News

Liderul Alde Diaspora, trimis în judecată de DNA. A primit șpagă într-un contract Unifarm

14.10.2020 | 16:13
Liderul Alde Diaspora trimis in judecata de DNA A primit spaga intrun contract Unifarm
ADVERTISEMENT

Liderul ALDE Diaspora, Avram Gal, a fost trimis în judecată de DNA, după ce ar fi primit o spagă de aproximativ 400.000 de lei de la reprezentantul unei firme.

Pentru respectiva sumă, Gal promisese să influențeze Unifarm să cumpere echipamente de protecţie împotriva COVID-19 de la firma respectivă. Acesta ar fi primit peste 370.000 de lei şi bunuri materiale.

ADVERTISEMENT

Avram Gal a fost vehiculat recent pentru o candidatură pentru Parlamentul României, din partea Pro România-ALDE (partide care și-au anunțat fuziunea). El urma să primească locul 1 la Senat pentru județul Cluj.

Avram Gal (ALDE) a cerut mită de 600.000 de lei

Avram Marius Gal a fost trimis în judecată de DNA sub control judiciar, pentru trafic de influenţă. La data comiterii faptei, acesta era consilier parlamentar.

ADVERTISEMENT

Conform DNA, în perioada 16-23 martie 2020 Gal ar fi pretins aproximativ 600.000 lei de la reprezentantul unei firme private, lăsându-l să creadă că ar avea influenţă asupra Unifarm.

A primit 371.000 lei printr-o firmă de publicitate şi o fundaţie care îi aparţinea, dar şi bunuri în valoare de 69.940 lei. O mare parte din bani au fost folosiţi în scopuri personale precum cazare la hotel sau achiziţionarea unui autoturism de lux, conform procurorilor.

ADVERTISEMENT

Avram Gal este președintele ALDE Câmpia Turzii, consilier parlamentar, președintele asociației New Life International Evangelical Association și acționar al ABC News Transilvania. A fost viceprimar al municipiului Câmpia Turzii.

Procurorii au pus sechestru asigurător până la concurenţa sumei de 440.940 lei pe bunurile imobile ale lui Avram Gal. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

ADVERTISEMENT

”În perioada 16-23 martie 2020, inculpatul Gal Avram Marius ar fi pretins bani (aproximativ 600.000 lei) de la reprezentantul unei firme private, lăsându-l să creadă că ar avea influență asupra funcționarilor unei companii naționale, iar în schimbul banilor ar putea să îi determine să își exercite atribuțiile de serviciu astfel încât compania de stat să cumpere, în baza unui contract, echipamente de protecție împotriva COVID, de la firma respectivă.

Din banii pretinși, reprezentând o treime din profitul pe care o firma urma să îl obțină de pe urma derulării contractului privind echipamentele de protecție, în perioada 14 aprilie 2020 – sfârșitul lunii mai 2020, inculpatul ar fi primit de la reprezentantul societății comerciale suma de 371.000 lei (printr-o firmă de publicitate și o fundație care îi aparținea, dar și în numerar) și bunuri în valoare de 69.940 lei.

Cea mai mare parte a banilor primiți de inculpat ar fi fost folosiți exclusiv în scopuri personale, respectiv cazare hotel, achiziționare autoturism de lux. 

Inculpatul s-ar fi folosit de relațiile profesionale și interpersonale pe care le-a dezvoltat pe parcursul anilor din funcțiile publice deținute, în scopul creării impresiei că poate influența decizii adoptate la nivelul anumitor instituții publice.

Totodată, inculpatul a încercat să creeze o aparență de legalitate a folosului primit, atât a banilor (prin disimularea primirii în contracte fictive de publicitate și donație), cât și a bunurilor primite (despre care a afirmat că urmau a fi plătite sau returnate).

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător până la concurența sumei de 440.940 lei asupra bunurilor imobile ce aparțin inculpatului. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile dispuse în cauză. 

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție,” se arată în rechizitoriul întocmit.

ADVERTISEMENT
Tags: