News

Liderii UE nu recunosc realegerea lui Aleksandr Lukașenko drept președinte al Belarus. Un alt protestatar și-a pierdut viața

19.08.2020 | 19:37
Liderii UE nu recunosc realegerea lui Aleksandr Lukasenko drept presedinte al Belarus Un alt protestatar sia pierdut viata
ADVERTISEMENT

Liderii Uniunii Europene au convenit, într-o videconferință a membrilor Consiliului European, să nu recunoască rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus. Aceștia au decis să recurgă și la sancțiuni care să-i vizeze pe lideri ai regimului președintelui Aleksandr Lukașenko, informează AFP și DPA, citate de Agerpres.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că vor fi adoptate în curând sancțiuni împotriva unui număr ”substanțial” de demnitari din Belarus, responsabili de fraudarea scrutinului prezidențial și reprimarea protestelor.

ADVERTISEMENT

Susţinem cu fermitate dreptul poporului din Belarus de a-şi determina propriul destin”, a declarrat Charles Michel.

Un mesaj similar a transmis și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a spus că un  nou scrutin, liber și echitabil, este susținut chiar de către bieloruși. ”Suntem gata să susţinem tranziţia paşnică, democratică a puterii în Belarus”, a spus von der Leyen.

ADVERTISEMENT

Ea a precizat că CE va aloca 3.000.000 de euro pentru sprijinirea victimelor represiunii organizate de regimul Lukașenko împotriva protestatarilor, iar alte 50.000.000 vor fi direcționate către susținerea combaterii epidemiei de coronavirus în Belarus.

Lukașenko nu a vrut să stea de vorbă cu Merkel

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a precizat că a încercat să vorbească la telefon cu Aleksandr Lukașenko, dar acesta a refuzat să discute cu ea.  Ea a făcut apel la soluționarea crizei prin negocieri în care să fie inclus și președintele din Belarus.

ADVERTISEMENT

Concomitent cu reuniunea liderul UE, în Belarus continuă protestele, iar forțele de ordine acționează în continuare cu brutalitate. Un al treilea deces a fost înregistrat printre manifestanți. Este vorba de Ghennadi  Ciutov (43 de ani), care a murit la spital după ce a fost împușcat în cap, transmite Mediafax citând site-ul Tut.by.

Alte zeci de persoane au fost rănite până acum, iar circa 6.700 de persoane au fost reținute de către forțele de ordine.

ADVERTISEMENT

De altfel, președintele Lukașenko nu pare dispus să înceapă un dialog cu opoziția, el cerând forțelor de securitate să restaureze ordinea. ”Nu mai trebuie să fie nicio problemă la Minsk. Oamenii sunt obosiţi şi cer pace şi linişte”, a spus Lukașenko.

ADVERTISEMENT