News

Ultima oră! Sumă uriaşă primită de România din partea UE, azi noapte! Anunţul istoric al preşedintelui Klaus Iohannis: ”Aşa vom folosi banii!”

21.07.2020 | 08:51
Ultima ora Suma uriasa primita de Romania din partea UE azi noapte Anuntul istoric al presedintelui Klaus Iohannis Asa vom folosi banii
ADVERTISEMENT

După zile întregi de dispute aprige și, pe alocuri tensionate, summit-ul UE al Consiliului European de la Bruxelles se încheie cu un acord istoric.

​Liderii statelor din Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind masivul plan de stimulare a economiilor lovite de COVID-19.

ADVERTISEMENT

Consensul marilor puteri a fost obținut marți dimineață, după negocierile care s-au întins toată noaptea. România va primi aproape 80 de miliarde de euro după acest acord.

Vești bune de la Bruxelles. Liderii UE, acord în privința planului de relansare economică post COVID-19

Marți, 21 iulie, în a cincea zi a summitului de la Bruxelles, liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au ajuns la un acord asupra bugetului destinat perioadei 2021-2027 şi asupra Fondului UE de relansare economică post-pandemie de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a optat, duminică seara pentru prelungirea summit-ului. Acesta a dorit ca statele membre UE să nu prezinte imaginea unei Europe slabe şi să fie de acord cu planul de relansare economică post-coronavirus pentru a evita un eşec al negocierilor.

În această dimineață, același Michel a postat pe contul său de Twitter: ”Acord!”, la scurt timp după ce cei 27 de lideri au ajuns la o înțelegere la ora 5.15 dimineața, într-o sesiune plenară.

ADVERTISEMENT

”Bună dimineaţa tuturor! Avem un acord. Am reușit! Europa este puternică, Europa este unită!”, a declarat Charles Michel, preşedintele Consiliului European, la încheierea summitului Uniunii Europene, conform Mediafax.

Liderii ţărilor europene şi ai instituţiilor UE au aprobat Fondul UE de relansare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, format din subvenţii nerambursabile de 390 de miliarde de euro şi din credite de 360 de miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis: ”România va primi 80 de miliarde de euro”

La puțin timp după acordul liderilor UE privind planul de relansare economică, președintele României, Klaus Iohannis, a dezvăluit suma pe care România o va primi de la uniune pentru revigorarea post pandemiei.

Șeful statului a anunțat că acordul a unul extrem de important pentru țara noastră, cea care va primi aproape 80 de miliarde de euro.

”Un acord extrem de important pentru România. Iată că după 4 zile și patru nopți de negociere am obținut pentru România 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene

Negocierile ne permit să trecem la etapa următoare. Vom folosi suma de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura: spitale, școli, marile sisteme publice.

O parte semnificativă din acești bani vor fi folosiți pentru relansare economică. Repet: 80 de mii de milioane de euro vom folosi pentru a pune în practică planul pentru bugetul: 2021-2027 un plan pentru care lucrăm cu Guvernul încă din ianuarie”, a spus Iohannis, marți dimineață.

Ce înseamnă acest acord al liderilor UE

În urma acestui acord, UE va acorda un ajutor de urgenţă de 750 de miliarde de euro. Suma de bani va ajuta economiile să se ridice, după ce au fost grav afectate de efectele cauzate de criza de coronavirus.

Consensul a necesitat aprobarea în unanimitate a tuturor celor 27 de state membre şi reprezintă o victorie importantă pentru Angela Merkel şi Emmanuel Macron, care au elaborat propunerea încă din luna mai.

După acordul de marți, 21 iulie, Uniunea va acorda 390 de miliarde de euro sub formă de subvenţii şi 360 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi cu dobândă scăzută. Ajutorul de urgenţă nu va ajuta doar economiile din sudul Europei care au fost lovite de criză, dar va servi drept validare că blocul european oferă solidaritate semnificativă membrilor în nevoie.

“Acest acord transmite un semnat concret potrivit căruia Europa forţă de acţiune. Cred că acest acord reprezintă un moment esenţial pentru istoria Europei” a declarat Charles Michel, preşedintele consiliului liderilor UE.

Summitul UE a început vineri și a fost prelungit și pentru ziua de luni, după ce liderii prezenți nu au ajuns la un acord.

ADVERTISEMENT