat dezamărirea faţă de Austria Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
08-12-2022
15:27

Nicolae Ciucă, discurs moderat după votul nefavorabil de joi

Nicolae Ciucă a avut o reacţie moderată după respingerea aderării României la Schengen. El a început prin a mulţumi tuturor celor care au susţinut demersul ţării noastre , dar şi-a exprimat dezamăgirea faţă de lipsa consensului. “Nu înţelegem poziţia inflexibilă arătată de Austria”, a afirmat premierul.

Şeful Executivului a mai precizat că România va relua procesul de aderare la Spaţiul Schengen. “Aderarea României rămâne obiectivul naţional strategic pe care îl avem şi vom continua toate discuţiile şi negocierile pentru atingerea acestui obiectiv.  Vreau să mulţumesc tuturor celor implicaţi în acest efort masiv, politic şi diplomatic, indiferent de culoare politică. Vreau, de asemenea, să mulţumesc mass-media pentru contribuţia la acest efort comun. Decizia de astăzi, chiar dacă o regretăm, vă asigur că ne motivează să continuăm”, a spus Nicolae Ciucă, în discursul său.

08-12-2022
15:18

George Simion cere demisia Guvernului Ciucă

George Simion consideră că respingerea intrării României în spaţiul Schengen este un eşec al actualului Guvern şi al preşedintelui Klaus Iohannis, motiv pentru care solicită demisia Cabinetului Ciucă.

În plus, potrivit liderului AUR, nu există perspectiva intrării României în spaţiul Schengen în următoarele şase luni, perioadă în care Suedia va avea preşedinţia Comisiei Europene.

“Solicităm demisia întregului Cabinet Ciucă. Este un eşec răsunător pentru întreaga diplomaţie românească, condusă de Klaus Iohannis şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, este semnul că acest guvern nu poate livra nimic, nu poate asigura bunăstarea românilor, nu poate face pentru România ceea ce declară că face”, a spus George Simion.

08-12-2022
14:58

Kelemen Hunor: "O decizie mizerabilă!"

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a avut o primă reacţie pe Facebook, imediat după votul negativ dat de Austria în Consiliul JAI. El consideră că atitudinea guvernului de la Viena faţă de România este imorală şi lipsită de argumente solide.

“O decizie mizerabilă!

Astăzi, Consiliul miniștrilor europeni de Justiție și Afaceri Interne (JAI) a respins aderarea României la spațiul Schengen.

Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil. Da, este o decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetățean român, împotriva tuturor comunităților din România, împotriva bunului simț, împotriva legilor care guvernează libertatea de mișcare în interiorul Uniunii Europene. România, de 11 ani, îndeplinește toate criteriile de aderare la spațiul Schengen, are susținerea tuturor statelor membre iar Austria, prin această decizie ipocrită, arată încă o dată că regulile și valorile comune pot fi călcate în picioare.

România va continua să lupte pentru acest drept, trebuie să facă acest lucru demn, curajos, fără niciun compromis și fără a ceda la șantajul mizerabil din partea Austriei.

În aceste vremuri grele și complicate trebuie întărită solidaritatea europeană și nu excluderea. Nu numai România are nevoie de această solidaritate, ci întreaga Uniune Europeană”, a scris Kelemen Hunor, pe Facebook.

Reacţiile liderilor politici români nu au întârziat să apară, imediat după votul din Consiliul JAI, care a certificat rămânerea României în afara spaţiului Schengen. Speranţe au existat până în ultima clipă, cu atât mai mare fiind dezamăgirea refuzului.

Ciolacu spune că Austria s-a decuplat de Europa

Practic, Austria a fost singura ţară care s-a opus aderării noastre la Schengen, Olanda subliniind că votul împotriva României a fost cauzat doar de faptul că ţara noastră a fost inclusă în acelaşi pachet.

ADVERTISEMENT

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost unul dintre cei care a crezut că poziţia Austriei vizavi de România s-ar putea schimba, iar joi după-amiază, când acest lucru nu s-a întâmplat, el şi-a exprimat indignarea.

“O majoritate covârșitoare a statelor membre ale Uniunii Europene a spus astăzi că România merită în Schengen! O majoritate covârșitoare a statelor UE a recunoscut eforturile incredibile ale României pentru îndeplinirea acestui obiectiv! Tuturor acestor prieteni adevărați ai țării noastre le mulțumesc!

ADVERTISEMENT

Din păcate, în afara votului de conjunctură al Olandei – care a precizat că nu este contra României, guvernul de dreapta din Austria a ales astăzi să fie pe contrasens cu Uniunea Europeană”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Mai mult, liderul social-democrat acuză făţiş guvernul de la Viena de legături cu Rusia, urmare a votului de joi. “Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Unitatea și stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-și abandoneze camarazii europeni și să servească – în schimb – intereselor Rusiei.

ADVERTISEMENT

Este clar că Austria s-a decuplat de Europa. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd! Statele europene nu vor uita că decizia de astăzi a guvernului de dreapta austriac are efecte grave asupra viitorului european.

România nu are nevoie de îngăduința Austriei! Noi vrem doar să fim tratați corect, cu respectul cuvenit oricărui alt stat european!”, mai arată Ciolacu, în postarea sa.

ADVERTISEMENT

În concluzie, preşedintele PSD a subliniat că dreptatea este de partea României, iar ţara noastră trebuie să meargă mai departe pe calea aderării şi să meragă în Consiliul European de săptămâna viitoare.

ADVERTISEMENT